Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

O Τσίπρας επιλέγει την μετωπική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και γιατί παρατάθηκαν τα μέτρα της πανδημίας

Η πρόταση – βόμβα του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και των καθοδηγητικών οργάνων από την βάση του κόμματος (έστω και μόνο από κομματικά μέλη και όχι και τους φίλους) συνιστά μια τεράστια ανατροπή για το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ήδη καταγράφονται ισχυρές αντιδράσεις από τις εσωτερικές τάσεις και τα γκρουπούσκουλα της Κουμουνδούρου όμως η πρόταση Τσίπρα πέρασε.
Είναι βέβαιο πως ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε πλέον να συγκρουστεί μετωπικά με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, με προφανή στόχο να ΕΛΕΓΞΕΙ απόλυτα το κόμμα και να διατηρηθεί στην ηγεσία του και μετά την ήττα που τον αναμένει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Επειδή όμως στην πολιτική, όπως και στην ζωή όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, η… νεκροψία θα δείξει.

@ Μετά από την παραπάνω εξέλιξη θα έχει ασφαλώς σημαντικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον η πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη του Τσίπρα για την νέα χρονιά στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ και στην εκπομπή «Πιεστήριο» των Γιώργου Σιαδήμα και Β. Σκουρή στις 19.00 το απόγευμα.

@ Για τις 18 Φεβρουαρίου προσδιορίστηκε η απολογία του κατηγορούμενου εκδότη Κώστα Βαξεβάνη στην ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, η οποία διερευνά την υπόθεση Novartis. 
Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Φεβρουαρίου, ο Κώστας Βαξεβάνης θα απολογηθεί για τα αδικήματα της συνέργειας σε κατάχρηση εξουσίας, της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος κατά συρροή και της εγκληματικής οργάνωσης-συμμορίας.
Παράλληλα, προθεσμία έλαβε από την ανακρίτρια για τις 16 Φεβρουαρίου και ο κατηγορούμενος εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης.
Σε ότι έχει να κάνει με το «κάλεσμα» συμπαράστασης υπέρ του Βαξεβάνη από τον Πολάκη στην είσοδο του Αρείου Πάγου, έπεσε στο κενό. Αφού το παρών έδωσαν κάποιοι βουλευτές – πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι εργαζόμενοι στο Documento.
Μάλιστα από την συγκέντρωση απουσίαζε ο αρμόδιος τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει ενδιαφέρον πως το «κάλεσμα συμπαράστασης » έλειπε και από το πρωτοσέλιδο της χθεσινής «Αυγής».

@ Για το εγγύς μέλλον μεταφέρθηκε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για την πανδημία.  Φαίνεται ότι η κορύφωση της «Ομικρον»  έγινε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, όμως υπάρχει φοβερή πίεση στο ΕΣΥ με τη Δέλτα. Δηλαδή, ενώ στην κοινότητα η Όμικρον είναι στο 90%, στις νοσηλείες το ποσοστό είναι μοιρασμένο, καθώς υπάρχουν νοσήσεις από «Δέλτα», πολίτες που αρρώστησαν στις γιορτές. 
Υπενθυμίζεται ότι τα υφιστάμενα μέτρα είναι σε ισχύ έως τις 24/1 και θα παραταθούν για μια ακόμη εβδομάδα για να μπορέσουν οι ειδικοί να αξιολογήσουν καλύτερα τα δεδομένα της πανδημίας όπως αυτά διαμορφώνονται μετά την κορύφωση της Όμικρον.

@ Σε πραγματικό αδιέξοδο βρίσκονται εκατομμύρια καταναλωτές, οι οποίοι διαμένουν σε πολυκατοικίες στα αστικά κέντρα της χώρας, καθώς βλέπουν ότι το όφελος της επιδότησης που έχει δώσει η κυβέρνηση στους λογαριασμούς τους ηλεκτρικούς ρεύματος, μηδενίζεται όταν έρχεται το χαρτί με τα κοινόχρηστα. Κι αυτό γιατί το κοινόχρηστο ρεύμα δεν επιδοτείται, με αποτέλεσμα να έρχονται λογαριασμοί που μετατρέπουν την πολυκατοικία σε... βιομηχανία. Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής, βλέπουν ότι δεν ισχύουν οι επιδοτήσεις για τη δευτερεύουσα κατοικία που δηλώνεται. Έτσι, η γκαρσονιέρα μπορεί να πληρώνει λογαριασμό ρεύματος ενός... μαγαζιού, ενώ σε χιλιάδες περιπτώσεις εξοχικών κατοικιών που γίνεται χρήση τους ακόμη και τους φθινοπωρινούς μήνες, οι λογαριασμοί έχουν εκτιναχθεί. Οπότε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, παραπάνω από τους μισούς καταναλωτές της χώρας, ό,τι κερδίζουν για τον λογαριασμό ρεύματος της πρώτης κατοικίας, το χάνουν αν διαμένουν σε πολυκατοικία ή αν έχουν εξοχικό ή παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη. 

@ Με «Α-» βαθμολογήθηκε για πρώτη φορά ο ΟΤΕ από το διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό CDP (πρώην Carbon Disclosure Project) για τον τρόπο που δημοσιοποιεί και διαχειρίζεται τις επιπτώσεις από τις δραστηριότητές του στην κλιματική αλλαγή. Για το 2021, ο ΟΤΕ βρίσκεται στην κατηγορία «Leadership Α/Α-» μεταξύ 12.000 εταιρειών που αξιολογήθηκαν και είναι μία από τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα που συγκαταλέγονται σε αυτήν την κατηγορία. Η κατάταξη τοποθετεί τον ΟΤΕ αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο αλλά και αυτόν του κλάδου των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, τηλεπικοινωνιών και υπηρεσιών data center, στον οποίο συγκαταλέγεται. Ο ΟΤΕ έλαβε υψηλότερη βαθμολογία για την πιστοποιημένη παρακολούθηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του. 

@ Στην άντληση 3 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 1,8% προχώρησε χθές ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της έκδοσης του 10ετούς ομολόγου, του πρώτου για το 2022. Οι προσφορές έφθασαν τα 15 δισ. ευρώ, ενώ το spread καθορίστηκε στις 140 μονάδες βάσης επί των mid swaps, έναντι 145 μονάδων βάσης που ήταν η αρχική εκτίμηση. 
 «Το κόστος δανεισμού κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικό, λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα, διεθνή συγκυρία» σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στο επιτόκιο 1,8%.
Άλλωστε, η τρέχουσα περίοδος χαρακτηρίζεται ως αρνητική για τις αγορές ομολόγων, εξαιτίας της προοπτικής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από την Federal Rserve.  Ενδεικτικό είναι ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σκαρφαλώνει στο 1,8% (υψηλό δύο ετών), ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας επιστρέφει σε θετικό έδαφος για πρώτη φορά μετά τον Μάιο του 2019. 
Από την πλευρά του, ο ΟΔΔΗΧ επιχείρησε την πρώτη έξοδο στις αγορές για τη νέα χρονιά, παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού στην Ευρώπη, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει τα θετικά σχόλια από το πρόσφατο review της Fitch, η οποία αργά το βράδυ της Παρασκευής αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης σε θετικές.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πυρά από Πολάκη για τους «επώνυμους» του ΣΥΡΙΖΑ - Στο στόχαστρο ο εξάδελφος Βασίλης Κασσελάκης

Μαίνεται όπως φαίνεται ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του εξαδέλφου Κασσελάκη Βασίλη, με καταγωγή από τα Χανιά ο οποίος είναι υποψήφιος στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙ...

Βίντεο Μητσοτάκη στο TikTok υπό τους ήχους της Μαρίνας Σάττι – Ο Πίνατ που έγινε «ευρωκομματόσκυλο»

Με πλάνα από τις περιοδείες του και υπό τους ήχους του τραγουδιού της Μαρίνας Σάττι που εκπροσωπεί την Ελλάδα στην Εurovision ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την καμπάνια του στο Ti...

Στέφανος - Τάιλερ θα ενωθούν «εις σάρκα μίαν» στις 28 Αυγούστου στην Κρήτη – Τέσσερις ημέρες θα καεί το πελεκούδι

Μετά τον γάμο τους στις ΗΠΑ πριν μερικούς μήνες, ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Τάιλερ ΜακΜπέθ θα παντρευτούν και στην Ελλάδα, έπειτα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για τους γάμους τω...

Φόρτωση άρθρων...