Τετάρτη
23 Οκτωβρίου 2024

Γιατί η Γαλλία αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη - Οι κρίσιμες Εκλογές

Οι Γάλλοι με τους ακροδεξιούς από τη μία και τους αριστερούς από την άλλη, φαίνεται ότι έχουν βαλθεί να κάνουν... χαμαιτυπείο την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας σε περιπέτειες όλους μας.

Ο Μακρόν δίνει "μάχη χαρακωμάτων" και ορθώς πρέπει να το τραβήξει μέχρι τέλους, προσβλέποντας σε ένα... στραπάτσο των συμπατριωτών του, ώστε στις εκλογές του 2027, να ξαναβγεί ο ίδιος νικητής. 

Του Λουκά Γεωργιάδη

Η Γαλλία διαδραματίζει τον πιο ουσιαστικό ρόλο αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται στον Γάλλο Πρόεδρο, σε συνδυασμό με τη φυγή της Μέρκελ και την άνοδο στην εξουσία του άχρωμου και άνευρου Γερμανού Σοσιαλδημοκράτη, Όλαφ Σολτς, επικεφαλής τρικομματικού συνασπισμού. 

Αυτή τη στιγμή, ο Μακρόν και η Γαλλία είναι οι κρίσιμοι κρίκοι στην αλυσίδα των σχέσεων Ευρώπης-ΗΠΑ και ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Τις τελευταίες ημέρες, μόνο και μόνο υπό τον φόβο να επικρατήσουν... ανισόρροποι στη Γαλλία, δηλαδή είτε ακροδεξιοί είτε αριστεροί, τα γαλλικά ομόλογα έχουν εκτιναχθεί και στο Χρηματιστήριο των Παρισίων έχουν εξαϋλωθεί σχεδόν 190 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων εταιρειών. 

Η Γαλλία, μέσα από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Μακρόν έχει θέσει ένα μεσομακροπρόθεσμο στόχο σοβαρής μείωσης του δημοσίου χρέους. Αν η Γαλλία αρχίζει να... βογκάει, τότε πρέπει να ανησυχούμε όλοι για την επόμενη μέρα. Η Γαλλία έχει μεγαλύτερο ΑΕΠ και μικρότερο χρέος σε σχέση με την Ιταλία, αλλά αθροιστικά, η 2η και 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, μπορούν να "καταπιούν" ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Στην Ιταλία, η Μελόνι έχει... στρώσει, έκανε τις... μελονιές της στην αρχή και τώρα έχει βάλει... μυαλό. Απολαμβάνει τα οφέλη της εξουσίας της και έχει βάλει κάτω τα πράγματα με ρεαλισμό και λογική για να κάνει τη δουλειά όπως πρέπει και όχι με βάση τις διακηρύξεις της, οι οποίες συγκίνησαν ένα σημαντικό τμήμα του εκλογικού σώματος, το οποίο, αφενός δεν είναι και τόσο... ζεστό με την Ευρώπη και αφετέρου δεν είναι καθόλου... ψυχρό με τη Ρωσία! Αν η Ουκρανία και το Ισραήλ προασπίζονται την ελευθερία και την ισχύ της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου, ο Μακρόν έχει στα χέρια του την τύχη του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

Όλα αυτά που διατείνονται ότι θα κάνουν τόσο οι ακροδεξιοί της Λεπέν, όσο και το αριστερό... συναπάντημα, θα βλάψουν τόσο τη Γαλλία όσο και την Ευρώπη. Οι υποσχέσεις για την οικονομία από τα πολιτικά κόμματα της Γαλλίας ισοδυναμούν με οικονομική καταστροφή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Αυτόν τον κίνδυνο αντιλαμβάνεται μόνο ένα μικρό τμήμα στη χώρα αυτή, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι υπόλοιποι απλά είναι στον δικό τους κόσμο!

Η Γαλλία μπορεί να εξελιχθεί σε συστημικό κίνδυνο για το χρέος των χωρών της Ευρωζώνης και το τίμημα θα είναι πολύ μεγάλο. Για την ακρίβεια θα είναι ανάλογο της... ηλιθιότητας όσων συντάσσονται με τους... παλαβούς της Ακροδεξιάς και της Αριστεράς. 

Βέβαια, ακόμη και αν ο Μακρόν... επιτρέψει σε έναν ακροδεξιό ή αριστερό να γίνει πρωθυπουργός και να εφαρμόσει με την κυβέρνηση του όλα αυτά που λέει, τότε είναι σίγουρο ότι σε λίγες ημέρες θα έχει κάνει πίσω. Όχι ο Μακρόν, αλλά αυτός που θα κυβερνά. Όμως, η ζημιά θα έχει γίνει. Η Γαλλία "θα φάει στο κεφάλι" μερικές υποβαθμίσεις του αξιόχρεου, θα δουν οι... παλαβοί ότι θα ξεχειλώσουν το έλλειμμα και το χρέος και στο τέλος θα τρέχουν να παρακαλούν την Ευρώπη, όπως παρακαλούσε ο Τσίπρας το 2015, υπογράφοντας στα... τέσσερα το τρίτο μνημόνιο!

Ο τυχοδιωκτισμός και οι ανοησίες προκαλούν άμεσο κόστος, ενώ για να χτιστεί η αξιοπιστία και η εμπιστοσύνη απαιτείται πολύ μακρύ χρονικό διάστημα. Για να μην... πολυλογούμε, όσοι πιστεύουν ότι θα βγάλουν το... άχτι τους με τον Μακρόν στη Γαλλία, απλά είναι ηλίθιοι και θα κληθούν να πληρώσουν βαρύτατο τίμημα. Το θέμα είναι να μην τραβήξει πολύ μια τέτοια... άρρωστη κατάσταση, γιατί τότε πρέπει να ανησυχούμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα. 

Τόσο σε σχέση με την προοπτική της Ευρώπης, όσο και σε σχέση με την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνογαλλικές σχέσεις. Ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν ηλίθιοι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Όμως, το θέμα είναι να συνειδητοποιήσουμε εδώ στην Ελλάδα, ότι τη ζημιά των άλλων ηλίθιων, θα την πληρώσουμε και εμείς. Και ευτυχώς που υπάρχει η παρούσα κυβέρνηση και το πράγμα μαζεύεται...

Η χώρα έχει ανεβάσει το διεθνές της κύρος με τη σημερινή κυβέρνηση και δεν υπάρχει ούτε το ελάχιστο περιθώριο να συμβιβαστούμε με όλους αυτούς που είναι σίγουρο ότι θα μας οδηγήσουν σε μεγαλύτερο αδιέξοδο. 

Η επικράτηση της λογικής επί της... τρέλας, είναι μια εξαιρετικά δύσκολη άσκηση και στην Ελλάδα. Αν δεν επικρατήσει το πρώτο πάνω στο δεύτερο, τότε το επόμενο στάδιο οδηγεί νομοτελειακά στο "σκάσε και πλήρωνε" και στο "δεν με άκουγες ηλίθιε, όταν σου τα έλεγα"...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μια πρόταση ειρήνης που αγνοήθηκε

Αγνοήθηκε πλήρως από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024, ταυτόχρονα στους Financial Times, τη Le Monde τη...

Oι πόλεμοι της τεχνητής νοημοσύνης

Οι χώρες που υποτιμούν την αριστεία και αδιαφορούν για τα εκπαιδευτικά τους συστήματα οδηγούνται με γρήγορους ρυθμούς σε ένα καταστροφικό περιθώριο. Είναι χειρουργός, νευρολόγο...

Φόρτωση άρθρων...