Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Aς προσευχηθούμε για τις ΗΠΑ, γιατί μπορεί να μας πάρει όλους η μπάλα...

Εμείς κινούμαστε στους ρυθμούς των εκλογών της επόμενης Κυριακής, αλλά κάπου ηχούν τύμπανα... πολέμου!

Η κατάσταση στις ΗΠΑ, μπορεί να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις που λίγοι μπορούν να αντιληφθούν σε τι μπορεί να οδηγήσουν. Χθες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε την ανησυχία του για πιθανή κρατική χρεοκοπία των ΗΠΑ, λόγω της αδυναμίας σύναψης συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου δημοσίου χρέους της μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου. Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε εκατομμύρια πολίτες ότι θα έχουν πρόβλημα με τις πληρωμές τους, δημόσιοι υπάλληλοι θα πουν το... ψωμί ψωμάκι και το κόστος δανεισμού θα εκτιναχθεί παγκοσμίως.

Το Ταμείο προειδοποιεί τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ ότι πρέπει να είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες για... πόλεμο, ενώ ο ισχυρός άνδρας της JP Morgan Tζέιμι Ντάιμον, ανακοίνωσε ότι ο χρηματοοικονομικός κολοσσός θα δημιουργήσει "δωμάτιο πολέμου", ζητώντας παράλληλα να απαγορευτεί το short selling στον τραπεζικό κλάδο. Ο ίδιος δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει την εκδήλωση του καταστροφικού σεναρίου, καθώς η Αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στο να ξεμείνει από μετρητά για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχει πρόβλημα, το οποίο ξεκίνησε από τις περιφερειακές τράπεζες και τώρα μπορεί να εξελιχθεί σε δημοσιονομικό σοκ, ικανό να βάλει σε περιπέτειες την παγκόσμια οικονομία. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να δείχνει έντονα σημάδια αδυναμίας, ενώ το πετρέλαιο μετά από μια τεχνικού τύπου αντίδραση προ ημερών, έχει βρεθεί και πάλι σε πτωτική τροχιά. Οι αγορές προεξοφλούν μείωση της ζήτησης, συνεπεία ύφεσης, η οποία είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθει, λόγω υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων, μειωμένων τιμών των ομολόγων και χρεοκοπιών τραπεζών και επιχειρήσεων.

Τα πράγματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και ο οικονομικός κύκλος δείχνει σημάδια διατάραξης. Αν δεν τα βρουν στις ΗΠΑ, τότε μπορεί να δούμε να σκάει η "φούσκα" και να παίρνει... σβάρνα τα πάντα. Για παράδειγμα χθες, η Goldman Sachs (ειρήσθω εν παρόδω, προχθές έγραφε ύμνους για την Ελλάδα) τηρεί συνολικά ουδέτερη στάση στο χαρτοφυλάκιό της, με overweight στάση στα μετρητά και τα εμπορεύματα, ουδέτερη στις μετοχές και underweight στα κρατικά ομόλογα. Σύμφωνα με τον κορυφαίο οίκο, είμαστε σ΄ ένα σημείο του οικονομικού κύκλου, όπου ο πληθωρισμός ομαλοποιείται μεν, η δε ανάπτυξη επιβραδύνεται και οι κεντρικές τράπεζες κρατάνε σκληρή γραμμή στο κόστος του χρήματος.

Ας κάνουμε λοιπόν τον σταυρό μας για να είναι καλά οι ΗΠΑ, γιατί αν καταγραφεί χρεοκοπία λόγω διαφωνίας του Λευκού Οίκου με το Κογκρέσο, τότε θα μας πάρει και θα μας... σηκώσει. Μετά από μια πανδημία και μια ενεργειακή κρίση, το τελευταίο που θα περιμέναμε να μας συμβεί είναι μια πολυεπίπεδη κρίση, η οποία θα ξεκινήσει από τις ΗΠΑ και δεν θα ξέρουμε πού θα σταματήσει. Πάντως, το πράμα... βρωμάει πολύ και ας είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε τα χειρότερα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...