Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Γιατί ο πόλεμος στο Ισραήλ θα αλλάξει μοιραία τον (δυτικό) κόσμο

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Το Ισραήλ με τους 300.000 επιστρατευμένους, οι οποίοι βρίσκονται σε διαρκή στρατιωτική μετεκπαίδευση, έχει δρομολογήσει διαδικασία "οικοπεδοποίησης" των παλαιστινιακών εδαφών, ανοίγοντας ένα μέτωπο που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα κλείσει και με ποιες συνέπειες.

Τα κτήνη της Χαμάς κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να προκαλέσουν την πλήρη ισοπέδωση οποιουδήποτε κτιρίου... εξέχει στα παλαιστινιακά εδάφη. Πέταξαν στον κάλαθο των άχρηστων οποιαδήποτε προσπάθεια ειρήνευσης στην περιοχή, προκαλώντας την άμεση και σαρωτική αντίδραση του κράτους του Ισραήλ, μετά την εισβολή στα εδάφη του το περασμένο Σάββατο.

Οι εικόνες με αποκεφαλισμένα και ακρωτηριασμένα σώματα Ισραηλινών και ανθρώπων άλλων εθνικοτήτων με πρακτικές τύπου ISIS ήταν η "κόκκινη" γραμμή για τη Δύση. Δεν είναι τυχαία η αποστολή αεροπλανοφόρου από τις ΗΠΑ, ούτε και η ομόθυμη καταδίκη απ΄ όλες τις χώρες του δυτικού κόσμου, οι οποίες συντονίζονται για να παρέχουν στρατιωτική στήριξη. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπανιαμίν Νετανιάχου, επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας έχει πάρει το "πράσινο φως" για να "κουρέψει" ό,τι εξέχει από την επιφάνεια του εδάφους...

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι φρικαλεότητες της Χαμάς θα αλλάξουν τον κόσμο. Ο πολιτισμένος δυτικός κόσμος δεν μπορεί να παραμείνει απαθείς απέναντι στις κτηνωδίες ανθρωπόμορφων τεράτων. Ο πόλεμος έχει κανόνες, αλλά οι πρακτικές του και τα εγκλήματα που διαπράττονται, έχουν συνέπειες. Οι αστικές δημοκρατίες πολύ σύντομα θα κληθούν να λάβουν δραστικές αποφάσεις, υπό τον φόβο μετάδοσης των πρακτικών της Χαμάς στις δυτικές κοινωνίες. Η Δύση θα αναγκαστεί να δράσει προληπτικά για να μην βρεθούν "τρελοί" στο έδαφος της, οι οποίοι θα μπορούσαν να κάνουν επίδειξη ισχύος της... τεχνογνωσίας τους σε αθώους πολίτες.

Τα μέτρα που καλείται να λάβει ιδίως η Ευρώπη για να αποτρέψει πληθυσμιακή αλλοίωση αλλά και μελλοντική ανατροπή των ισορροπιών στις κοινωνίες της, αργά ή γρήγορα θα έρθουν και θα είναι δραστικά. Όποιοι πολιτικοί παραμείνουν προσκολλημένοι σε αριστερές αντιλήψεις θα διαπιστώσουν ότι αποτελούν μειοψηφία. Επιπλέον, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τέτοιες αντιλήψεις, να δυναμώσουν το μπλοκ των ακροδεξιών φασιστών, γιατί τότε η... εξίσωση θα έχει περισσότερα ζητούμενα και η επίλυση της θα είναι δυσκολότερη. Όταν είσαι αμυνόμενος, είσαι υποχρεωμένος να ορθώσει τείχος προστασίας για τον λαό.

Ο δυτικός κόσμος διαφέρει από τους απολίτιστους γιατί είναι δομημένος πάνω σε ισχυρές αρχές και αξίες του σύγχρονου πολιτισμού, επιζητώντας ελευθερία, ασφάλεια, σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και ευημερία. Αυτό το μοτίβο, είναι μάλλον άγνωστο για τον ισλαμικό κόσμο και οφείλουμε να είμαστε διορατικοί, πριν είναι πολύ αργά.

Πρέπει να ειπωθούν αλήθειες από δω και πέρα, καθώς η λαθρομετανάστευση μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες μακροπρόθεσμα στη δομή των δυτικών κοινωνιών, αλλά και στις πολιτικές ισορροπίες. Όσο οι φανατικοί Αριστεροί θα στρώνουν τον δρόμο στη λαθρομετανάστευση, τόσο θα φουντώνουν οι δυνάμεις του φασισμού. Συνειρμικά, η συνέχεια είναι μάλλον προβλέψιμη...

Οι... βόμβες ανεβάζουν τα χρηματιστήρια!

Η νέα μικρή άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα 88,50 δολάρια το βαρέλι, δεν πτόησε τους επενδυτές, οι οποίοι, χθες είπαν να... γλεντήσουν στις αγορές!

Η αντίδραση των αγορών, σύμφωνα με μία εξήγηση, παραπέμπει σε προεξόφληση ταχείας αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων από την Ισραηλινή πλευρά. Το κατά πόσο οι Ισραηλινοί θα καταστούν κυρίαρχοι του παιχνιδιού, έχοντας... κατεδαφίσει τα πάντα στη Λωρίδα της Γάζας είναι κάτι που ουδείς μπορεί να το ισχυριστεί με βεβαιότητα. Η εμπλοκή της Χεσμπολάχ από τη Συρία και τον Λίβανο, ίσως να περιπλέξει στρατιωτικά την κατάσταση σε σχέση με την έκβαση των Ισραηλινών επιχειρήσεων, αλλά, τουλάχιστον χθες, οι αγορές έδειξαν να... αδιαφορούν.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης αντιστάθηκε στις γεωπολιτικές ανησυχίες και οι τρεις δείκτες έκλεισαν με κέρδη. Ανάλογο ήταν το κλίμα στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, ενώ είναι αξιοσημείωτη και η στροφή των επενδυτών προς τα Αμερικανικά ομόλογα, τα οποία συγκαταλέγονται στα ασφαλή καταφύγια. Η ισχυρή ζήτηση συνέβαλε ώστε τα επιτόκια να υποχωρήσουν από τα πρόσφατα υψηλά 16 ετών. Χθες, το επιτόκιο του Αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,69%, ενώ το Ελληνικό στο 4,26%!

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια... περίεργη αντίδραση των αγορών και μένει να δούμε εάν η ανοδική αντίδραση είναι αντιπερισπασμός ή μία κίνηση που θα έχει και συνέχεια. Άντε, να το πάρει το... ποτάμι: το θετικό κλίμα στις αγορές σχετίζεται με τις προσδοκίες των επενδυτών, ότι οι κεντρικές τράπεζες και ειδικότερα η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα δεν θα... διανοηθούν να αυξήσουν τα επιτόκια! Αυτή είναι η μόνη εξήγηση για τη χθεσινή ανοδική αντίδραση των αγορών, την ώρα που οι ρουκέτες, οι πύραυλοι και οι βόμβες μοιάζουν με σύνθεση τρομακτικών ήχων σε όλες τις οκτάβες του πενταγράμμου...

Άνοδος στο Χ.Α. σαν τις... ρουκέτες της Χαμάς!

Τουλάχιστον παράξενη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο εν μέσω... βομβών, ρουκετών και πυραύλων στη Μέση Ανατολή, κατέγραψε ισχυρή άνοδο κατά 4,19%!

Η χθεσινή υπερ-αντίδραση του Γενικού Δείκτη ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου πενταμήνου και όλοι αναρωτιούνται αν πρόκειται για... μούφα ή για μια αντίδραση που έχει ουσιαστική βάση. Μία εξήγηση δόθηκε παραπάνω και έχει να κάνει με την προεξόφληση ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν θα κάνουν... κιχ για τα επιτόκια, όσο διαρκεί η πολεμική κατάσταση στο Ισραήλ. Βέβαια, από τη στιγμή που το πεδίο της μάχης παραπέμπει στην "Κόλαση του Δάντη", δεν μπορεί κανείς να εμπιστεύεται τέτοιου είδους ανοδικές εξάρσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή ισχυρή άνοδος του Χ.Α. παίζει σημαντικό ρόλο για την επενδυτική ψυχολογία, ενώ οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η κεφαλαιαγορά είχε βρεθεί σε υπερ-πουλημένα επίπεδα. Εκτός από την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα αύξηση των επιτοκίων, στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, παίζεται και το στοίχημα των επικείμενων τοποθετήσεων στις τραπεζικές μετοχές. Η Eurobank τελείωσε τη... δουλειά προχθές και έπονται Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Ο τζίρος στη χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε στα 120,1 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 25,1 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεταβιβάσεις με προσυμφωνημένες συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς, Optima Bank, ΕΥΔΑΠ, Mytilineos και Intrakat. Είμαστε ακόμη στην αρχή των  συγκλονιστικών εξελίξεων, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί την επόμενη στιγμή και το αναπάντεχα απρόοπτο και απρόβλεπτο, μπορεί να συμβεί, με εντελώς άγνωστες και ίσως πρωτόγνωρες συνέπειες. Βαδίζουμε στο άγνωστο και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Τα σενάρια για τις αγορές

Η UBS δημοσιοποίησε χθες τις εκτιμήσεις της σχετικά με την πορεία των αγορών, οι οποίες είναι εξόχως ενδιαφέρουσες, καθώς αποτελούν μια πυξίδα που δείχνει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις πιθανές συνέπειες, ανάλογα με το σενάριο που εκτυλιχθεί.

Ο Ελβετικός οίκος αναλύει τρία σενάρια για τις πολεμικές επιχειρήσεις και τον αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές. Πρακτικά:

  1. Το πρώτο σενάριο σχετίζεται με την αποκλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης για ανθρωπιστικούς λόγους, που μάλλον είναι απίθανο σε πρώτη φάση. Αν όμως επιβεβαιωθεί, τότε ο γεωπολιτικός κίνδυνος θα εξασθενίσει γρήγορα.
  2. Το δεύτερο σενάριο σχετίζεται με το ενδεχόμενο περιορισμένης αντιπαράθεσης των αντιμαχόμενων πλευρών. Αυτό σημαίνει ότι η επίθεση θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα, θα είναι περιορισμένης έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς και κατά κάποιο τρόπο θα υπάρχει μια σχετική ανακούφιση για τις αγορές. η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυναμική ανάκαμψη των δεικτών. Βέβαια, κάπως έτσι είχαν υπολογίσει πολύ ότι θα εξελιχθεί και ο πόλεμος Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στους 20 μήνες.
  3. Το τρίτο σενάριο είναι ίσως και το πιο εχθρικό για τις αγορές, καθώς προβλέπει περιφερειακή κλιμάκωση. Δηλαδή, μπορεί να μπουν στον πόλεμο και άλλα κράτη, κάτι που θα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου αλλά και φυσικού αερίου, βάζοντας στην κυριολεξία μπουρλότο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μάλιστα, η UBS εκτιμά ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες εμπλοκής του Ιράν στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, οπότε το πρόβλημα στη διακίνηση του πετρελαίου, θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προβλήματα στην αγορά μπορούν να προσλάβουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα από τη στιγμή που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ΗΠΑ συνεχίζουν την αντιπαλότητα με την Κίνα.

Σε σχέση με την επενδυτική στρατηγική, ο Ελβετικός οίκος διατυπώνει την προτίμηση του στα σταθερά εισοδήματα έναντι των μετοχών. Συστήνει δε τοποθετήσεις σε ομόλογα υψηλής ποιότητας πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας, διατυπώνοντας την άποψη ότι το επιτόκιο του Αμερικανικού δεκαετούς θα υποχωρήσει στο 3,5% στο βασικό σενάριο, στο 4% στο ανοδικό και στο 2,75% στο καθοδικό, το οποίο ενσωματώνει την υπόθεση εργασίας για ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Σχετικά με την πορεία του χρυσού, η UBS διατυπώνει την άποψη ότι στο κλείσιμο του έτους, η τιμή του θα διαμορφωθεί στα 1.850 δολάρια ανά ουγκιά, έναντι 1.950 δολαρίων πριν.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Φόρτωση άρθρων...