Σαββάτο
20 Απριλίου 2024

Η αντεπίθεση Πούτιν και το... κατενάτσιο της FED

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Πούτιν βλέπει τα στρατεύματα του στην Ουκρανία να... μικραίνουν ολοένα και περισσότερο, καθώς οι Ουκρανοί έχουν ανασυνταχθεί και με χρήση οπλισμού δυτικού τύπου, έχουν περάσει στην αντεπίθεση.

Οι χθεσινές εξελίξεις κατά κάποιο τρόπο ανέβασαν την... αδρεναλίνη στις αγορές και είχαν ως πρώτο αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 10%. Από κοντά ακολούθησε και το πετρέλαιο, ενώ το ευρώ κατρακύλησε σε νέα χαμηλά 20 ετών έναντι του δολαρίου. Όλα αυτά είχαν λάβει χώρα έως τις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος. Γιατί από κει και πέρα ανέλαβε... δράση η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

Η αύξηση του βασικού επιτοκίου του δολαρίου κατά 0,75% ήταν αναμενόμενη και την είχαν προεξοφλήσει οι αγορές. Αυτό που δεν ήταν αναμενόμενο ήταν η επιθετική ρητορική του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι θα γίνουν τόσες αυξήσεις επιτοκίων, όσες χρειάζεται για να επιτευχθεί ο στόχος για μείωση του πληθωρισμού στο 2%. Η ρητορική αυτή δεν άρεσε φυσικά στους επενδυτές, οι οποίοι βλέπουν ότι μέσα στο 2023, με επιτόκιο κοντά στο 4,5%, η οικονομία των ΗΠΑ θα μπει σε φάση ύφεσης. Είναι ενδεικτική η νέα σημαντική πτώση των 3 βασικών δεικτών της Wall Street κατά 1,71%-1,79%%, ενώ τα "επενδυτικά σπίτια" είναι ξεκάθαρο ότι αυτήν την περίοδο επιλέγουν αυξημένη ρευστότητα ή επιλεκτικό "σορτάρισμα".

Η FED με την παρέμβαση της ανέτρεψε το σκηνικό που είχαν δημιουργήσει οι απειλητικές δηλώσεις Πούτιν και είχαν ωθήσει υψηλότερα και την τιμή του πετρελαίου. Η τιμή του "μαύρου χρυσού" έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο 2 εβδομάδων, ενώ ο χρυσός λόγω των απειλών Πούτιν έκλεισε με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη. Το σκηνικό έχει αρχίσει και βαραίνει πλέον, τόσο σε γεωπολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Είναι ξεκάθαρο ότι τους επόμενους μήνες θα βαδίσουμε μέσα σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στρατιωτικών απειλών από την πλευρά της Ρωσίας, οι οποίες θα τροφοδοτούν ή θα διατηρούν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ οι Βορειοευρωπαίοι κάνουν τον... σταυρό τους, να μην τους βρει καμιά βαριά κακοκαιρία και τότε η ενεργειακή αλλά και οικονομική κρίση, θα αφήσουν πιο έντονο αποτύπωμα.

Αλλά και στην Ελλάδα, το ίδιο πράγμα θα κάνουμε. Δεήσεις για τον... καλό μας τον καιρό, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παίζει τα ρέστα της ανακοινώνοντας νέες εκπτώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και του φυσικού αερίου, με τη χορήγηση επιπλέον μπόνους σε όσους κάνουν οικονομία. Ωστόσο, η επιδότηση μόνο κατά 50% της τιμής του φυσικού αερίου αποδεικνύει ότι έχει ρίξει... λευκή πετσέτα και ουσιαστικά οι 700.000 οικιακοί καταναλωτές, πρέπει να κάνουν το κουμάντο τους και να συμμαζέψουν το κόστος που τους αναλογεί, φυσικά μέσω οικονομίας. Και ευτυχώς που παραμένει ενεργά στο παιχνίδι και η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η οποία θα δώσει οριζόντια επιδότηση 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Οκτώβριο, ώστε να στηρίξει τα νοικοκυριά, ανεξαρτήτως εισοδήματος, επιφάνειας της κατοικίας και παρόχου.

Ποιο είναι το γενικό συμπέρασμα απ΄ ολα τα παραπάνω; Οι... κουβέρτες και τα ζεστά ρούχα θα αποτελέσουν την πιο οικονομική λύση για να βγει ο φετινός χειμώνας. Πρόβλημα με είδη πρώτης ανάγκης δεν φαίνεται να έχουμε, αλλά θα έχουμε πρόβλημα με τις τιμές, αλλά και τη διεύρυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης στις οικονομίες, όλων των χωρών. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μαζί είμαστε μια... γειτονιά! Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...