Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Η δημοπρασία της... αναβάθμισης και τα νέα φιλολαϊκά μέτρα

Η 11η Ιουλίου, εκτός από το γεγονός ότι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πληθυσμού, δεν φέρει κάποια ιστορική σημειολογία, ωστόσο, για την Ελλάδα, η χθεσινή μέρα αποτελεί μία από τις ημερομηνίες, με ισχυρή σημειολογία και ξεχωριστά μηνύματα.

Χθες, η Ελλάδα βγήκε στις αγορές διαθέτοντας 15ετές ομόλογο σε μια σύνθετη έκδοση, όπου οι προσφορές εκτοξεύτηκαν στα 13,5 δισ. ευρώ για... πλάκα. Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,46% και έστειλε ένα εξαιρετικά θετικό μήνυμα προς τις αγορές. Η έκδοση αυτή με 2 δισ. ευρώ "φρέσκο" χρήμα και 1,5 δισ. ευρώ μέσω ανταλλαγής ομολόγων αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα και ίσως το πιο καθοριστικό για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Με τη χθεσινή δημοπρασία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους βελτίωσε περαιτέρω το προφίλ του δημοσίου χρέους, κλείνοντας το... μάτι στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα για τις καλύτερες μέρες που έρχονται.

Το τι σημαίνει για την Ελλάδα αυτή η δημοπρασία φάνηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπερέβη με χαρακτηριστική άνεση τις 1.300 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,05% και αποδεικνύοντας ότι επίκεινται εξελίξεις. Η κεφαλαιαγορά είναι προεξοφλητικός μηχανισμός, ενώ δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι συντονιστές της χθεσινής έκδοσης του 15ετούς ομολόγου ήταν παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί, όπως η JP Morgan, Banki of America, Goldman Sachs, Deutsche Bank και BNP Paribas, Βέβαια, σε όλες τις Ελληνικές εκδόσεις συμμετέχει το "βαρύ πυροβολικό" των αγορών, οπότε τους έχουμε... συνηθίσει. Το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για την έκδοση είναι η απόδειξη για το πώς μας βλέπουν οι αγορές. Στην ουσία μας θεωρούν μια αξιόχρεη οικονομία, ενώ από την άλλη πλευρά, το κλείσιμο του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε νέο υψηλό 9 ετών, έρχεται να "δέσει" το θετικό αφήγημα.

Χθες ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο FinForum, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ανέφερε ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και δεν αποτελούμε πλέον το "μαύρο πρόβατο" της Ευρωζώνης. Δεν είμαστε δακτυλοδεικτούμενοι με την κακή έννοια όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όλος ο πλανήτης δείχνει ένα νέο success story. Και η πίστη σε αυτό το success story, σχετίζεται με την αξιοπιστία του Μητσοτάκη στο εξωτερικό. Η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οργανισμούς, τους ξένους οίκους και τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά "μπαζούκας" όλου του κόσμου, είναι δεδομένη. Αποτελεί το "διαβατήριο" για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι το οποίο επισήμανε με χθεσινή ανακοίνωση του, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης.

Κοινωνικές παροχές με τις... ευλογίες των αγορών!

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον της χθεσινής ημέρας δεν ήταν μόνο ότι είχαμε μια επιτυχημένη δημοπρασία, η οποία αποτελεί βαρόμετρο για τη συνέχεια εν΄ όψει επενδυτικής βαθμίδας, αλλά ούτε ότι είχαμε νέο υψηλό 9 ετών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και επιστροφή πάνω από τις 1.300 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από 9 "γεμάτα" χρόνια.

Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι ότι, σε μια μέρα που ανακοινώνονταν παροχές, οι αγορές επιδοκίμαζαν ταυτόχρονα την προοπτική της Ελληνικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αγοράζουν Ελλάδα με... κλειστά μάτια! Να ανακοινώσει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέτρα εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ετήσια βάση ή μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος τετραετίας και ταυτόχρονα να γίνεται πάρτι σε μια έκδοση κρατικού τίτλου και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Αφύσικα πράγματα, θα πει κάποιος. Μάλλον φυσιολογικά λέμε εμείς, καθώς ακόμη και οι παροχές της κυβέρνησης δεν πτοούν ούτε στο ελάχιστο τους ξένους επενδυτές,.

Η χώρα έχει πολύ υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τον στόχο του προϋπολογισμού, μπορεί να δαπανά για εξοπλισμούς και ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός προαναγγέλλει την πρόωρη εξόφληση κάποιων διμερών δανείων, μέσα στους προσεχείς μήνες. Η χθεσινή μέρα εκτός από τα πολύ σημαντικά μηνύματα σε τεχνοκρατικό επίπεδο, στέλνει και πολιτικά μηνύματα. Ας δούμε τι συνέβη χθες...

 Ο Μητσοτάκης τους... λεηλατεί

Η ανακοίνωση του πακέτου των φιλολαϊκών μέτρων από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εμπεριέχει πολύ ηχηρά πολιτικά μηνύματα, τα οποία έχουν ιδιαίτερο και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι αυξήσεις στους 663.000 δημοσίους υπαλλήλους από την 01/01/2024 είναι πολύ σημαντικές και συμβάλλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της διείσδυσης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη στους χώρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε για αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα που αντιστοιχούν σε έναν και ενάμιση μισθό, με καθαρό όφελος στην... τσέπη από 800 έως 1.476 ευρώ. Μιλάμε για λεφτά που πηγαίνουν στη μεγάλη "δεξαμενή" των δημοσίων υπαλλήλων και μάλιστα μετά από 14 ολόκληρα χρόνια, όπου δεν είχαν πάρει ούτε... σεντ! Σε αυτά θα προσθέσουμε την αύξηση του αφορολογήτου ορίου, την επέκταση του Market Pass. Προσθέστε και τη συνεχή αύξηση του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οπότε μιλάμε για οριζόντια και κάθετη υπεροχή του Μητσοτάκη σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Με τον τρόπο αυτό δίνει ίσως τη χαριστική βολή στην παραδοσιακή... πελατεία των κομμάτων της Κεντρο-Αριστεράς.

Στις πρόσφατες εκλογές, η Νέα Δημοκρατία ήρθε πρώτο κόμμα και στους δημοσίους υπαλλήλους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες αποτελούν μία ακόμη κίνηση... λεηλασίας του κεντροαριστερού και αριστερού ακροατηρίου. Όλοι έχουν καταπιεί τη... γλώσσα τους. Δεν λέμε ότι όλοι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία και Μητσοτάκη στις εκλογές του 2027, ωστόσο, δεν γίνεται να μην εστιάσουμε σε μια ομάδα του εκλογικού σώματος, όπου τις πιο ισχυρές επιρροές είχε το ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια πήρε τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ψάχνουν για τον αρχηγό που θα τους οδηγήσει ακόμη... παρακάτω, ενώ στο ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική ατζέντα για αντιπολίτευση, πλην των γνωστών συνθημάτων και... ανοησιών που ακούστηκαν προεκλογικά και ακούγονται και μετεκλογικά.

Ο Μητσοτάκης έχει πάρει την... ούγια πλέον απ΄ όλους. Μιλάμε για αυξήσεις στο Δημόσιο μετά από 14 χρόνια, τις οποίες μόνο... ψίχουλα δεν τις λες! Μάλιστα, ίσως να είναι και... προκλητικές για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα ή για τους ελεύθερους επαγγελματίες, λόγω της... καχυποψίας που αισθάνονται για το Ελληνικό Δημόσιο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όλη την παρτίδα την κερδίζει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας το γεγονός ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι μπαίνουν και αυτοί στο "κλαμπ" των κοινωνικών ομάδων που θα βλέπουν κάθε χρόνο και πιο υψηλές αποδοχές. Το ίδιο ισχύει και για τους συνταξιούχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων έπαθαν... σοκ φέτος με την αύξηση κατά 7,75% στις αποδοχές τους, μετά από 13 χρόνια περικοπών και "παγώματος"! Ειδικά, ο Νόμος Κατρούγκαλου αποτέλεσε λαιμητόμο για τους περισσότερους και γι αυτόν τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ "έφαγε το ξύλο της... αρκούδας" στις εκλογές! Αρκεί να σημειωθεί ότι 1 στους 2 συνταξιούχους ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία! Τώρα, έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες ώστε αυτή η αναλογία να "μεταφερθεί" και στους δημοσίους υπαλλήλους, όταν και όποτε γίνουν οι εκλογές και εφόσον δεν έχει γυρίσει ανάποδα ο... πλανήτης Γη!

Η κυβέρνηση με το πακέτο των φιλολαϊκών μέτρων καλύπτει τους πάντες και συμπιέζει τους πολιτικούς αντιπάλους της, ιδίως στον άξονα ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ  Με τέτοιες κινήσεις ο Μητσοτάκης δείχνει να κερδίζει τις εκλογές του... 2031, αφού αυτές του 2027 τις κέρδισε στις 25 Ιουνίου! Έτσι, ερμηνεύονται τα γεγονότα φίλες και φίλοι. Βέβαια, δημιουργεί πολιτικό κεφάλαιο εν όψει των Περιφερειακών και Δημοτικών Εκλογών του προσεχούς Οκτωβρίου. Με έναν ΣΥΡΙΖΑ να πηγαίνει ολοταχώς προς νέα χαμηλά, ένα ΠΑΣΟΚ που δεν μπορεί να συγκροτήσει πρόταση εναλλακτικής διακυβέρνησης και έναν Μητσοτάκη να τους έχει για... πλάκα, αποδεικνύεται ότι όταν υπάρχει σχέδιο και η οικονομία μπορεί να είναι ανθεκτική και η κοινωνία να λαμβάνει το μέρισμα της, ελπίζοντας για το καλύτερο. Η ανωτερότητα Μητσοτάκη και το... χάος σε όλο το υπόλοιπο πολιτικό σκηνικό, είναι αντιπροσωπευτικά δείγματα μιας Ελλάδας που ωριμάζει και αλλάζει. Η... δουλειά ξεκίνησε το 2019 και συνεχίστηκε με ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία το 2023. Το πάμε πολύ καλά και φτου να μην το ματιάσουμε, γιατί μέχρι το 2031 πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...