Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

5 τρόποι να επιβιώσεις από τον πληθωρισμό

Πρόκειται σύντομα να πάρετε αύξηση; Σύμφωνα με τον ΣΕΒ αν εργάζεστε σε τράπεζα, σε επιχείρηση ενέργειας ή στον κλάδο του τουρισμού, υπάρχει πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει μεγάλη ανησυχία για την στήριξη του μέσου Έλληνα, ώστε η ύφεση στην κατανάλωση λόγω της ανικανότητας να ανταπεξέλθει στην ακρίβεια της τιμής των αγαθών, να μην επηρεάσει τους τζίρους των εταιρειών και τελικά την κερδοφορία τους. 

Η κερδοφορία των εταιρειών η οποία δεν επηρεάζεται μόνο από τον κύκλο εργασιών, αλλά και από το περιθώριο κέρδους, ένας δείκτης που έχει άμεση σχέση με το κόστος των πρώτων υλών, βρίσκεται σε περίοδο κρίσης επίσης. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς πως όταν είναι σε δεινή θέση οι επιχειρήσεις, θα βρεθούν αργά ή γρήγορα και οι εργαζόμενοι και αυτό σε μία περίοδο υψηλού πληθωρισμού είναι κάτι που θα προκαλέσει οικονομική κατάρρευση σε μία χώρα.

Όπως έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι «συν Αθηνά και χείρα κινεί». Οι επιχειρηματίες της χώρας προτείνουν αυξήσεις για τους εργαζόμενους, το κράτος στηρίζει με επιδόματα τους πολίτες, ευκαιρία λοιπόν να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε κι εμείς, ο καθένας μεμονωμένα, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το ρίσκο να μην μπορούμε να βγάλουμε τον μήνα με το μισθό μας.

Με άλλα λόγια αν θέλουμε να λεγόμαστε κύριοι ή «αφεντικά» του εαυτού μας ας φροντίσουμε να του δώσουμε «αύξηση». Πώς; Ανακαλύπτοντας και περιορίζοντας τις «κρυφές ή άδικες χρεώσεις» που κάνουμε στον εαυτό μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

 

1.ΣΤΟ ΑΤΜ

 

Εάν χρησιμοποιείτε συχνά το ATM θα έχετε παρατηρήσει ότι η ανάληψη χρημάτων από τράπεζα που δεν έχετε λογαριασμό έχει μία χρέωση η οποία συνεχώς αυξάνεται.

Αν υπολογίσετε ότι κάνετε 10 αναλήψεις τον μήνα και σταματήσετε να πηγαίνετε σε άλλη τράπεζα από αυτή που έχετε λογαριασμό θα κάνετε μία αύξηση στο πορτοφόλι σας 30€.

Επίσης περιορίστε την χρήση μετρητών.

 

2.ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΑΣ

 

Όταν χρειάζεται κανείς να αγοράσει κάποιο προϊόν ή κάποιο ρούχο, συνήθως βγαίνει στα μαγαζιά για να κάνει μια έρευνα αγοράς και να το αγοράσει. Η δυνατότητα όμως της έρευνας με τα πόδια, είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με αυτή που μας δίνει το διαδίκτυο.

Αν λοιπόν αντί να βγεις με τα πόδια σε φυσικά καταστήματα,  περιηγηθείς με προσοχή και αφιερώσεις χρόνο σε online καταστήματα ώστε να βρεις το προϊόν στην καλύτερη τιμή και από το κατάστημα που δεν θα σου χρεώσουν μεταφορικά, κάτι που δεν είναι πολύ δύσκολο, έχεις και πάλι κάνει μια αύξηση στο μισθό σου.

Σε περίπτωση σε απασχολεί η ασφάλεια των συναλλαγών δεν έχεις παρά να ανοίξεις πάρα πολύ εύκολα, έναν λογαριασμό στο PayPal και να συναλλάσσεσαι χωρίς χρέωση μέσω PayPal που είναι εξασφαλισμένη σε μία κακή συναλλαγή με κάποιον έμπορο, η επιστροφή των χρημάτων σου.

 

3. ΣΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

 

Στο σουπερμάρκετ όπου εντοπίζεται και η μεγαλύτερη ακρίβεια των αγαθών, βρίσκεται μία μεγάλη παγίδα για να ξεφύγεις από τον προϋπολογισμό της κάθε σου επίσκεψης εκεί.

Η προσπάθεια να αποφύγεις να βρεθείς σε φυσικό κατάστημα θα σε γλιτώσει από αρκετά χρήματα μέσα στο μήνα και από αγορές προϊόντων που τελικά δεν χρειάζεσαι.

Επίσης όταν επιλέξεις να ψωνίσεις διαδικτυακά από κάποιο σουπερμάρκετ με πολύ εύκολο τρόπο τα περισσότερα eShop σου δείχνουν σύγκριση τιμών για να βρεις το συμφερότερο επίσης, μπορείς να έχεις μπροστά στην οθόνη σου όλες τις προσφορές, όπου μπορείς να εστιάσεις τις αγορές σου και να εξοικονομήσεις αρκετά χρήματα.

Τέλος μπορείς να ανοίξεις τον υπολογιστή σου ή στο τάμπλετ σου 2-3 σουπερμάρκετ παράλληλα και να κάνεις και σύγκριση τιμών ανάμεσα τους. Η συγκεκριμένη πρακτική μπορεί να σου εξασφαλίσει μία αύξηση άνω των 100 € το μήνα. Αν σε ανησυχεί το κόστος μεταφορικών σε ενημερώνω ότι σχεδόν όλα  τα σουπερμάρκετ που σέβονται τον ηλεκτρονικό τους εαυτό, από μικρό ποσό και πάνω δεν χρεώνουν μεταφορικά. Εδώ να σημειώσουμε ότι γλιτώνεις και από το κουβάλημα. Ας μην ξεχνάμε όμως το τίπ που μπορούμε να δίνουμε στους ανθρώπους που φέρουν τα πράγματα. Τόσα θα γλιτώσεις από αυτή την πρακτική, 1- 2 € θα τα χαλαλίσεις για έναν άνθρωπο.

 

4. ΤΟ MARKETPLACE

 

Βλέπουμε χρόνια σε ταινίες παραγωγής εξωτερικού τους ανθρώπους όταν θέλουν να αδειάσουν τις αποθήκες τους να κάνουν ένα bazaar μπροστά στο σπίτι τους, ναι που είναι το κακό; Κάποιο αντικείμενο που για κάποια χρόνια σου ήταν εσένα χρήσιμο, πλέον μπορεί να είναι χρήσιμο σε κάποιον άλλον που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα ή δεν θέλει να το αγοράσει καινούργιο. Και νομίζω θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι στις εποχές που ζούμε, δεν υπάρχουν περιορισμοί για τον τρόπο που αποκτάει κάποιος ένα προϊόν που χρειάζεται αλλά ούτε και ντροπές. Έχουμε απομακρυνθεί χρόνια από την νοοτροπία -ή ελπίζω να έχουμε απομακρυνθεί - πως ένα υλικό αγαθό, καθορίζει την αξία ενός ατόμου. Στο facebook λοιπόν θα βρεις το περίφημο Marketplace.

Με έναν τρόπο που μπορεί και ο λιγότερο εξοικειωμένος με την τεχνολογία να χρησιμοποιήσει, Αφού το ίδιο το facebook σου δίνει αναλυτικές οδηγίες για να ανεβάσεις την αγγελία σου, μπορείς να ανακυκλώσεις τα προϊόντα και τα αντικείμενα από το σπίτι σου που δεν χρειάζεσαι πλέον, αν φυσικά αυτά είναι σε μια αξιοπρεπή κατάσταση και να πάρεις χρήματα, αφού τα πουλήσεις στην σωστή τιμή, στο marketplace. Στη συνέχεια είτε να τα αποταμιεύσεις είτε να αγοράσεις κάτι άλλο που σε αυτή τη φάση της ζωής σου χρειάζεσαι.

Επίσης στο facebook υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες στις οποίες μπορείς να γίνεις μέλος ώστε να ανεβάσεις την αγγελία σου. Τέλος υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες όπως είναι το vendora ή το remix, που μέσω  αυτών μπορείς να πουλήσεις πράγματα που δε χρειάζεσαι.

Το να αγοράζεις πράγματα από τις συγκεκριμένες πλατφόρμες, θα μπορούσε να είναι το πέμπτο tip που επίσης θα σου εξασφαλίσει σημαντικά ποσά, το αναφέρω όμως εδώ προς σκέψη.

 

5. ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

Κάτι που εμείς οι Έλληνες δεν πολυσυνηθίζουμε είναι να διασκεδάζουμε μέσα στο σπίτι μας. Είναι ωραίο να μεταφέρεσαι σε ένα περιβάλλον διαφορετικό από το σπίτι σου, να σε σερβίρουν, να σε περιποιούνται να δοκιμάζεις γεύσεις. Όμως μπορείς να ελαχιστοποιήσεις το κόστος μιας βραδιάς διασκέδασης, μεταφέροντας την εμπειρία αυτή στο χώρο του σπιτιού σου. Πως; Μαζεύεστε με την παρέα στο σπίτι, μια φορά στο δικό σου μια φορά σε κάποιου άλλου και πάει λέγοντας. Αν δεν θέλετε να μαγειρέψετε μπορείτε αυτά τα ωραία μεζεδάκια να τα παραγγείλετε από online εφαρμογές delivery οι οποίες πάντα έχουν προσφορές. 

Ευτυχώς ζούμε στην εποχή που έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε δωρεάν μουσική. Άλλωστε πολλά από τα μαγαζιά που θα επισκεφτείτε θα έχουν βάλει μια λίστα από το YouTube κάτι που μπορείς να κάνεις ωραιότατα κι εσύ στο χώρο του σπιτιού σου. Νομίζω δεν θα διαφωνήσει κανείς ότι το σημαντικό όπου κι αν βρίσκεσαι είναι η καλή παρέα.

Αυτά τα πέντε τρικς ήταν μια ιδέα που μπορεί να ξεκλειδώσει τον τρόπο σκέψης για να επιβιώσουμε λίγο πιο άνετα τον χειμώνα του πληθωρισμού, που πλήττει την Ευρώπη. Κάτι που συνηθίζω να θυμίζω στον εαυτό μου, είναι πως η επιβίωση για να είναι και ποιοτική χρειάζεται προσαρμοστικότητα και στον τρόπο που έκανες σήμερα τα πράγματα αλλά κυρίως στον τρόπο σκέψης.

Ζήσαμε και εποχές που κερδίζαμε 2 και ο τρόπος ζωής μας ήταν ανάλογος με κάποιον που κέρδιζε 12.

Η πραγματικά «ηγετική» συμπεριφορά στη ζωή μας, είναι να κερδίζεις 2 και να ζεις σαν να κερδίζεις 1,5 αλλά να έχεις τη ζωή σου έτσι φτιαγμένη που να σε κάνει ευτυχισμένο! Ήρθε η ώρα να το «βάλεις μπρός».

 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Φόρτωση άρθρων...