Δευτέρα
20 Μαΐου 2024

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διορίζει κυβερνήσεις

Η φημολογία για τον διορισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα, δεν έχει καμιά απολύτως θεσμική βάση

Απόψεις Αθανάσιος Παπανδρόπουλος

Την περασμένη εβδομάδα,κυκλοφόρησε είδηση του Euractiv με την υπογραφή του Σαράντη Μιχαλόπουλου, στην οποία τονιζόταν ότι «κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήσαν ευνοϊκοί για το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα».

Την είδηση αυτή ο Γάλλος εκπρόσωπος της Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ την διέψευσε με ισχυρισμούς ότι είναι «γελοία και αβάσιμη».

Κατά πρώτον, ο κύριος Μαμέρ, σε αυτούς που τον άκουγαν ή που τον διάβασαν δεν εξηγεί για ποιόν λόγο ή για ποιους λόγους η είδηση έχει τις ιδιότητες που ανέφερε.

Δεύτερον, ο εκπρόσωπος θα μπορούσε πολύ απλά να αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εκ του θεσμικού της ρόλου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προτείνει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι είδους κυβερνήσεις θα έχουν...

Οι κυβερνήσεις από όσα γνωρίζουμε εκλέγονται από τους λαούς των χωρών της Ε.Ε. και άρα δεν διορίζονται. Ακόμα περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παντελώς αναρμόδια να προσδιορίζει και ποια θα είναι η ιδιότητα μιας κυβέρνησης (τεχνοκρατική, λαϊκή κ.ο.κ.).

Άρα, η δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής, κατά την εκτίμησή μας είναι προϊόν υψηλού εκνευρισμού και απώλειας ψυχραιμίας. Ακόμα και αν δεχθούμε ότι η σχετική είδηση ήταν προϊόν παραπλάνησης του δημοσιογράφου,που είναι και η πιθανότερη εκδοχή.

Τούτων λεχθέντων, υπογραμμίζουμε ότι ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου θα έπρεπε να αναφερθεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του στον θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εξηγήσει ότι οι κορυφαίες πολιτικές αποφάσεις - όπως για παράδειγμα οι σχηματισμοί κυβερνήσεων τεχνοκρατών λαμβάνονται από το Συμβούλιο αρχηγών κρατών και όχι από τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, ο ρόλος των τελευταίων είναι να φροντίζουν για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και όχι να ασχολούνται με τους σχηματισμούς κυβερνήσεων. Στο πλαίσιο δε αυτό, οι περίφημοι κοινοτικοί κύκλοι, θα έπρεπε ως εκ του αντικειμένου της εργασίας τους, να γνωρίζουν επακριβώς υπό ποιους όρους το 2011 σχηματίστηκαν οι τεχνοκρατικές κυβερνήσεις Μόντι στην Ιταλία και Παπαδήμου στην Ελλάδα.

Κατά τα λοιπά οι ίδιοι κύκλοι καλά θα έκαναν να ασχολούνται με την τραγική γεωπολιτική νανοποίηση της Ε.Ε.,παρά με τεχνοκρατικά μορφώματα ήσσονος σημασίας.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Φόρτωση άρθρων...