Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Γερμανία και Γαλλία σε... απελπισία και ο Μητσοτάκης τρίβει τα χέρια του! 

    Ο πόλεμος της... Πουτινομαφίας στην Ουκρανία μαίνεται, η ενεργειακή κρίση είναι παρούσα, με τον κορωνοϊό δεν έχουμε τελειώσει και τώρα σκάει και άλλος ιός από την Κίνα! 
    Μετά τον Covid-19, είναι εξαιρετικά πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με τον Langya, ο οποίος ξεκίνησε την... εμφάνιση του στην Κίνα. Ο ιός μεταδίδεται στον άνθρωπο από το μικρό θηλαστικό μυγαλή και τα πρώτα κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί, κάνουν λόγο για μια αρρώστια με χαρακτηριστικά βαριά γρίπης. Οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι και λαμβάνοντας υπόψιν το.,.. κουκούλωμα των περιστατικών κορωνοϊού από τον Δεκέμβριο του 2019, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το σκηνικό της "τέλειας καταιγίδας", ίσως να μην είναι... συμπληρωμένο! Αν η Κίνα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο υγειονομικών εξελίξεων, τότε θα υπάρξει νέο ντόμινο στην οικονομία της, όπου διαπιστώνεται σοβαρή κόπωση. Ήδη, τα lockdown των προηγούμενων μηνών, έχουν οδηγήσει σε σοβαρές ανατροπές στην εφοδιαστική αλυσίδα, επηρεάζοντας τις τιμές των εμπορευμάτων και των ναύλων. Και μην ξεχνάμε επίσης, ότι η Κίνα έχει ανοίξει μέτωπο με τη Δύση, λόγω της Ταϊβάν...  
    
Γερμανία-Γαλλία... απελπισία
    Η Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω νέου ηλεκτροσόκ, καθώς οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύθηκαν εκ νέου στα ύψη. Πιο συγκεκριμένα, ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ στη σε Γερμανία και Γαλλία, προοιωνίζοντας πολύ άσχημες καταστάσεις για το χειμώνα. 
    Μάλιστα, στη Γαλλία, η τιμή του ρεύματος εκτοξεύτηκε στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γερμανία κινείται στα 446 ευρώ! Στο πρόβλημα των μειωμένων ροών φυσικού αερίου προστίθενται η μείωση της παραγωγής από πυρηνικά εργοστάσια και ανανεώσιμες πηγές, οπότε, το παζλ της... συμφοράς είναι συμπληρωμένο! Μάλιστα, η Γερμανία παίρνει σβάρνα ολόκληρο τον πλανήτη, προκειμένου να εντοπίσει... πρόθυμους προμηθευτές υγροποιημένου φυσικού αερίου, γιατί ο χειμώνας θα είναι πολύ... άγριος. 
    Το "σφίξιμο" των ροών στην αγορά του φυσικού αερίου αποτελεί πλέον τη μέγγενη για την ηλεκτρική ενέργεια, όπου οι τιμές κινούνται ανεξέλεγκτα. Και όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο περισσότερο τα πράγματα θα χειροτερεύουν, καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες, ενώ η Ευρώπη προσπαθεί... φιλότιμα να αναπληρώσει τα αποθέματα. Και αν τα πράγματα συνεχίσουν να πηγαίνουν... κατά διαόλου, είναι σίγουρο ότι το χειμώνα θα μπει δελτίο στη χρήση φυσικού αερίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οικονομίες και τις κοινωνίες, των περισσότερων χωρών της Ευρώπης. Να προσθέσουμε και τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η Γαλλία, καθώς το μισό πυρηνικό δυναμικό της είναι εκτός δικτύου, λόγω συντήρησης. Όλα πάνε... πρίμα! 
    Από κει και πέρα οι αγορές φαίνεται ότι έχουν αναθαρρήσει από τη στιγμή που ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ εξελίσσεται με βάση πιο ευνοϊκά σενάρια. Τα χρηματιστήρια συνέχισαν και χθες το θετικό momentum, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών, προσέγγισε ακόμη πιο κοντά στις 900 μονάδες. Στο γενικότερο θετικό κλίμα συνέβαλε επίσης και η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, στον απόηχο έκθεσης της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας, ότι αναμένεται τόνωση της ζήτησης. Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη εικόνα είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργήσει η Ρωσία στην παγκόσμια οικονομία και δεν πρέπει να... τσιμπάμε όταν το κλίμα στις αγορές βελτιώνεται. Γιατί το ζητούμενο δεν είναι η πρόσκαιρη βελτίωση, αλλά η διάρκεια της. 

Σε καλύτερη μοίρα η Ελλάδα
    Μέσα σε όλα τα... στραβά που συμβαίνουν και στα... καλύτερα σπίτια εις την Εσπερίαν, η Ελληνική Κυβέρνηση τρίβει τα χέρια της, καθώς πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα. 
    Η έξοδος από την ενισχυμένη μεταμνημονιακή εποπτεία διαγράφει οριστικά την ευρωπαϊκή λίστα με τους... κακούς μαθητές. Το μόνο που περιμένει τώρα η κυβέρνηση, εν μέσω... θυελλωδών ανέμων, είναι η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας. Τότε η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα, Οι στόχοι του προϋπολογισμού επιτυγχάνονται ο ένας πίσω από τον άλλον. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πάντοτε μετριοπαθής και εγκρατής Χρήστος Σταϊκούρας, μίλησε χθες για τη δημιουργία νέου δημοσιονομικού χώρου, ο οποίος δημιουργείται το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Οι παροχές φαίνεται ότι θα είναι πιο ευρείες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, ωστόσο, θα κρατηθούν και ""πυρομαχικά" ενόψει του δύσκολου χειμώνα. 
    Ο τουρισμός κάνει τη διαφορά, οι εξαγωγές ευνοούνται λόγω του αποδυναμωμένου ευρώ, οι καταθέσεις αυξάνονται, η ιδιωτική κατανάλωση τραβά την ανηφόρα, λόγω και των υψηλότερων τιμών και γενικώς, φαίνεται ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να διαφοροποιηθεί σημαντικά, σε σχέση με πάρα πολλές χώρες της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα, ως... πρώην "κακός μαθητής" πέτυχε τους στόχους, μοιράζει περισσότερα χρήματα αναλογικά με το ΑΕΠ, μειώνει τα ελλείμματα και διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Είναι μετά να μην τρίβουν τα χέρια τους ο Μητσοτάκης και ο Σταϊκούρας, όταν μέσα σε 3 χρόνια έχει γυρίσει ανάποδα ο κόσμος και παρ΄ όλα αυτά η χώρα μένει όρθια και μπορεί σε λίγο καιρό να υποφέρουν αυτοί που κάποτε μας κουνούσαν το δάκτυλο; Όπως εξελίσσονται τα πράγματα με την ενεργειακή κρίση, μπορεί το χειμώνα να δούμε ιστορικές ανατροπές. Πώς αλλάζουν οι καιροί...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...