Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Γιατί το «θηρίο» Ερντογάν με Τσίπρα έγινε... αρνάκι με τον Μητσοτάκη

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η χθεσινή επίσκεψη του Ερντογάν, μοιραία, "ξύπνησε" τις συγκρίσεις με αυτήν του 2017, όταν στα πράγματα ήταν ο Τσίπρας με τον Καμμένο.

Τότε, ο Ερντογάν είχε σύμμαχο τον Τραμπ, ενώ οι γαμπροί τους έκαναν διάφορες "μπίζνες". Είχε μαζί του επίσης τον Πούτιν με τον οποίο έκανε κοινά σχέδια για την ενέργεια, όταν ακόμη η Ρωσία αποτελούσε το ενεργειακό στήριγμα της Γερμανίας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης. Αλλά πάνω απ΄ όλα είχε απέναντι του τον... πρόθυμο Τσίπρα, ο οποίος το 2015 φρόντισε να διώξει τον πονοκέφαλο με τα εκατομμύρια μετανάστες που είχε η Τουρκία στο έδαφος της. Του είπε ότι θα ανοίξει τα σύνορα για να αποφορτίσει την Τουρκία και να στείλει ορδές δυστυχισμένων ανθρώπων στην Ευρώπη, για να πιέσει με αυτόν τον τρόπο, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να μας κάνουν... καψώνια στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Τελικά και τρίτο μνημόνιο υπέγραψε ο Τσίπρας (το πλέον αχρείαστο αλλά και το πλέον επώδυνο για τη χώρα) και από τη δύσκολη θέση με τους λαθρομετανάστες έβγαλε τον Ερντογάν.

Προφανώς, το... αντάλλαγμα με όλες αυτές τις κινήσεις της τότε κυβέρνησης ήταν να μην γίνει κανένα... ντου στην Ελλάδα και πέσει "η καλύτερη κυβέρνηση του αιώνα". Θυμόμαστε, όταν ο Κατρούγκαλος έτρεχε στους διαδρόμους για να εκλιπαρήσει τον Τσαβούσογλου να μην μας επιτεθεί η Τουρκία! Επίσης, θυμόμαστε και τον Κοτζιά ως υπουργό Εξωτερικών να τραγουδάει με τον Τσαβούσογλου και να κάνει τη διπλωματία της... γραβάτας για να καλοπιάσει τον "φτιαγμένο" Ερντογάν! Απίστευτες καταστάσεις! Ο Τούρκος Πρόεδρος με την πολεμική μηχανή της Ελλάδας σε κατάσταση ημι-διάλυσης έκανε ό,τι ήθελε, έχοντας και την πικρή εμπειρία της απόπειρας πραξικοπήματος εναντίον του. Με τον Τραμπ και τον Πούτιν να τον υποστηρίζουν και με τον Τσίπρα να... προσκυνάει, ενίσχυσε το προφίλ του ως "Σουλτάνου". Αλλά τώρα τα δεδομένα άλλαξαν...

Χθες ο Ερντογάν εμφανίστηκε μπροστά στον Μητσοτάκη σαν... αρνάκι. Η Δύση παρακολουθούσε λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις και τις κουβέντες του Ερντογάν απέναντι στον Μητσοτάκη. Και ο Μητσοτάκης από την πλευρά του είχε κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένος. Είχε απέναντι του ένα... αρνάκι και για να συμβεί κάτι τέτοιο μεσολάβησαν πολλές και πολύ σημαντικές εξελίξεις και γεγονότα.

Το 2020 ο Μητσοτάκης με την αποφασιστικότητα που επέδειξε αλλά και με την κινητοποίηση των Ευρωπαίων εταίρων θωράκισε τα σύνορα μας στον Έβρο. Ταυτόχρονα με την παραλαβή των 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών "Ραφάλ" που έχουν ισχύ πυρός έως τον... Καύκασο, αιφνιδίασε τον Ερντογάν. Η... χρεοκοπημένη Ελλάδα είχε αλλάξει... πίστα. Παράλληλα με τους οικονομικούς στόχους αναβάθμιζε και την εθνική της άμυνα. Την ισχυροποιούσε σε τέτοιο βαθμού που αιφνιδίασε την Τουρκία.

Οι εξαιρετικές σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ ή Μητσοτάκη-Μπάιντεν, ήταν αυτό που ίσως δεν είχε υπολογίσει ο Ερντογάν, ο οποίος είχε σηκώσει ψηλά τον... αμανέ με τον Τραμπ! Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει αντιπυραυλική "ομπρέλα" και πάνω από την Ελλάδα και δεν υπάρχει περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος να κάνει κανένα... αστείο. Ακόμη και αν έχει στο μυαλό του να έρθει μέσα στη... νύχτα ξαφνικά, ξέρει ότι θα τον φάει η... μαρμάγκα. Άρα, το πρόβλημα σε στρατιωτικό επίπεδο το έχει η Τουρκία. Και ας έχει δεκαπλάσιο στρατό από τον δικό μας. Τα μέσα που διαθέτουμε εμείς, κυρίως με την προσθήκη των "Ραφάλ", αλλά και την εκσυγχρονισμένη έκδοση των F-16, δεν του αφήνουν περιθώρια για... μαγκιές! Αν ο Ερντογάν πίστευε ότι διαθέτει την υπεροπλία στο Αιγαίο θα ερχόταν για να τα κάνει... λαμπόγυαλο όλα! Όμως, αυτό δεν υπάρχει πια.

Από το "Mitsotakis yiok" και τις απειλές έχουμε περάσει στα "Φίλε Κυριάκο", στους χαιρετισμούς και με τα δύο χέρια και με την ανάγνωση δηλώσεων από κειμένου.

Αναμφίβολα, οι εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και στις δύο χώρες, μηδένισαν τα... χιλιόμετρα της προηγούμενης θητείας. Τώρα ξεκινάμε από την αρχή. Τα συνθήματα και οι απειλές του Ερντογάν έγιναν υπό το βάρος της πίεσης για την επανεκλογή του, έχοντας να αντιμετωπίσει το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που τάχθηκαν απέναντι του, αφήνοντας του τον σκληρό και... αιμοδιψή ηγέτη των "Γκρίζων Λύκων", Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Αυτά όμως αποτελούν παρελθόν. Ίσως να συνιστούν μάλιστα και υλικό για τον ιστορικό του μέλλοντος ή για τις σχολές άμυνας και διπλωματίας...

Όλα όσα είδαμε χθες, είναι το αποτέλεσμα της παρουσίας Μητσοτάκη στη θέση του κυβερνήτη αυτής της χώρας, αλλά και στη στάση των εταίρων μας, οι οποίοι έχουν στείλει την Τουρκία στη... γωνία. Δεν γίνεται να μην κάνει το καλό... παιδί ο Ερντογάν! Δεν λέμε να γίνει καλό παιδί. Αν κρίνουμε μάλιστα από την ηρεμία στο Αιγαίο και την απουσία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι το παιχνίδι με τις... φλόγες, θα είναι εις βάρος της. Ιδίως, αν κοιτάξει κάποιος και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της, η οποία επιβαρύνθηκε από τους καταστροφικούς σεισμούς στα νοτιοανατολικά της χώρας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...