Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Αλέξη, αλλού το όνειρο και αλλού το θαύμα!

Απόψεις Γιάννης Μιχαήλ

Επικαλούμαι συχνότατα στα πονήματά μου, ρήσεις των αρχαίων προγόνων μας, γιατί πιστεύω ότι η σοφία τους, και η ευρηματικότητα του λόγου τους, ακόμα και σήμερα παραμένει αξεπέραστη.

Και πώς να μην είναι, αφού τα όσα έλεγαν αιώνες πριν, όχι μόνον επιβεβαιώνονται μέχρι κεραίας μέχρι σήμερα, αλλά ουδείς μπορεί να προσθέσει ακόμα και μια λέξη.

Αναφέρω λοιπόν την ρήση του ποιητή Μένανδρου (4ος αιώνας), ο οποίος με τα όσα είχε πει ζύγισε επακριβώς ανθρώπινους χαρακτήρες. Το απόφθεγμα είναι το εξής: «Φύσιν πονηρά μεταβαλείν ον ράδιον». Δηλαδή, καταχερείασε κάθε άθλιο, υστερόβουλο μπαγαμπόντη, πολλούς από τους οποίους, όχι μόνον παρατηρούμε να κυκλοφορούν ανάμεσά μας, αλλά αρκετοί παίζουν και πρωτεύοντα ρόλο στην δημόσια ζωή.

Ο ποιητής, λοιπόν, προσδιόρισε επακριβώς τους ανορθολογιστές και ψεύτες του σήμερα, τονίζοντας ότι «δεν είναι εύκολο να αλλάξει ένας ανέντιμος χαρακτήρας». Την λέξη «ανέντιμος», ας μην την περιορίσουμε στη σημερινή της έννοια, με την οποία προσδιορίζουμε κάποιον, ο οποίος δεν είναι εντάξει με τις συναλλαγές του και δεν τηρεί τον λόγο του.

Ο ανέντιμος άνθρωπος έχει, εν τη ευρεία έννοια, πολλά τρωτά χαρακτηριστικά. Αν ανατρέξει κανείς στην ετυμολογία της λέξης ανέντιμος, θα πληροφορηθεί ότι ο ανέντιμος είναι εκείνος που ενεργεί με πλάγιο τρόπο, χωρίς να τηρεί τους συμφωνημένους κανόνες, και τέλος αυτός που επικαλείται το ψεύδος, χωρίς μάλιστα να ερυθριά, καταπατώντας κάθε ηθικό φραγμό.

Εάν παρατηρήσουμε την πολιτική πορεία που διήνυσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, θα διαπιστώσουμε ότι από τα πρώτα του βήματα στη δημόσια κονίστρα, ο χαρακτήρας παραμένει ίδιος και αναλλοίωτος. Ίντριγκες και κομματικές δολοπλοκίες, στην ημερήσια διάταξη, γαρνιρισμένες με ψεύδη, υπερβολές, απομόνωση όσων διαφωνούν με τον αρχηγό και δημιουργία ενός περίκλειστου κύκλου συνεργατών, οι οποίοι ομνύουν στο όνομα του ηγέτη.

Μετά τις εσωκομματικές εκλογές, στις οποίες επιβεβαιώθηκε πλήρως «η αρχή του ενός ανδρός», ο Αλέξης συναισθανόμενος ότι εμβαπτίστηκε στο περίκλειστο κομματικό ακροατήριο, απέκτησε μεγαλύτερη οίηση από τα ειωθότα και προχώρησε σε μια ακόμη μεγαλοστομία, χωρίς να διαισθανθεί ότι παρόμοιες είχε εκτοξεύσει και στο παρελθόν, αλλά όλες είχαν διαψευσθεί παταγωδώς.

Με ύφος χιλίων καρδιναλίων, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι εκλογές έχουν κριθεί». Ανάλογες πομφόλυγες έλεγε και πριν τις εκλογές του 2019 τονίζοντας ότι: «δεν πιστεύω ούτε ένα στο εκατομμύριο ότι θα χάσω τις εθνικές». Το ότι τις έχασε με διαφορά μεγάλη, δεν τον έχει πτοήσει και σήμερα επανέρχεται δριμύτερος, βέβαιος ότι θα είναι νικητής και τροπαιούχος, όταν στηθούν οι κάλπες. Θεμιτή είναι η προσδοκία του, πρέπει, όμως, να γνωρίζει καλά ότι «Ανάσταση» έγινε μόνον μια φορά στα παγκόσμια χρονικά.

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...