Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Αντίστροφη μέτρηση για την επενδυτική βαθμίδα - Τι σημαίνει η αναβάθμιση από τους Ιάπωνες

Μέσω... Ιαπωνίας ήρθε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία, καθώς ο οίκος αξιολόγησης Rating and Investment Information (R&I) αναβάθμισε το αξιόχρεο στην κατηγορία BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+ με σταθερή προοπτική προηγουμένως.

Ο ιαπωνικός οίκος δεν είναι μεταξύ αυτών που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, η αξιολόγηση του θεωρείται εξαιρετικής σημασίας καθώς θα επιτρέψει σε ιαπωνικά κεφάλαια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα να τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία. Έστω και μέσω Ιαπωνίας, η Ελλάδα, μετά από 13 χρόνια έχει... πρόσωπο στις αγορές, ως αποτέλεσμα της συνετής και υπεύθυνης πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια. Όπως είχε υποσχεθεί στον Μητσοτάκη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα προ μηνών, μόλις λάβουμε επενδυτική βαθμίδα, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για τοποθετήσεις από ιαπωνικά funds.

Την Παρασκευή περιμένουμε από τον οίκο αξιολόγησης Skope, να προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου θα περιμένουμε την Standard & Poor's και στις 20 Οκτωβρίου τη Fitch. Όσο για την αυστηρή και... ξινή Moody's περιμένουμε την ετυμηγορία στις 15 Σεπτεμβρίου, αν και ο αμερικανικός οίκος κατατάσσει την Ελλάδα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική. Ελπίζουμε ότι οι προαναφερόμενοι οίκοι θα δουν με το ίδιο... μάτι την αξιολόγηση της R&I, η οποία βασίστηκε στους εξής 6 λόγους:

  1. Η μεγάλη νίκη του κυβερνώντος κόμματος με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις εκλογές του Ιουνίου, διασφαλίζει την συνέχιση των πολιτικών με στόχο την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση και αυξάνει τις προσδοκίες για ενίσχυση της ανάπτυξης με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και για συνεχή βελτίωση του λόγου του δημόσιου χρέους.
  2. Η ισχυρή ανάπτυξη (5,9 %) της ελληνικής οικονομίας το 2022, κινήθηκε άνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και οι προβλέψεις της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 2,3% και 2,4% αντίστοιχα, το 2023.
  3. Η πρόοδος στη διάθεση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) με τη χρήση τιτλοποιήσεων έχουν οδηγήσει τον δείκτη NPE των τραπεζών σε μονοψήφια επίπεδα.
  4. Η βελτίωση του δημοσιονομικού ισοζυγίου μετά το μεγάλο έλλειμμα που καταγράφηκε λόγω της πανδημίας COVID-19. Το 2022 καταγράφηκε μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, παρά τις επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση της αύξησης του πληθωρισμού και των τιμών της ενέργειας. Η κυβέρνηση για το 2023 προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 % του ΑΕΠ (και μειωμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 1,8 % του ΑΕΠ) ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ακόμη μεγαλύτερο πλεόνασμα. «Υπό τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, ο οποίος εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία του, η κυβέρνηση αναμένεται να διατηρήσει την πειθαρχημένη δημοσιονομική πολιτική της. Ο οίκος πιστεύει ότι η αύξηση των κρατικών δαπανών θα ελεγχθεί και ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα παραμείνει σε θετικό πρόσημο από το 2024 και μετά», αναφέρεται στην έκθεση.
  5. Η μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε κάτω από τα προ της πανδημίας επίπεδα, στο 171,3% του ΑΕΠ το 2022, ενώ ήταν πάνω από 200% το 2020. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι ο δείκτης δημόσιου χρέους για το 2023 θα διαμορφωθεί στο 162,6%. Ο λόγος του δημόσιου χρέους πιθανότατα θα ακολουθήσει μια σταθερή πτωτική πορεία υποστηριζόμενος από το πρωτογενές πλεόνασμα.
  6. Η διεκδίκηση πρόσθετης χρηματοδότησης από το REPowerEU Plan, επιπλέον των κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, η αγορά εργασίας και η δημόσια διοίκηση.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση "η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο R&I είναι αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της ελληνικής οικονομίας κατά την προηγούμενη τετραετία, της πολιτικής σταθερότητας και των θετικών προοπτικών για τη χώρα που διανοίγονται μετά τις εκλογές του Ιουνίου". Το υπουργείο επισημαίνει ότι "η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για τα επενδυτικά κεφάλαια της Ιαπωνίας (και συνολικά της ασιατικής αγοράς) προς την ελληνική οικονομία. Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι η R&I δεν περιλαμβάνεται στους οίκους που αναγνωρίζει η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η αναβάθμιση αποτελεί προάγγελο των αναβαθμίσεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα και από τους λοιπούς αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους αξιολόγησης. Γεγονός που θα σημάνει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και θέσεις εργασίας". Όλα βαίνουν από το καλό στο καλύτερο και πάμε για άλλα...

Οι παραπάνω εξελίξεις βοήθησαν στην περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών είχε προεξοφλήσει την εξέλιξη αυτή και έτσι τα αρχικά σημαντικά κέρδη περιορίστηκαν στο κλείσιμο στο 0,12%. Η χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε ένα τετράμηνο ανοδικό σερί, ενώ την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Morgan Stanley, η Wall Street βρίσκεται σε ανοδική τροχιά όπως το 2019. Φτου να μην ματιάσουμε τις εξελίξεις...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...