Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Γιατί το Χ.Α. σπάει τα ρεκόρ έτους και 9ετίας και τι κρύβεται πίσω από το ταμπλό

Το νέο υψηλό έτους που συμπίπτει με το υψηλό 9 ετών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αντανακλά τη θετική πορεία της Ελληνικής  οικονομίας, σε συνθήκες σχετικής ηρεμίας στις αγορές, αλλά και με φόντο διεργασίες και ζυμώσεις για επιχειρηματικά deals.

Η επενδυτική βαθμίδα έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, ενώ οι επαγγελματίες και οι αναλυτές προβλέπουν σημαντική ενίσχυση των εταιρικών μεγεθών πρώτου εξαμήνου για τις μεγάλες και μεσαίες εισηγμένες. Άλλωστε, έχουμε εισέλθει σε περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, από τα οποία θα προκύψουν σημαντικά συμπεράσματα για την πορεία του εγχώριου επιχειρείν, τα οποία θα δείξουν και τη συνεχή βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας. Η νέα άνοδος του Χρηματιστηρίου Αθηνών χθες δεν στηρίχθηκε στους τραπεζικούς τίτλους, όπου σημειώθηκαν ήπιες ρευστοποιήσεις, αλλά βασίστηκε στην ενίσχυση μετοχών σημαντικών επιχειρηματικών ομίλων της πραγματικής οικονομίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,20% και διαμορφώθηκε στις 1.331,62 μονάδες, με ενισχυμένο τζίρο στα 123,19 εκατ. ευρώ. Η εγχώρια κεφαλαιαγορά έχει εισέλθει σε μια φάση... rotation, ενώ χθες ξεχώρισαν μετοχές όπως αυτές της Mytilineos, της Aegean και της Cenergy. Οι τράπεζες φαίνεται ότι βρίσκονται σε μια φάση "χώνεψης" των νέων επιπέδων τιμών, αλλά τα κέρδη που έχουν καταγραφεί είναι εντυπωσιακά. Έχουν success story μπροστά τους και αυτό αποτυπώνεται στις τιμές στο ταμπλό. Η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου για να επανακαθορίσει τη στάση της. Ο πολιτικός ορίζοντας είναι ξεκάθαρος, η επενδυτική βαθμίδα είναι ορατή, ενώ είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι επενδυτές κρατάνε και μια... πισινή, μήπως προκύψει κάτι αρνητικό στο διεθνές περιβάλλον. Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ενισχυθεί σε επίπεδο Γενικού Δείκτη κατά 43% από την αρχή της χρονιάς, γεγονός που το κατατάσσει στην πρώτη θέση παγκοσμίως, από πλευράς αποδόσεων!  Αυτό σίγουρα κάτι δείχνει, ή, για να είμαστε ακριβείς, λέει πάρα πολλά...

Οι εξελίξεις έρχονται με... φόρα!

Το δημοσιονομικό περιβάλλον είναι κάτι παραπάνω από θετικό και οι στόχο επιτυγχάνονται με χαρακτηριστική ευκολία.

Η αγορά προετοιμάζεται για την τριπλή αναβάθμιση έως το τέλος του έτους από DBRS, Stanadard & Poor's και Fitch, κατά χρονική σειρά, ενώ οι αναλυτές βλέπουν ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν χωρίς εμπόδια, καθώς η κυβέρνηση έχει κατέβει στο... γήπεδο και παίζει... μπάλα μόνη της! Προάγγελο της αναβάθμισης ίσως αποτελέσει ο οίκος αξιολόγησης Skope, ο οποίος μπορεί να μην μετράει όπως οι άλλοι τέσσερις (Moody's, Standard & Poor's, Fitch, DBRS), ωστόσο, έχει κατατάξει την Ελλάδα στη βαθμολογία "ΒΒ+" και αναμένεται στις 4 Αυγούστου), να δώσει το στίγμα, πριν τους υπόλοιπους. Μια αναβάθμιση από τη Skope έστω και αν δεν έχει τη βαρύτητα των άλλων 4 οίκων, θα ανοίξει δρόμους. Άλλωστε, υπάρχουν κάποιες εξελίξεις που είναι εξόχως ενδεικτικές για τη χώρα μας. Για παράδειγμα, όταν το επιτόκιο του Ελληνικού δεκαετούς κινείται στο 3,70% και του Αμερικανικού στο 3,76%, αν μη τι άλλο, γίνεται καλή... δουλίτσα!

Την ίδια στιγμή, το εγχώριο επιχειρείν έχοντας τη σιγουριά της δημοσιονομικής σταθερότητας, αναμένει τις πολυπόθητες διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως την ταχεία προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, όπως για παράδειγμα η Αττική Οδός. Από την άλλη πλευρά, η προώθηση αλλαγών, όπως για παράδειγμα στο θεσμικό πλαίσιο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, βοηθούν σημαντικά το επιχειρείν. Για παράδειγμα, η συγχώνευση ΟΤΕ και Cosmote, θα ανοίξει τον δρόμο και άλλα εγχειρήματα.

Επιπλέον, η παροχή χρηματοδότησης, ύψους 127 εκατ. ευρώ προς τη Motor Oil από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την υλοποίηση επένδυσης στο υδρογόνο, δείχνει ξεκάθαρα ότι το momentum στην Ελληνική οικονομία είναι ισχυρό και αναμένεται να γίνει ακόμη περισσότερο. Μοναδικός... εχθρός είναι το διεθνές περιβάλλον, όπου υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες στα μέτωπα του πληθωρισμού και των επιτοκίων, αλλά και στο πολεμικό μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Το ταμπλό του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει πολλά και ως γνωστόν, οι αγορές ξέρουν πολλά και δεν κινούνται ποτέ στον... βρόντο! Περιμένουμε κοσμογονία έργων, εισροές ξένων κεφαλαίων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και πλήθος εξαγορών και συγχωνεύσεων. Μετά την έκρηξη στην αγορά των ακινήτων, αναμένουμε ανάλογη... έκρηξη και στις μετοχές, με βάση φυσικά και τα θεμελιώδη τους. Ήδη, έχουμε ιστορικά υψηλά για μετοχές όπως της Mytilineos, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μερικών ακόμη, ενώ καλλιεργούνται θετικές προσδοκίες για θεαματική βελτίωση των αποτιμήσεων, όχι μόνο στις τράπεζες, αλλά και σε ισχυρά "χαρτιά" όπως η ΔΕΗ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΟΤΕ, η ΕΥΔΑΠ και άλλα.

Η παρακολούθηση των κινήσεων των επαγγελματιών διαχειριστών, αλλά και η πορεία των μετοχών συγκεκριμένων εταιρειών της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αποτελούν οδηγούς για τις χρηματιστηριακές εξελίξεις. Κάτι πολύ σπουδαίο "ψήνεται" και αυτό δεν είναι η επενδυτική βαθμίδα, αλλά ούτε και τα αποτελέσματα των εταιρειών. Αυτά με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν προεξοφληθεί. Αυτά που δεν έχουν προεξοφληθεί είναι τα... μυστικά που κρύβουν η κυβέρνηση και πολλές εισηγμένες, σε σχέση με τις επενδύσεις των επόμενων ετών. Εκεί, αναμένουμε σπουδαίες εξελίξεις και ειδήσεις που θα προκαλέσουν πάταγο! Αυτό δείχνει το ταμπλό...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...