Τετάρτη
08 Μαΐου 2024

Γιατί πρέπει να πληρώνουμε φόρους

Άνθρωποι με διαφορετικούς στόχους και ανάγκες κάνουν την ίδια ερώτηση ή απαίτηση με διαφορετικό τρόπο «δεν θέλω να πληρώνω το κράτος».

Δηλαδή ρωτάνε  να ανοίξω επιχείρηση ή δεν αξίζει γιατί θα πληρώνω πολλούς φόρους; Κάποιοι άλλοι φροντίζουν να είναι πάντα πιστωτικοί στο ΦΠΑ ή/και να βγάζουν συνέχεια ζημιές. Και ιδιώτες την ώρα της φορολογικής δήλωσης δεν θέλουν να πληρώνουν καθόλου φόρο ή να εμφανίζουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Είναι κατανοητό, δεδομένου και της υψηλής φορολογίας. Ωστόσο η εμπειρία έχει δείξει  ότι εάν κανείς δεν πληρώσει φόρους δεν θα υπάρχει δημόσιο σχολείο, πανεπιστήμιο, νοσοκομείο, αστυνομικοί, δρόμοι κτλ.  Συγχρόνως όμως κάθε  περίπτωση χρειάζεται να εξετάζεται μεμονωμένα ανάλογα με τις μακροπρόθεσμες ανάγκες του φορολογούμενου. Δηλαδή μεταξύ του ανοίγω επιχείρηση , δηλαδή δημιουργώ και βγάζω χρήματα και δεν κάνω τίποτα , υπάρχουν επιπλέον σκέψεις.

Ανοίγω μια επιχείρηση για να βγάζω μόνο τα προς τα ζην;
Τότε προφανώς οριακά θα μπορεί να πληρώνονται οι φόροι. Εάν όμως  έχω μια επιτυχημένη επιχείρηση, το οποίο προϋποθέτει σωστό business plan, θα παράγονται αρκετά χρήματα για μια καλύτερη ζωή και θα υπάρχει περιθώριο πληρωμής και των φόρων .  

Σε υπάρχουσα ενεργή επιχείρηση εάν εμφανίζει μόνιμα ζημιές, προκαλεί τα βλέμματα των φορολογικών αρχών καθώς η πρώτη εύλογη ερώτηση είναι : πως επιβιώνει τόσα χρόνια η εταιρεία ή ο ελεύθερος  επαγγελματίας ; Που βρίσκει τα χρήματα και άρα τι κρύβει; Ποιος ο σκοπός τήρησης μιας μη υγιούς επιχείρησης;  Και σίγουρα μια επιχείρηση δεν θέλει να τραβάει τα βλέμματα.

Τέλος στην περίπτωση των φυσικών προσώπων η παρουσίαση συνεχώς χαμηλών εισοδημάτων ναι μεν μπορεί να δίνει επιπλέον επιδόματα, μηδενικούς φόρους, ωστόσο όταν θα χρειαστεί π.χ η αγορά ενός αυτοκινήτου αυτό δεν θα δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα. ,

Γενικά τα κριτήρια κάθε φορά που πρέπει να ληφθούν υπόψη για τη σωστή εισοδηματική εικόνα μπορεί να είναι η ανάγκη λήψης δανείου, η αγορά ακινήτου, ο νόμος Κατσέλη, τα επιδόματα, κτλ. Άρα το σωστό δηλωθέν εισόδημα δεν είναι ένα.

Μπορεί να μην κάνουν όλοι χρήση κάποιων δημόσιων αγαθών/ υπηρεσιών, ωστόσο χρειάζεται να υπάρχουν.

Χωρίς αυτό να αναιρεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα υφίσταται υψηλή φορολόγηση και αυτό αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για επενδύσεις.

Η ουσία είναι η παραγωγή χρήματος και η επίτευξη καλού βιοτικού επιπέδου.  

Εδώ είναι που αναδεικνύεται η σημασία ενός λογιστή- φοροτεχνικού συμβούλου σε μόνιμη βάση,  ώστε να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά και να πληρώνονται οι σωστοί φόροι και να εκπληρώνονται οι στόχοι κάθε φορολογούμενου και κάθε επιχείρησης.

Η Τόνια Τσιρογιάννη είναι Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups, accredited by ICF
+302114094901
www.stellarlight.gr 
Linkedin Profile: Tonia Tsirogianni

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...