Ο Ερντογάν ανατρέποντας σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις είναι ο νικητής των εκλογών στην Τουρκία, καθώς ήδη ελέγχει τη Βουλή και αναμένει την 28η Μαΐου για να στεφθεί πρόεδρος για άλλα 5 χρόνια.

Η εκλογή Κιλιτσντάρογλου, θα... βόλευε την Ελλάδα, καθώς θα ήταν πρόεδρος με μια Βουλή που δεν θα ήλεγχε, οπότε η Τουρκία θα κλεινόταν σε ένα περιβάλλον εσωστρέφειας. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ενέχει και τον κίνδυνο της εξαγωγής της κρίσης, οπότε σε αυτήν την περίπτωση, η πρώτη χώρα που θα έμπαινε στο κάδρο είναι η Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, ένα πολιτικό αδιέξοδο στην Τουρκία δεν θα ήταν καλό και για τις γενικότερες οικονομικές εξελίξεις, με δεδομένο το εκτόπισμα αλλά και τα τεράστια προβλήματα που έχει η οικονομία της γειτονικής χώρας. Μια ασταθής Τουρκία, σε σχέση με τα ανοικτά μέτωπα που έχουμε, θα ήταν ακόμη πιο επικίνδυνη, καθώς ο εξωτερικός κίνδυνος ενώνει ισχυρά τους Τούρκους.

Πάμε τώρα στη σχεδόν σίγουρη εκλογή Ερντογάν. Ο "Σουλτάνος" κέρδισε την πλειοψηφία γιατί κατάφερε να... κρύψει τα χάλια της οικονομίας του, υποσχέθηκε λαγούς με πετραχήλια στους σεισμόπληκτους, αλλά κυρίως, γιατί ποντάρισε στην ανάδειξη του στόχου για προστασία του θρησκευτικού χαρακτήρα του κράτους. Ο μέσος συντηρητικός Τούρκος που ζει στα βάθη της Ανατολίας προτάσσει περισσότερο το θρησκευτικό συναίσθημα, παρά οτιδήποτε άλλο. Έτσι, ο Ερντογάν, έχασε τα παράλια της Μικράς Ασίας και τη νοτιοδυτική Τουρκία, όπου βρίσκονται τα μεσαία στρώματα και κάνουν... μπίζνες, αλλά, κατόρθωσε να κερδίσει τα συντηρητικά στρώματα που ζουν σε έναν άλλον... κόσμο, όπου κυριαρχεί το θρησκευτικό συναίσθημα.

Ο Ερντογάν θα εξακολουθήσει να αποτελεί αγκάθι για τη Δύση και αυτό είναι πολύ θετικό για την Ελλάδα. Η... άλλη ανάγνωση είναι ότι η επανεκλογή του, μπορεί να τον κάνει ακόμη πιο θρασύ. Ωστόσο, θα καταστήσει και τους δυτικούς, ακόμη πιο επιθετικούς, καθώς θα του ασκούν πίεση. Η  στήριξη της Τουρκίας από τον Ερντογάν είναι ο υπ΄ αριθμόν ένα πονοκέφαλος για τη Δύση και κυρίως για τους Αμερικανούς. Η Ελλάδα με την παρουσία του Ερντογάν, θα εξακολουθήσει να είναι το αγαπημένο "παιδί" της Δύσης που κινδυνεύει από έναν... μπαμπούλα, οπότε θα τυγχάνει της ανάλογης μέριμνας.

Επιπλέον, η Δύση, θα επιχειρήσει να στριμώξει τον Ερντογάν οικονομικά. Η οικονομία της χώρας πάει κατά διαόλου και σε λίγο καιρό η λίρα θα γίνει ακόμη πιο ασθενής, με ισοτιμίες που θα... βγάζουν μάτια! Ο Ερντογάν καλείται να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα με τις καταστροφές στις σεισμόπληκτες περιοχές, όπου θα απαιτηθεί η δαπάνη πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανασυγκρότηση τους. Ένα τεράστιο κόστος ανοικοδόμησης και μια διαλυμένη οικονομία, θα έχουν επιπτώσεις στις αμυντικές δαπάνες, αν και η Τουρκία έχει μια αναπτυγμένη αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, αυτό δεν φτάνει, καθώς θέλει να ενισχυθεί και με τελευταίου τύπου μαχητικά αεροσκάφη. Ο Πούτιν δεν μπορεί να τη βοηθήσει, το Κατάρ δεν μπορεί να πάρει τον... μουντζούρη, διαθέτοντας απεριόριστα "πετροδολάρια" και γενικώς, η επόμενη μέρα για τον Ερντογάν, δεν θα είναι και η καλύτερη.

Η Κυριακή βγάζει κυβέρνηση!

Οι εξελίξεις στην Τουρκία φαίνεται να ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας, αλλά και του Μητσοτάκη, ενόψει των εκλογών.

Στο θυμικό των ψηφοφόρων θα μείνει η επιτυχής αντιμετώπιση της υβριδικής επίθεσης που είχαμε δεχθεί το 2020 στον Έβρο, αλλά και η αντίδραση μας στις πολεμικές απειλές της Τουρκίας. Η ενίσχυση της Ελλάδας με τα γαλλικά αεροσκάφη Ραφάλ, έχει αλλάξει τους συσχετισμούς δυνάμεων στον αέρα του Αιγαίου. Το προαναφερόμενο πλαίσιο ενισχύει τις συνθήκες ασφάλειας και την αποτροπή. Επιπλέον, αυτό που μετράει πιο πολύ είναι τα επιτεύγματα στην οικονομία. Ο προϋπολογισμός πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, οι προσδοκίες για την οικονομική δραστηριότητα είναι υψηλές και γενικά οι περισσότεροι νιώθουν ότι μπορούν να βελτιώσουν τη θέση τους οικονομικά, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας.

Την προσεχή Κυριακή θα προκύψει... κυβέρνηση, ακόμη και αν δεν υπάρξει σύμπραξη κομμάτων. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Μα με την προσφυγή στη δεύτερη αναμέτρηση με το νέο εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που θα οδηγήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης, με βάση το momentum της κάλπης της 21ης Μαίου. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι είναι το μεγάλο φαβορί και το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τη διαφορά της σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη πλευρά, το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τον ρυθμιστή των εκλογών, αλλά σύμφωνα με δημοσκόπηση της RASS, μόλις 1 στους 5 ψηφοφόρους θέλει συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι κάτι που για πρώτη φορά καταγράφεται. Το 27,9% προτιμά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να μη συναινέσει και η χώρα να πάει σε δεύτερος εκλογές, το 27,2% θέλει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης αν πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ και να μπει στην κυβέρνηση, ενώ σε περίπτωση που στην πρώτη θέση βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 21,1% προτείνει πάλι ψήφο εμπιστοσύνης και συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην κυβέρνηση. Επιπλέον, το 11% προτείνει να δώσει ψήφο ανοχής στο πρώτο κόμμα χωρίς να μπει στην κυβέρνηση και το 12,8% δεν απαντά. Το πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιο και η όποια απόπειρα για σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον αυτός είναι στη δεύτερη θέση, μάλλον δεν συγκεντρώνει και πολλές πιθανότητες.

Εν ολίγοις, οι σημερινοί υποψήφιοι... ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ βλέπουν περισσότερο προς τη λύση που βάζει στο κάδρο της διακυβέρνησης τη Νέα Δημοκρατία, παρά τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιο απλά, αν το ΠΑΣΟΚ δημιουργήσει κυβέρνηση ηττημένων με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά με ψήφο ανοχής, τότε σίγουρα κάποιοι βουλευτές θα την... κάνουν. Άρα, με ένα ΠΑΣΟΚ βυθισμένο σε κλίμα εσωστρέφειας, ο... πειρασμός για να κλείσουν στη... φυλακή τον Μητσοτάκη, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι μεγάλος, αλλά ίσως εξελιχθεί σε... ποντικοπαγίδα! Εν ολίγοις, δεν θα βγαίνουν τα "κουκιά", ακόμη και αν ζητηθεί η... συνδρομή τρίτου κόμματος. Αλλά, αν πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, παίζει το ενδεχόμενο ακόμη και μονοψήφιου ποσοστού για το ΠΑΣΟΚ, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για το κόμμα...

Την ίδια στιγμή, έρχεται η πάντοτε πολύ καλά πληροφορημένη JP Morgan και αλλάζει τις προβλέψεις της για το αποτέλεσμα των εκλογών. Θεωρεί ότι θα πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, από την οποία θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Κάτι ξέρουν και αυτοί που φέρνουν αμερικανικά κεφάλαια στη χώρα μας και σίγουρα δεν είναι από αυτούς που τους αρέσει να επενδύουν στα... τυφλά! Σε περίπτωση αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας, θα συμπιεστεί το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Τσίπρας θα πάρει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να έχει την... ησυχία του και να μην αμφισβητηθεί. Η πόλωση μιας δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης θα ευνοήσει τα δύο πρώτα κόμματα εξουσίας και θα συμπιέσει τους υπόλοιπους. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο την Κυριακή θα βγει... κυβέρνηση, η οποία όμως, μάλλον θα οριστικοποιηθεί μετά τη δεύτερη κάλπη, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου!

Η οικονομία "τρέχει" και... περιμένει

Το θετικό momentum που έχει αναπτυχθεί στην οικονομία δεν θα είναι και τόσο εύκολο να αφήσει... αδιάφορους τους ψηφοφόρους.

Η ανεργία έχει υποχωρήσει ραγδαία, η ακρίβεια μαζεύεται, ο προϋπολογισμός είναι 3,2 δισ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, ενώ η έκρηξη του τουρισμού, θα κάνει τους πολλούς να τρίβουν τα χέρια τους και να μην επιχειρήσουν να... τριφτούν ή να... ξυστούν στην γκλίτσα του τσοπάνη!  Επιπλέον, χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε την έκθεση εαρινών προβλέψεων. Η ανάπτυξη αναμένεται να είναι διπλάσια σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ενώ ο πληθωρισμός και το δημόσιο χρέος, με τη δυναμική που έχει αναπτυχθεί, αναμένεται να υποχωρήσουν ραγδαία έως το τέλος του 2024. Η οικονομία περιμένει "καθαρές λύσεις" και ένα κρίσιμο τμήμα του εκλογικού σώματος θα το σκεφτεί πολύ σοβαρά αν είναι να... πειραματιστεί. Μιλάμε πάντα για όσους έχουν μυαλό...

Σ΄ ένα περιβάλλον που είναι καλά θωρακισμένο σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, αλλά και σε επίπεδο μισθολογικών και επιχειρηματικών προσδοκιών, είναι εξαιρετικά δύσκολο, να επιλεγεί η... περιπέτεια. Αν μη τι άλλο, η αναμέτρηση της προσεχούς Κυριακής θα έχει έντονο το αποτύπωμα της οικονομίας, κυρίως σε ότι αφορά τις ηλικίες άνω των 40 ετών. Ωστόσο, υπάρχει και το σταυρόλεξο με τους... πιτσιρικάδες, οι οποίοι δεν γνωρίζουμε αν τελικώς μπορούν να κάνουν τη διαφορά, μέσα από τη δική τους "επανάσταση" στην κάλπη. Το αν θα μπούμε σε περιπέτειες, εξαρτάται κυρίως από το συγκεκριμένο τμήμα του εκλογικού σώματος. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το δικαίωμα στο... λάθος και στα... πειράματα, δεν πρέπει να βρει ζωτικό χώρο.

Τα λάθη πληρώνονται και αυτό μπορεί να θέσει σε κίνδυνο συνολικά το οικοδόμημα της εθνικής ασφάλειας και της οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας. Η... χαλαρή ψήφος μπορεί να μας βάλει σε περιπέτειες και η υπεύθυνη τοποθέτηση του καθενός μας, αποτελεί το "κλειδί" για να πάμε παραπέρα, πατώντας στα επιτεύγματα που έχουν σημειωθεί. Διαλέγουμε και παίρνουμε...