Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Η... δαιμονισμένη άνοδος του Χ.Α. με πολύ... νόημα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί αυτή τη στιγμή το βαρόμετρο της οικονομικής και πολιτικο-κοινωνικής κατάστασης της χώρας, παραπέμποντας ευθέως στην κυρίαρχη άποψη που θέλει την οικονομία να επεκτείνεται χωρίς ιδιαίτερα εμπόδια, την Ελλάδα να πλασάρεται στη νέα τάξη πραγμάτων ως μεγάλος περιφερειακός "παίκτης" και τον Μητσοτάκη να επιτελεί τον ρόλο του, ως θεματοφύλακας της σταθερότητας στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή των δυτικών συμφερόντων.

Το Χ.Α. και οι τιμές των ομολόγων ενσωματώνουν όλες τις προσδοκίες των αγορών και των επενδυτών. Εκεί τιμολογούνται ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η κερδοφορία των εταιρειών, η δυναμική του επιχειρείν και οι πολιτικές εξελίξεις. Έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία για τις εκλογές και την Πέμπτη 9 Μαρτίου, αναμένεται να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις, στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Από κει και πέρα, ο Μητσοτάκης, θα αναδείξει τα πεπραγμένα της κυβέρνησης κατά τα τελευταία σχεδόν 4 χρόνια, με φόντο τις κοσμογονικές αλλαγές που επέφεραν η πανδημία και η εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία, προδιαγράφοντας την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, θα αναδείξει την τεράστια διαφορά ανάμεσα στον ίδιο και στον πολιτικό του αντίπαλο, με φόντο  τις εγκληματικές πολιτικές που ακολούθησε με τον... συνεταίρο Πάνο Καμμένο, την περίοδο 2014-2019.

Το κλίμα στην Ελληνική οικονομία και στις αγορές (σε σχέση με την Ελληνική οικονομία, εννοείται), έχει πάρει τον χαρακτήρα τελικής μορφοποίησης. Οι επενδυτές τοποθετούνται σε Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προεξοφλώντας την επανεκλογή της φιλο-επενδυτικής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και κάπως έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και για... πανδημία deals! Ταυτόχρονα, το timing είναι τέτοιο όπου η κυβέρνηση ελέγχοντας πλήρως το πολιτικό παίγνιο και έχοντας σημαντικό δημοσιονομικό απόθεμα, μπορεί να κάνει τη μεγάλη διαφορά. Ακόμη και στο φλέγον θέμα της ακρίβειας, φαίνεται ότι οι εξελίξεις κατά την προεκλογική περίοδο, θα είναι με το μέρος της κυβέρνησης...

Μείωση τιμών και Market Pass στην προεκλογική περίοδο

Χθες, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι επίκειται μείωση των τιμών από την ερχόμενη εβδομάδα για μεγάλο αριθμό προϊόντων είτε είναι μέσα είτε είναι έξω από το "Καλάθι του Νοικοκυριού".

Τι έχει συμβεί; Η θεαματική υποχώρηση των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου κατά το τελευταίο δίμηνο έχει περάσει στη γραμμή παραγωγής της Βιομηχανίας, η οποία είναι ήδη στην... ευχάριστη θέση να ανακοινώσει μειώσεις στα τιμολόγια χονδρικής. Χωρίς να υπάρχει μεγάλη μείωση στο περιθώριο κέρδους, οι επιχειρήσεις θα περάσουν στους καταναλωτές τη μείωση, η οποία οφείλεται στην αποκλιμάκωση του κόστους παραγωγής. Επιπλέον, είναι τέτοιο το διακύβευμα των εκλογών, που οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα θελήσουν να συμβάλλουν... δημιουργικά στην ενίσχυση του προφίλ της κυβέρνησης, μεταφέροντας τα οφέλη στους καταναλωτές-ψηφοφόρους. Όπως μαθαίνουμε έχουν δοθεί σχετικές διαβεβαιώσεις προς την κυβέρνηση ότι τα πράγματα "βαίνουν καλώς" και ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις δύνανται να κάνουν αισθητή τη μείωση των τιμών στο... ράφι.

Έτσι, με δεδομένο ότι από τα 864 προϊόντα του "Καλαθιού του Νοικοκυριού", τα 692 διατηρούν επί 17 εβδομάδες σταθερή την τιμή, αναδεικνύει (και) την επικοινωνιακή διάσταση του θέματος, καθώς αρκεί έστω μια οριακή μείωση των τιμών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, για να τονωθεί η ψυχολογία των καταναλωτών. Ταυτόχρονα, τη δική του... συνεισφορά θα έχει και το Market Pass, το οποίο σημειώνει επιτυχία μέσα στο πρώτο 48ωρο εφαρμογής του. Μάλιστα, τέτοια επιτυχία δεν περίμεναν ούτε καν οι πιο αισιόδοξοι στην κυβέρνηση. Άρα, η στρατηγική της κυβέρνησης σε επικοινωνιακό επίπεδο, εκτός από τα... κλασσικά, θα περιλαμβάνει το μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Οι καταναλωτές θα διαπιστώνουν στο ράφι έστω και μικρές διαφορές προς τα κάτω, ενώ ταυτόχρονα με τη χρήση του Market Pass, θα μπορούν να πάρουν ανάσα για τις αγορές τους. Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και το νέο εξαιρετικά ελκυστικό πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πιστεύει ότι θα έχει σβήσει τις τελευταίες εστίες... πυρκαγιάς, στην τελική ευθεία προς την κάλπη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...