Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Ανοικτή επιστολή μετά την απόφαση του ΣτΕ για τους ανεμβολίαστους

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ Κυριάκο Μητσοτάκη,

Ως γνωστόν ανακοινώθηκε προχθές η απόφαση του ΣτΕ που απέρριψε την προσφυγή πολιτών για το χρηματικό πρόστιμο των μη εμβολιασμένων άνω των 60 ετών συμπολιτών μας.

Όπως επισημαίνω στο άρθρο μου του Μαρτίου με τίτλο «Μια θλιβερή πρωτιά», μετά την τότε ανάκληση από την Αυστριακή κυβέρνηση αναλόγου διατάξεως νόμου (που τελικά δεν εφήρμοσε ποτέ) «η Ελλάδα μένει με την πρωτιά και την μοναδικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τουλάχιστον, της εφαρμογής ποινής/προστίμου για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού μέρους του γενικού πληθυσμού, και μάλιστα της εξ ορισμού πιο ευάλωτης οικονομικά και σωματικά ηλικιακής ομάδος άνω των 60 ετών.»

Εν μέσω μάλιστα τώρα νέων δεδομένων, που δεν είναι άλλα από την πολύπλευρη οικονομική/ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ελληνική κοινωνία.

Η εξήγηση που έδωσε η Αυστριακή κυβέρνηση για την ανάκληση της διατάξεως της περί του προστίμου ανεμβολίαστων, είναι ότι ενόψει της επικρατήσασας πλέον μεταλλάξης όμικρον «ο υφιστάμενος σήμερα κίνδυνος δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καταπάτηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», χρησιμοποιώντας ακριβώς αυτά τα λόγια.

Ο Έλληνας πολίτης διερωτάται: Γιατί η Αυστριακή κυβέρνηση (με υγειονομικές συνθήκες πιο δύσκολες τον Μάρτιο απ’ ότι τώρα, και σε κανονικές τότε οικονομικές συνθήκες), να δείχνει μεγαλύτερη ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα απ’ ότι το ΣτΕ και η Ελληνική Κυβέρνηση;

Άσχετα με την κριτική για τα διαλαμβανόμενα στην απόφαση του ΣτΕ (-που δεν έχει κοινοποιηθεί στο σύνολο της ακόμα- αλλά θεωρώ ότι αντιβαίνει τουλάχιστον στην αρχή της αναλογικότητας και τους κανόνες της Βιοηθικής) εναπόκειται σε εσάς ως διοίκηση να ανακαλέσετε το πρόστιμο (όπως σωφρόνως ποιούσα, έπραξε η Αυστριακή κυβέρνηση), επικαλούμενοι εσείς τώρα επιπροσθέτως, τις νέες συνθήκες της ενεργειακής/οικονομικής κρίσης και φυσικά ως προελέχθη της σαφούς μειώσεως του κινδύνου που επικαλέστηκε και η Αυστριακή κυβέρνηση.

Η επιβολή πλέον είσπραξης του προστίμου θα έχει πλέον καθαρά τιμωρητικό χαρακτήρα και όχι το κίνητρο για εμβολιασμό.!!! (Όπως επικαλείται το τελευταίο αυτό η γνωστοποίηση της αποφάσεως του ΣτΕ για την δικαιολόγηση του μέτρου!).

Όσον αφορά το πολιτικό κόστος που σε ανύποπτο χρόνο δηλώσατε ότι αναλαμβάνετε για το θέμα, -εν όψει προσεχούς εκλογικής περιόδου- θα αποτελέσει ένα ουρανοκατέβατο- αχρείαστο δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ και θα έπρεπε να επανεξεταστεί εκ μέρους σας.

Όπως επισημαίνω στο άρθρο μου αναλογιστείτε ότι: «… στους 300.000 ανεμβολίαστους άνω των 60, αντιστοιχούν 150.000 ζευγάρια ηλικιωμένων, δηλαδή 150.000 οικογένειες με μέσο όρο τέκνων/εγγονών, υπολογιζομένων σε 4 άτομα ανά οικογένεια, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία όλοι θα είναι (λόγω συγγένειας και κοινών αντιλήψεων) ανεμβολίαστοι.

Εννοώ περί τους 600.000 πολίτες και αντίστοιχους ψήφους. Για να μην προσθέσουμε και τις οικογένειές των 220.000 που εξαναγκάστηκαν σε εμβολιασμό.»

Καταλήγω στο άρθρο μου με τα εξής:

«Η πρωτιά και η μοναδικότητα της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που περιγράφω πιο πάνω (που αποτελεί και ομολογία αποτυχίας της αντιμετώπισης από το σύστημα μας υγείας) ενόψει των νέων δεδομένων, θα παραμείνει;»

Ίδιον μεγάλου ανδρός δεν είναι μόνο η λήψη δύσκολων αποφάσεων, αλλά και η μεγαθυμία του - ενόψει νέων δεδομένων- να τις ανακαλεί.»

Το σύστημα υγείας δεν κινδυνεύει πλέον και ο κάθε ανεμβολίαστος ας αναλάβει την ευθύνη του, όπως σαν γενικό κανόνα το έχετε θέσει τώρα για όλη την κοινωνία να προστατευθεί κατά την κρίσιν του καθενός, αίροντας σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Θέλω να πιστεύω ότι και εδώ αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ μας θα σταθείτε στο ύψος που απαιτεί η περίσταση, όπως συνήθως.

Ιδιαίτερα αν το πράξετε επικαλούμενος τα νέα δεδομένα της σημερινής οικονομικής κατάστασης και της ανάγκης πλέον τώρα να προστατεύσετε οικονομικά την από πολλές πλευρές ευάλωτη κοινωνική ομάδα των άνω των 60.

Πάντα με ειλικρινή, μεγάλη εκτίμηση προς το πρόσωπο σας και του έργου που επιτελείτε

* O Λάμπρος Ροϊλός είναι συνταξιούχος δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω και συγγραφέας ερευνητής
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Φόρτωση άρθρων...