Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Οι πιθανότητες εκτόνωσης του αγροτικού μετώπου, περνάει εύκολα το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και η απελπισία Κασσελάκη για τα στελέχη «Β΄ Εθνικής» στον ΣΥΡΙΖΑ

Παρασκήνιο

Μπορεί να σκληραίνουν την στάση τους οι αγρότες όμως στο Μέγαρο Μαξίμου, υπάρχει η εκτίμηση πως με την κορύφωση των κινητοποιήσεων τους την ερχόμενη εβδομάδα και την καθιερωμένη «παρέλαση» των τρακτέρ στην πλατεία Συντάγματος η κατάσταση θα εξομαλυνθεί. Κυρίως γιατί μπορεί να υπάρξει και κάτι επιπλέον σε επίπεδο παροχών, όχι «υπερβολικό» πάντως που θα συμβάλει στην περαιτέρω ομαλοποίηση…

@ Ευρύτατη πλειοψηφία εξασφάλισε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια στις επιτροπές της Βουλής. «Ναι» στο νομοσχέδιο, επί της αρχής, δήλωσαν Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας. Η κατάσταση στην Ολομέλεια πάντως δεν θα είναι και τόσο εύκολη και για τα τρία κόμματα εξουσίας, αφού θα καταγραφούν σημαντικές διαφοροποιήσεις που θα προκαλέσουν εσωκομματικούς κραδασμούς – ειδικά εάν θα υπάρξει και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας από το ΚΚΕ όπως και σχετικά αναμένεται. Ο νόμος όμως τελικά θα περάσει με ισχυρή (διακομματική) στήριξη…

@ Η κινητικότητα του Τεμπονέρα, που αντικειμενικά αποτελεί μια μικρομεσαία υποπερίπτωση «δελφίνου» στο εσωτερικό του πεθαμένου ΣΥΡΙΖΑ, πολύ δύσκολα θα μείνει αναπάντητη από την σημερινή ηγεσία του κόμματος της Κουμουνδούρου. Ειδικά μετά και την χθεσινή συνάντηση του με τον Τσίπρα, θα πρέπει να θεωρείται βέβαια η περιθωριοποίηση του από τον ΣΥΡΙΖΑ.

@ H στήλη πληροφορείται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης συμφωνεί με τις επισημάνσεις πολλών συνομιλητών του ότι το «προφίλ» του κόμματος είναι χειρότερο ακόμη και από εκείνο που είχε σχηματιστεί επί Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό διότι ο Τσίπρας είχε στο πλάι του όχι μόνο τα «παλιά υλικά» και τους σημερινούς «δευτεροκλασάτους», αλλά και λαμπερά πρόσωπα όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, η Έφη Αχτσιόγλου κ.α. Μετά τη διάσπαση, όμως, δεν υπάρχει αντίβαρο σοβαρότητας και «λάμψης» στον Αντώναρο, την Τζάκρη, τον Τσίπρα (τον εξάδελφο) κ.α. Ο Κασσελάκης, δηλαδή, έχει μείνει με την «Β’ Εθνική». Και τον Πολάκη, κάτι που κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Κοινώς, κατά την… Τζάκρεια καθομιλουμένη «τον ήπιε»!

@ Η συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ στην τοπική αυτοδιοίκηση έφερε απτά αποτελέσματα – είχαμε την ολική ανατροπή στο Δήμου αθηναίων, αλλά και τις νίκες Αγγελούδη και Κουρέτα σε Θεσσαλονίκη και περιφέρεια Θεσσαλίας αντιστοίχως. Ωστόσο, κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ δε βλέπουν με καλό μάτι τον τρόπο με τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «γίνεται ουρά» – όπως οι ίδιοι λένε – του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ζητούν αναθεώρηση της στρατηγικής. Είναι οι ίδιοι... φωστήρες που εισηγήθηκαν στον Στέφανο Κασσελάκη να επαναφέρει την συκοφαντική θεωρία περί «εκβιαζόμενου Ανδρουλάκη», τινάζοντας στον αέρα το καλό κλίμα που είχε αρχίσει να διαμορφώνεται μεταξύ Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη. 

@ Με δύναμη από τις δημοσκοπήσεις, που το φέρνουν στη δεύτερη θέση, το ΠΑΣΟΚ οργανώνεται για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση-ορόσημο για την μελλοντική του πορεία. 
Στόχος η «κατάκτηση» της δεύτερης θέσης και ένα ισχυρό ποσοστό, ώστε την επόμενη των εκλογών να τεθεί σε εφαρμογή το επόμενο στάδιο του σχεδίου.
Οι πρωτοβουλίες του Νίκου Ανδρουλάκη, προκειμένου να υπάρξουν ευρύτερες συσπειρώσεις των προοδευτικών δυνάµεων για την ανασυγκρότηση του ευρύτερου χώρου, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να υπάρχει όχι απλά μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη αλλά το κόμμα που θα διεκδικήσει την εξουσία.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει για ένα ανοιχτό κάλεσμα με κοινωνικούς όρους προς όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», ωστόσο πολλοί - ακόμα και εντός ΠΑΣΟΚ, προκρίνουν το μοντέλο ενός «ελληνικού Επινέ».
Ένα ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαριστεράς, με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, καθώς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας, που θα αποτελέσει τη μόνη πιθανή συνθήκη για να ηττηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

@ Ας δούμε όμως τι συνέβη στο ιστορικό συνέδριο του Επινέ, που οδήγησε στο delete των παρηκμασμένων μεταπολεμικών βαρονιών της αριστεράς και το restart ενός νέου πολιτικού φορέα από μηδενική βάση.
Κάποιους μήνες μετά από την εκλογική πανωλεθρία των αριστερών και σοσιαλιστικών κομμάτων στη Γαλλία, ήρθε ένα Συνέδριο στο Επινέ (τον Ιούνιο του 1971) που κατάφερε να ενώσει, να γεννήσει ένα ενιαίο κόμμα με κοινό πρόγραμμα και με ηγέτη τον Φρανσουά Μιτεράν. 
Το 1971, λοιπόν, στο Épinay-sur-Seine, στις βόρειες παρυφές του Παρισιού, προσέρχονται και συγχωνεύονται  οι περισσότερες δυνάμεις τις γαλλικής Κεντροαριστεράς. Πολυάριθμες κινήσεις και κινήματα, μικρότερα πολιτικά μορφώματα και κομματικοί σχηματισμοί σοσιαλιστικοί, σοσιαλδημοκρατικοί, φιλελεύθεροι, κεντρώοι, ακόμα και κομμουνιστικοί.
Οι ιδρυτικές αρχές ήταν εξαιρετικά απλές: ένα κόμμα, όλοι γίνονται μέλη, τα κόμματα και οι ομάδες διαλύονται, η ηγεσία εκλέγεται αναλογικά από τις διαδικασίες του Συνεδρίου.
Το συνέδριο αποφάσισε τον σχηματισμό ενός ενιαίου κόμματος, το Γαλλικό Σοσιαλιστικό, ενώ με Γραμματέα τον Φρανσουά Μιτεράν, μια σχεδόν εξωσυστημική επιλογή για την εποχή εκείνη και για την ανθρωπογεωγραφία του χώρου, θα ξεκινήσει μια πορεία,  η οποία θα φέρει σε 10 χρόνια τους Σοσιαλιστές να καταλάβουν την Προεδρία της χώρας για δύο συνεχόμενες επταετείς θητείας και να καταλάβουν για αρκετά χρόνια την πρώτη θέση και στην Εθνοσυνέλευση.

@ Ρεαλιστική, ανταγωνιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση στις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων, καθώς και άλλων μεγάλων καταναλωτών, για πρόσβαση σε καθαρή ενέργεια, έρχεται να δώσει μία καινοτόμος προσέγγιση που ανέπτυξε ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε αποκλειστική συνεργασία με την ελληνική εταιρεία EasyPower A.E., που είναι κάτοχος της αντίστοιχης τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια μεγάλοι καταναλωτές ειδικά στον κλάδο των μεταφορών, όπως λιμάνια, αεροδρόμια και αυτοκινητόδρομοι, αναζητούν τρόπο να καλύψουν εξ ολοκλήρου τις ενεργειακές ανάγκες τους με πράσινη ενέργεια.
Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη γνώση που διαθέτει ως ο μεγαλύτερος παραγωγός καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα αλλά και ο μεγαλύτερος επενδυτής σε έργα παραχωρήσεων με περισσότερα από 1.600 χλμ. αυτοκινητοδρόμων υπό διαχείριση, έρχεται να γεφυρώσει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της όλο και πιο επιτακτικής ζήτησης εκ μέρους των μεγάλων καταναλωτών για πρόσβαση σε πράσινη ενέργεια και της εξαιρετικά απαιτητικής διαχείρισης που αυτή προκαλεί στα δίκτυα ηλεκτρισμού, μέσω μιας πρωτοπόρου ενεργειακής αρχιτεκτονικής και μίας ειδικά σχεδιασμένης εφαρμογής αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών με Αποθήκευση Ενέργειας (με χρήση μπαταριών).

@ Προκηρύχθηκε από τη ΔΕΗ η νέα φάση ανάπτυξης δικτύου οπτικών ινών στην Αττική, αλλά και σε αρκετές περιοχές στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στόχος της ΔΕΗ με τη νέα φάση ανάπτυξης δικτύου είναι να φέρει οπτικές ίνες σε περίπου 500.000 κτίρια ανά την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός των κτιρίων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί σε 1,2 έως 1,3 εκατ. νοικοκυριά της χώρας.
Η νέα φάση που εισέρχεται το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ αναμένεται να κοστίσει στην εταιρεία 170 εκατ. ευρώ. Συνιστά δε τη β’ φάση του επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη δικτύου οπτικών που θα φτάνει στα σπίτια (FTTH). Αξίζει να σημειωθεί ότι στον συγκεκριμένο τομέα το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ φθάνει τα 680 εκατ. ευρώ γα να καλύψει περισσότερα από 3 εκατ. νοικοκυριά.
Υπενθυμίζεται ότι η α’ φάση του επενδυτικού σχεδίου περιέλαβε οπτικές ίνες που θα φτάνουν σε περίπου 440.000 νοικοκυριά της Αττικής. Το έργο, ύψους 66 εκατ. ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το άγχος των υπουργών

Μουρμούρα και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου η «ημιεπίσημη» διαρροή του Μεγάρου Μαξίμου ότι οι δώδεκα υπουργοί που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» ε...

Φόρτωση άρθρων...