Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Η Ευρώπη, ο ενεργειακός εφιάλτης και οι παροχές εκτός πραγματικότητας από τον Τσίπρα

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, προειδοποίησε χθες τους Γερμανούς καταναλωτές ότι τον χειμώνα, απειλούνται με λογαριασμούς, οι οποίοι θα έχουν τετραψήφιο νούμερο και ως εκ τούτου, θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για τα χειρότερα. Εμείς προσθέτουμε ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι και για τα... εγκεφαλικά!

Η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, ετοιμάζεται για αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης ή 0,75%, οι αναλυτές αναμένουν συνέχεια της επικράτησης των "αρκούδων" στις αγορές, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να περάσει σε μια νέα φάση και μάλιστα πολύ πιο επικίνδυνη, αν ο Πούτιν αποφασίσει να πάρει το... αίμα του πίσω, μετά το κάζο που φαίνεται ότι παθαίνει από τον Ζελένσκι. 

Όσο αγριεύουν τα πράγματα για τους Ρώσους στο πολεμικό μέτωπο, τόσο θα δυσκολεύει η κατάσταση σε σχέση με τις κινήσεις στο επίπεδο των τιμών της ενέργειας. Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τον χειμώνα που έρχεται και μέχρι στιγμής, μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ότι ως προς το επίπεδο των τιμών δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα. Εκτός και αν κάνει επί μήνες κακοκαιρία, οπότε τα πράγματα θα εξελιχθούν εντελώς διαφορετικά. 

Η Ευρώπη οφείλει να προσαρμοστεί στη συνεχή οικονομία ως προς τη χρήση της ενέργειας, καθώς μόνο έτσι θα συγκρατηθεί ο πληθωρισμός στα ενεργειακά αγαθά και θα αναχαιτιστούν οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των βασικών ειδών διατροφής. Προς το παρόν κρίνεται ως ικανοποιητική η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, ενώ σημαντική είναι η πτώση και των τιμών των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών. 

Εμείς όμως, ας είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα, καθώς η ζημιά μπορεί να γίνει από κει που δεν το περιμένει κανείς. 

Η Ελληνική κυβέρνηση κρατάει εφεδρείες για τον χειμώνα, γνωρίζοντας ότι μπορεί να χρειαστεί μια γενναία παρέμβαση ώστε να αντιμετωπιστεί πιθανή νέα... απογείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά, τότε η κυβέρνηση θα έχει το περιθώριο να προχωρήσει και σε νέες παροχές, οι οποίες μπορούν να δοθούν στους πολίτες από τον Δεκέμβριο και μέχρι τις εκλογές της προσεχούς άνοιξης ή των αρχών του καλοκαιριού. 

Αυτά βλέπει ο Τσίπρας, ο οποίος... οργίασε στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο, τάζοντας τα πάντα στους πάντες και αγνοώντας θεμελιώδεις κανόνες λειτουργίας των αγορών ακόμη και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. 

Στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης, απλά μπήκαν στον... κόπο μέσα στο Σαββατοκύριακο, για να μετρήσουν το κόστος των μέτρων του Τσίπρα. Ήξεραν πάνω-κάτω τι θα ακούσουν, αλλά με αυτά που άκουσαν τους σηκώθηκε η... τρίχα! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το κόστος των μέτρων Τσίπρα, ξεπερνά τα 23,5 δισ. ευρώ και είναι τέτοιο, που κάλλιστα θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε νέο μνημόνιο και σε αποκλεισμό από τις αγορές, τη στιγμή μάλιστα που αποτελεί ζητούμενο η πολιτική σταθερότητα και η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής, ώστε να πάρουμε και πάλι επενδυτική βαθμίδα! 

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εκ των πραγμάτων θεωρείται πλήρως ανέφικτη με τέτοια μέτρα. Αλλά αυτό το τελευταίο, δεν φαίνεται να απασχολεί τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος, τάζει ό,τι του κατέβει, προκειμένου να «τσιμπήσει» ένα μέρος του εκλογικού σώματος, όπως ακριβώς συνέβη και το 2014. Μόνο που το 2022 δεν είναι 2014 ή 2015 και το διεθνές περιβάλλον σήμερα, δεν θυμίζει σε τίποτα το παγκόσμιο πάρτι που γινόταν την περίοδο 2015-2019. Στο εξωτερικό έκαναν πάρτι και εμείς αντί να πάμε σ΄ αυτό, βγάλαμε τα μάτια μας! 

Το υπουργείο Οικονομικών μέτρησε τις υποσχέσεις Τσίπρα, τον... ζύγισε και τον βρήκε... παχύσαρκο! Μάλιστα, το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων Τσίπρα, μόνο για το 2023, ανέρχεται σε 11,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον 12 δισ. ευρώ είναι το κόστος για το πλαφόν στο ρεύμα. Και όπως λέει το υπουργείο, αυτά τα ποσά είναι υπό την προϋπόθεση ότι θα αυξηθούν και πάλι οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες μονάδες και θα επανέλθει η εισφορά αλληλεγγύης. 

Αλλιώς, το μόνιμο δημοσιονομικό κόστος, θα ανέλθει σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Βέβαια, όλα αυτά είναι «ψιλά γράμματα» για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν τον ενδιαφέρουν τα μέτρα, αλλά η εκλογική πελατεία και η εξυπηρέτηση των πολιτικών σχεδιασμών ενόψει των εκλογών της επόμενης χρονιάς. 

Η κοστολόγηση των μέτρων έχει γίνει αναλυτικά από το υπουργείο Οικονομικών και δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, στο παρόν κείμενο. 

Αυτό που κρατάμε όμως, από την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, είναι ότι τα μέτρα Τσίπρα σηματοδοτούν τη χειροτέρευση του πρωτογενούς αποτελέσματος της χώρας κατά 11,2 εκατοστιαίες μονάδες το 2023 (από πλεόνασμα 1% θα πάμε σε πρωτογενές έλλειμμα 10%), ενώ τα επόμενα 2 χρόνια, αντί για πρωτογενές πλεόνασμα θα έχουμε έλλειμμα 3%. Με άλλα λόγια, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η χώρα τίθεται εκτός στόχων προγράμματος σταθερότητας και απευθείας σε αδυναμία κάλυψης των χρηματοδοτικών της αναγκών. 

«Συνεπώς, ο κ. Τσίπρας ή λέει ψέματα ή προτείνει νέα Μνημόνια, ακριβώς όπως έκανε και το 2014, χωρίς κανένα σεβασμό για τις θυσίες των Ελλήνων και χωρίς να μαθαίνει από τα λάθη του», αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών

Οι έχοντες γνώση και νου αντιλαμβάνονται πολύ καλά, τι σημαίνουν οι εξαγγελίες Τσίπρα. Σίγουρα δεν είμαστε στο 2015. 

Ωστόσο, ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ σ΄ αυτήν τη χώρα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος έχει κοντή μνήμη κα περιορισμένη κρίση, προκειμένου να ξεχωρίσει το οριοθετημένο πλαίσιο της σοβαρότητας από το εκτεταμένο πεδίο της πολιτικής γελοιότητας...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...