Δευτέρα
13 Μαΐου 2024

Διεθνής αβεβαιότητα, επενδυτική βαθμίδα, ΔΕΘ, deals και πολιτική σταθερότητα που εξασφαλίζει ο... ΣΥΡΙΖΑ!

Το καλοκαίρι πέρασε και μας άφησε την... πικρή γεύση από τις πυρκαγιές, οι οποίες αναμφίβολα έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην έναρξη της νέας θητείας της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Η χώρα έχει μπροστά της έναν καθαρό πολιτικό ορίζοντα και ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, αν και η συγκυρία διακρίνεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, λόγω του πληθωρισμού και των υψηλών επιτοκίων, που, όσο περνάει ο καιρός, αφήνουν το δικό τους... λερωμένο αποτύπωμα σε μακροοικονομικό και κοινωνικό επίπεδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει την ακρίβεια, η οποία ωστόσο, δεν... μαζεύεται και τόσο εύκολα.

Οι... τρικλοποδιές από τον Πούτιν και τον ΟΠΕΚ μέσω της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου, διατηρούν τις τιμές των καυσίμων σε απαγορευτικά επίπεδα. Από την άλλη πλευρά, οι τιμές του φυσικού αερίου παρουσιάζουν ανησυχητική άνοδο καθώς μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα διπλασιάστηκαν. Ταυτόχρονα, η έξοδος της Ρωσίας από τη συμφωνία των σιτηρών, τροφοδοτεί την ανοδική κίνηση των τροφίμων και γενικά των πρώτων υλών. Άρα, όσο οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα με αυξητικές τάσεις, τόσο μεγαλώνει η αβεβαιότητα για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων. Η Ελλάδα, τηρουμένων των αναλογιών, στέκεται όρθια και πιο θωρακισμένη, κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι διεθνείς οίκοι. Ωστόσο, ποτέ κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το απρόοπτο που μπορεί να μας βάλει σε νέες περιπέτειες...

Φουλ για το success story

H νέα εβδομάδα φέρνει δυναμικά στο προσκήνιο την ατζέντα της οικονομίας, η οποία αποτελεί το ισχυρό "χαρτί" της κυβέρνησης.

Την Παρασκευή το βράδυ αναμένουμε την απόφαση του Καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS, από την οποία περιμένουμε... μόνο την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας, η οποία ισοδυναμεί με ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 "πέτρινα" χρόνια. Η αναβάθμιση από τον οίκο DBRS είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς θα πρόκειται για τον πρώτο αναγνωρισμένο οίκο (από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα), ο οποίος προχωρά σε μια τέτοια κίνηση. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, μας έχουν αναβαθμίσει στην επενδυτική βαθμίδα δύο μη αναγνωρισμένοι οίκοι, ο Γερμανικός Skope και ο Ιαπωνικός R&I. Πιθανή αναβάθμιση από τον οίκο DBRS θα εγκαινιάσει τον κύκλο επιστροφής της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, ενώ αναμένουμε ανάλογη... μεταχείριση από την Standard & Poor's τον Οκτώβριο και τη Fitch τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται ότι τη μεθεπόμενη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου αναμένουμε και την ετυμηγορία από τον οίκο Moody's, ο οποίος διατηρεί την Ελλάδα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική.

Το στίγμα των οικονομικών εξελίξεων θα δώσει το προσεχές Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εγκαινιάζοντας την 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση κρατάει μικρό... καλάθι λόγω της ενεργοποίησης του Συμφώνου Σταθερότητας από το 2024, ενώ θα παρέμβει στοχευμένα μόνο για ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού. Ο πρωθυπουργός θα επισημάνει σε όλους τους τόνους ότι δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικής χαλάρωσης, καθώς οι αγορές... τιμωρούν, ιδίως τώρα που περιμένουμε και την επενδυτική βαθμίδα. Ζητούμενο αποτελεί η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ είναι προφανές ότι εφόσον η Ελλάδα πάρει την επενδυτική βαθμίδα, τότε θα ενεργοποιηθούν κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα επιδιώξουν να λάβουν θέσεις... μάχης στο Ελληνικό success story. Οι αποκρατικοποιήσεις και η οργάνωση κρίσιμων τομέων του Κράτους που έχουν σχέση με την οικονοιμική δραστηριότητα αποτελούν αίτημα των αγορών και των πολιτών.

Η πορεία των ομολόγων και του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραπέμπουν σε θετικές εξελίξεις, ενώ φαίνεται ότι έχει ανοίξει ένας νέος κύκλος επιχειρηματικών συμφωνιών, με πρωταγωνιστές τους μεγάλους "παίκτες" της Ελληνικής οικονομίας. Mytilineos, ΕΛΠΕ και Alpha Bank ανακοίνωσαν προσφάτως επιχειρηματικές συμφωνίες, ενώ η ΔΕΘ αναμένεται να αποτελέσει αφετηρία για νέες ζυμώσεις στο επιχειρείν. Η συγκυρία είναι εξαιρετικά ευνοϊκή, προκειμένου η Ελλάδα να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις θετικές προσδοκίες των αγορών και να δώσει ακόμη μεγαλύτερη... λάμψη στο success story.

Ζήτω ο... ΣΥΡΙΖΑ!

Την προσεχή Κυριακή έχουμε τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, από τις οποίες θα εξαρτηθεί εάν θα υπάρξει και δεύτερος γύρος λίγες μέρες μετά.

Η υποψηφιότητα Κασσελάκη αλλάζει τα δεδομένα και σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών παρατηρητών, όλα θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Η Έφη Αχτσιόγλου έχει το προβάδισμα και αναμένεται να βρεθεί απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή τον Στέφανο Κασσελάκη. Πολλοί θα αναρωτηθούν ποια σημασία έχει το αποτέλεσμα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το πολιτικό σκηνικό. Ίσως πολύ μεγαλύτερη απ΄ ότι νομίζουμε, αλλά δεν είναι αυτό που νομίζουμε...

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι λόγω του εξαιρετικά περιορισμένου βεληνεκούς των υποψηφίων αρχηγών στην Ελληνική κοινωνία, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις πολιτικής αλλαγής στη χώρα, τουλάχιστον έως τις εκλογές του 2027. 

Τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμβιβαστούν με την ιδέα, ότι ο νέος αρχηγός ουσιαστικά καλείται να κρατήσει με... νύχια και με δόντια το κόμμα στη δεύτερη θέση, δίνοντας μάχη... επιβίωσης με το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχουν όμως και άλλοι, οι οποίοι πιστεύουν ότι οι προσεχείς Ευρωεκλογές θα αποτελέσουν την αφετηρία για έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, οδηγώντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε μονοψήφια ποσοστά.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η υπέρβαση του 20% φαντάζει πλέον ως άπιαστο όνειρο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όποιος και αν είναι ο αρχηγός του. Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ τελείωσε μαζί με τον Τσίπρα, ο οποίος προ του κινδύνου να είναι αρχηγός ενός κόμματος που από το 36% θα βρισκόταν στο... 6%, την έκανε με ελαφρά... πηδηματάκια!

Ο νέος αρχηγός θα είναι δύσκολο να ξαναμαζέψει το... μαντρί. Αυτοί που πίστεψαν στο πολιτικό "προϊόν" Τσίπρας έχουν κάνει τις επιλογές τους και θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα καρκίνωμα, που άφησε το χειρότερο αποτύπωμα στη χώρα. Με δεδομένη την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να βγει δυναμικά μπροστά με αρχηγό τον Ανδρουλάκη, είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια εξαιρετική... εφεδρεία για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και τη συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία!

Η... υπηρεσία που θα προσφέρει στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ με το νέο αρχηγό του θα είναι... ανεκτίμητη! Η πλήρης απομυθοποίηση της Αριστερής... μπούρδας αποτελεί εγγύηση για την καθήλωση τους σε ποσοστά μη κυβερνησιμότητας, τα οποία θα επιτρέψουν στη χώρα να «τρέξει» με μεγαλύτερη ταχύτητα στη νέα εποχή. Η σιγουριά των αγορών για τον Μητσοτάκη και το κυβερνών κόμμα, μετατρέπεται σε εμπιστοσύνη. 

Η εμπιστοσύνη αντανακλάται στις επενδύσεις, οι οποίες έρχονται και θα έρθουν ακόμη περισσότερες...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Φόρτωση άρθρων...