Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Δυσμενές σκηνικό

Είναι ορισμένες ειδήσεις, που σε πρώτο χρόνο αποτελούν αφορμή για μια ανάσα ανακούφισης. Όταν κανείς βέβαια τις αξιολογεί στο ευρύτερο πλαίσιο των γεωπολιτικών εξελίξεων και ισορροπιών. Μια τέτοια είδηση είναι η διαρροή και ημιεπίσημη παραδοχή από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, ότι το θέμα της εξαγωγής των Ουκρανικών σιτηρών, βαίνει σε οδό δρομολόγησης. 

Μια τέτοια προοπτική προσφέρει βάσιμες ελπίδες για την αποτροπή μιας επισιτιστικής κρίσης, που σε σύντομο χρόνο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε λιμό. Και στη συνέχεια θα μπορούσε να πυροδοτήσει χειμαρρώδεις μεταναστευτικές ροές με κατεύθυνση την Ήπειρό μας και τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την ακρίβεια αυτό που ανακοινώθηκε από τους τέσσερις εμπλεκόμενους, με τοποθετήσεις και αποφυγή διαψεύσεων, είναι ότι από την επόμενη εβδομάδα εγκαθίσταται στην Κωνσταντινούπολη, ένα κέντρο λογιστικής υποστήριξης και παρακολούθησης, μέσα από το οποίο θα διευθετηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την εξαγωγή, τη μεταφορά και την επαλήθευση παραλαβής των Ουκρανικών σιτηρών. 

Παράμετροι δηλαδή ουσιώδεις, που μαρτυρούν από μόνες τους, το πόσο πολύ σε βάθος έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας.

Ναι της Τουρκίας, που εμμονικά σε σημείο μελαγχολικού αστείου, θέλουν κάποιοι να πιστεύουν ότι είναι απομονωμένη, ή ότι πολύ περισσότερο, μπορεί να περικυκλωθεί και να απομονωθεί ως αποτέλεσμα των δικών μας ενεργειών και πρωτοβουλιών. 

Την ίδια αυτή στιγμή, που ορισμένοι φαντασιώθηκαν ή φαντασιώνονται αυτά τα κωμικά, η γειτονική χώρα αναδεικνύεται σε πρωταγωνίστρια των εξελίξεων. Είχαν προηγηθεί οι συναντήσεις στην Αττάλεια και την Κωνσταντινούπολη, που η πραγματοποίησή τους και μόνο, πίστωσε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο, γόητρο και κύρος στον Ερντογάν και τις υπηρεσίες του.

Φτάνουμε πλέον στην Κωνσταντινούπολη να διευθετούνται τα ζητήματα επιλογής των λιμανιών από τα οποίο θα πραγματοποιηθούν οι εξαγωγές, να ρυθμίζονται τα προβλήματα που αφορούν την επιλογή των πλοίων και την αποφυγή των ναρκοθετημένων ζωνών, να διασφαλίζονται οι εγγυήσεις για να μη καταστούν τα φορτία βορρά του Ρωσικού ναυτικού και να μπαίνουν οι δικλείδες για την ασφαλή παραλαβή και διοχέτευση των σιτηρών στις χώρες κατά βάση της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Κι όλα αυτά τη στιγμή κατά την οποία η Τουρκία έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις κυρώσεις που ομοθυμαδόν εφαρμόζει η Δύση κατά της Ρωσίας, διασφαλίζει τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμό της από τη Ρωσία, υποδέχεται το σύνολο των Ρώσων τουριστών, εξάγει τα προϊόντα της στη Ρωσία, καρπώνεται σε ένα ουσιαστικό πλιάτσικο κατά τις καταγγελίες, τα Ουκρανικά σιτηρά, που έχουν πέσει σε Ρωσικά χέρια, είναι η προστάτιδα των Τατάρων, που έχουν εκδιωχθεί από την Κριμαία μετά την προσάρτησή της από τους Ρώσους το 2014 και συνεχίζει να εφοδιάζει με τα φονικά drones μπαιρακτάρ την Ουκρανία, προκαλώντας πλήγματα και απώλειες στις Ρωσικές δυνάμεις. 

Και μέσα στον ορυμαγδό αυτό των αντιφάσεων και της περιφρόνησης του διεθνούς δικαίου, αναδεικνύεται σε αξιόπιστη διαμεσολαβητή μεταξύ των εμπολέμων και με την αιγίδα της Διεθνούς Κοινότητας και του ΟΗΕ. Σκέψου και να μην ήταν απομονωμένη!

*Ο Πολύκαρπος Αδαμίδης είναι δικηγόρος, αναπληρωτής Καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Διεθνών Σχέσεων και Προμηθειών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...