Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Η ανησυχητική ηρεμία των αγορών και το... μπουρλότο των Σαουδαράβων στο πετρέλαιο

Η υποβάθμιση του αξιόχρεου των Ηνωμένων Πολιτειών εξακολουθεί να αποτελεί σκιά πάνω από τις αγορές, παρά τη φαινομενική ηρεμία που επικράτησε και χθες.

Η εικόνα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης δείχνει κόπωση και επιβάλλει επανασχεδιασμό της επενδυτικής στρατηγικής, μετά το "ξεπούλημα" της Τετάρτης. Την ίδια στιγμή, "μπουρλότο" βάζει στις αγορές η νέα απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια! Ο "μαύρος χρυσός" σημείωσε και νέα άνοδο και τα πράγματα γίνονται δυσκολότερα για όλους.

Σημειώνεται ότι κατά τους τελευταίους 4 μήνες, η συνολική ημερήσια μείωση που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ ή μεμονωμένες χώρες, αγγίζει τα 3.500.000 βαρέλια, καθώς οι "πετρελαιάδες" έβλεπαν τον... κουβά να έρχεται. Αν οι χώρες του ΟΠΕΚ δεν μείωναν την ημερήσια παραγωγή, τότε το πετρέλαιο θα κατέρρεε και οι τιμές των καυσίμων θα ήταν τουλάχιστον 20% φθηνότερες σε σχέση με αυτές που βλέπουμε σήμερα. Δυστυχώς όμως, θα πληρώσουμε το... μάρμαρο και αυτό αποτελεί πρόβλημα για όλες τις χώρες και κυρίως την Ευρωζώνη, η οποία πασχίζει να τιθασεύσει τις πληθωριστικές τάσεις και να μπει ένα τέλος στην εφιαλτική άνοδο των επιτοκίων.

Το προσεχές φθινόπωρο και ο χειμώνας κρύβουν κινδύνους και δύσκολες καταστάσεις, αν και στο άλλο μέτωπο, αυτό του φυσικού αερίου, η κατάσταση μέχρι στιγμής θεωρείται πλήρως ελεγχόμενη. Το κακό όμως είναι ότι η παγκόσμια οικονομία δεν βλέπει φως στο τούνελ της αποκλιμάκωσης των επιτοκίων σύντομα. Και όταν τα επιτόκια είναι υψηλά, τότε αυτό δεν θα αργήσει να χτυπήσει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.

Το Χ.Α. περιμένει τη... Skope

Οι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες όσο και ανησυχητικές εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, λόγω ΗΠΑ, πετρελαίου και επιτοκίων, δεν πτόησαν χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο διαφοροποιήθηκε σε σχέση με την εικόνα των υπολοίπων αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης, πηγαίνοντας κόντρα στην τάση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών σημείωσε κέρδη 0,63% και έκλεισε στις 1.314 μονάδες, καθώς οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν τη δεύτερη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα, σήμερα το βράδυ, από τον Γερμανικό οίκο Skope. Αν και αυτός ο οίκος (όπως ο ιαπωνικός R&I) θεωρείται μη επιλέξιμος ή... μη αναγνωρίσιμος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μια πιθανή αναβάθμιση σήμερα, θα ενίσχυε το θετικό momentum και την καλή φήμη της Ελλάδας, ενόψει των... δυνατών αξιολογήσεων από DBRS, Standard & Poor's και Fitch, οι οποίοι μας έχουν ήδη κατατάξει μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική.         

Σύμφωνα με τους χρηματιστηριακούς παράγοντες και αναλυτές, η ξέφρενη άνοδος του Χ.Α. κατά τους τελευταίους 5 μήνες, πέραν του θετικού κλίματος στα διεθνή χρηματιστήρια, έχει προεξοφλήσει την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας και των τραπεζών. Σε κάθε περίπτωση, η απώλεια του αξιόχρεου ΑΑΑ για τις ΗΠΑ, μπορεί να επηρεάσει σε κάποιον βαθμό την ετυμηγορία των οίκων αξιολόγησης για πολλές χώρες, από τη στιγμή μάλιστα, που ο πληθωρισμός εμφανίζει εκ νέου τάσεις αναζωπύρωσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επενδυτές παραμένουν... κουμπωμένοι μετά την απόφαση της Fitch και περιμένουν να δουν πού θα καθίσει η... μπίλια μέσα στις προσεχείς εβδομάδες, για να επαναπροσδιορίσουν τη στρατηγική και την τακτική στις αγορές ομολόγων και μετοχών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Φόρτωση άρθρων...