Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Ειρήνη - πόλεμος

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, Σ.Α. μόνιμο όργανο του Ο.Η.Ε. είναι επιφορτισμένο κυρίως με τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης. Τα πέντε μόνιμα μέλη, Αγγλία, Γαλλία, Η.Π.Α. Κίνα, Ρωσία, ερμηνεύουν κατά το δοκούν τη ρήση του Λατίνου Βενέτιου (4ος αι. μ.Χ.): «Εάν επιθυμείς ειρήνη προετοιμάζεις πόλεμο».

Πίσω απ΄όσα συμβαίνουν σήμερα πάλλουν τα πιο καίρια συμφέροντα των πέντε ισχυρών οι οποίοι παρεμβαίνουν σε ανεξάρτητα κράτη πότε με την υποκριτική μάσκα του ειρηνοφόρου και πότε του φιλοπόλεμου-ταραχοποιού, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση των προϊόντων της πολεμικής βιομηχανίας, υποχρεώνοντας έτσι τα οικονομικά ανίσχυρα κράτη σε μαραθώνιες εξοπλιστικές δαπάνες για την άμυνα τους.

Εδώ ισχύει για τους πέντε θεματοφύλακες του Σ.Α. η φράση που ειπώθηκε από τον Στέντορα, στην Ιλιάδα: «Αιδώς Αργείοι».

Για την ειρηνική επίλυση των διεθνών διαφορών προτάθηκαν κατά καιρούς, από πολιτικούς άνδρες, ανθρωπιστές και φιλοσόφους απόψεις που προήγαγαν την ειρήνη.

Άξιοι μνείας: Ο Γάλλος Αββάς Ντε Σαιντ Πιερ (1658-1743), ο οποίος εξέδωσε το βιβλίο: «Σχέδιο διαρκούς Ειρήνης», 1713. Ο Άγγλος φιλόσοφος Ιερεμίας Μπένθαμ, (1748-1832) δημοσίευσε το έργο: «Σχέδιο παγκοσμίου και διαρκούς Ειρήνης» 1789, ενώ ο Γερμανός φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ (1724-1804) στο κλασσικό έργο: «Για την Ειρήνη» 1795, προχώρησε σε ιδέες επαναστατικές. Έγραφε: «Οι μόνιμοι στρατοί πρέπει με τον καιρό να καταργηθούν ολοσχερώς γιατί απειλούν άλλα κράτη με πόλεμο τα οποία εμπλέκονται σ΄ έναν αέναο εξοπλιστικό ανταγωνισμό που δεν έχει όρια». Ο Γάλλος στρατάρχης και Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Louis Hubert Lyautey, (1854-1934), είπε το πολυθρύλητο: «Θέλω στρατό για να μην αναγκαστώ να τον χρησιμοποιήσω».

Από τους αρχαίους ημών προγόνους πρώτος ο Ηράκλειτος (544-483 π.Χ.) διετύπωσε τη φράση «Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί, πάντων δε βασιλεύς» με την έννοια ότι κάθε εξέλιξη οφείλεται στον αγώνα της επικράτησης. Ο Δημοσθένης, μέγας ρήτωρ, (383-322 π.Χ.) στους «Φιλιππικούς» προέτρεπε τους Αθηναίους να είναι ετοιμοπόλεμοι προκειμένου να αποφύγουν την υποταγή τους στο Φίλιππο της Μακεδονίας. Ο Αριστοτέλης (384-332 π.Χ.) στα «Πολιτικά» έγραφε: «Ο στρατός είναι απαραίτητος αν δεν θέλουν οι Έλληνες να γίνουν δούλοι του πρώτου τυχαίου επιδρομέα».

Τα κηρύγματα υπέρ της ειρήνης δεν βρήκαν ανταπόκριση στις καρδιές των κρατούντων. Απόδειξη οι τραυματικές εμπειρίες των δύο Π.Π. και οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επεμβάσεις σε ξένα κράτη (τοπικές εστίες συρράξεων). Μόνο η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει νησίδα σεβασμού του Δ.Δ. και εγγυήτρια των δημοκρατικών θεσμών. 

Έχει ιστορική υποχρέωση να κρατήσει την ισορροπία στον αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο και να μην επιτρέψει στις υπερδυνάμεις να την καταστήσουν το μικρό πεσσό στο ζατρίκιο των φίλων-εχθρών. Οι άνθρωποι επιθυμούν να ζήσουν και να χαρούν τα αγαθά τα οποία προσφέρει ο πλανήτης Γη. Προσδοκούμε την άμεση λήξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Επίλογος: Οι νομομαθείς Λατίνοι προκειμένου να βρουν τα αίτια ή τον υποκινητή κάποιας περίπλοκης ενέργειας, ρωτούσαν: «Cui Prodest». Ποιος ωφελείται;

* O Βασίλειος-Γεώργιος Γρηγ. Παπαδάκης είναι επίτιμο μέλος της Ενώσεως Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...