Πέμπτη
18 Απριλίου 2024

Η Γηραιά ήπειρος κάνει lifting;

Μετά την ανάληψη  της πρωθυπουργίας στη Φινλανδία από την μόλις 34 ετών Σάνα Μαρίν το 2019, το ότι ο νέος Πρωθυπουργός της Βρετανίας είναι μόνο 42 ετών δεν αφήνει κανέναν έκπληκτο. 
 Άλλωστε η εποχή που διανύει η Βρετανία, που εύκολα την χαρακτηρίζει κανείς κρίσιμη, μετά το Brexit αλλά και την μεταλλασσόμενη μοναρχία με τον θάνατο της γηραιότερης μονάρχη στην ιστορία της, απαιτεί άλλες δεξιότητες για την ομαλή μετάβαση του νησιού στην νέα εποχή που το καλεί.
«Είναι φανερό ότι ο Ρίσι Σούνακ έχει ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε –είναι το σωστό πρόσωπο για να ηγηθεί του κόμματός μας», είπε ο Σατζίντ Τζάβιντ, πρώην υπουργός των Συντηρητικών. «Διαθέτει το ταλέντο, την ακεραιότητα και την ταπεινότητα που είναι απαραίτητα για μία καινούργια αρχή και ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι», είπε ο συντηρητικός βουλευτής Γκάβιν Γουίλιαμσον, ενώ άλλοι εξήραν τις ικανότητες και τη διορατικότητά του στον τομέα της οικονομίας. 
Μπορεί η Βρετανία να μην ανήκει στην Ευρωπαϊκή ένωση πλέον, ανήκει όμως στην Γηραιά ήπειρο που έχει αποφασίσει εδώ και κάποια χρόνια να κάνει «lifting». Η Ευρωπαϊκή ένωση τα τελευταία χρόνια κρατάει χαμηλά τον μέσο όρο ηλικίας των ηγετών των κρατών μελών της, που δεν ξεπερνάει τα 50 έτη. Ο μέσος όρος δε της ηλικίας των ηγετών την Ευρώπης, τείνει μειούμενος. Το 2022 ο μεγαλύτερος ηγέτης της ένωσης είναι 76 ετών, ο Αναστασιάδης της Κύπρου και ο αμέσως μικρότερος πέφτει στα 64 όπου θα βρούμε τον Όλαφ Σολτς της Γερμανίας  ενώ οι υπόλοιποι ηγέτες είναι από 60 ετών και κάτω και κυρίως γύρω στα 50.
 Στη Γαλλία, ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν μόλις 39 ετών όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές το 2017 και μόλις 45 όταν εξελέγη για δεύτερη φορά.
Στην Ιταλία η πρόσφατα εκλεγείσα Μελόνι είναι γεννημένη το 1977 και μετράει 45 κεράκια στην τούρτα γενεθλίων της.
Στην Ιβηρική χερσόνησο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέτρο Σάντσεθ, όταν εξελέγη ήταν 46 ετών και παραμένει πρωθυπουργός στα 50 του χρόνια αν και δεν του φαίνονται καθόλου! 
 Στην Δανία η Μέττε Φρεντέρικσεν εξελέγη όταν ήταν μόλις 41 ετών και είναι η  νεότερη πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας της .
Το 45ο έτος της ηλικίας της διανύει και η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλας και εξελέγη στα 44 της χρόνια. Άλλωστε και ο πρωθυπουργός της χώρας μας Κυριάκος Μητσοτάκης όταν εξελέγη ήταν 51 ετών και πολύ νεότερος από όλους τους άλλους πρωθυπουργούς της χώρας. Αν και ο προκάτοχος του ήταν νεότερος η πορεία της θητείας του και οι λάθος χειρισμοί του, σίγουρα θα έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις τους Έλληνες για την ηλικία του πρωθυπουργού τους.
Ωστόσο με την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποδείχθηκε πως δεν είναι θέμα ηλικίας αλλά ικανότητας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και από τον τρόπο που ο ίδιος ζει είναι ξεκάθαρο πως ανήκει στην νέα γενιά πολιτικών και το έχει αποδείξει με την διακυβέρνηση της χώρας με διαφορετικό τρόπο από ότι ως σήμερα.
Η Ευρώπη λοιπόν δεν είναι τόσο «γηραιά» πλέον! Αρκεί μια ματιά στην σελίδα με τις φωτογραφίες των ηγετών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου https://www.consilium.europa.eu/el/european-council/members/
για να διαπιστώσει κανείς την φρεσκάδα που αποπνέει η ομάδα των πρωτοστατούντων. 
 Και θα δει επίσης με μια απλή ματιά και την αξία της ισότητα των φύλων να αναδεικνύεται μέσα από την ομάδα των Ευρωπαίων ηγετών.
Η ανάληψη των καθηκόντων του Ρίσι Σούνακ ως πρωθυπουργού της Βρετανίας θα είναι η επίσημη πρώτη για έναν μη Βρετανό. Γεννημένο από γονείς Ινδούς μετανάστες στην Βρετανία μεν, αλλά όχι από Βρετανούς. 
Οτιδήποτε συμβαίνει γύρω μας και καταρρίπτει οποιαδήποτε διάκριση είναι από μόνο του πολύ ευχάριστο. Νέοι άνθρωποι, με κριτήριο την ικανότητα και τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στον ρόλο τους. Και μόνο αυτό!
Ευρώπη προσωπικά σε χαίρομαι. 
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η απειλή Τραμπ...

I. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν Trump. Αυτός φοβερίζει ότι οι ΗΠΑ θα εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ εάν οι Ευρωπαίοι δεν εξοφλήσουν ό,τι οφείλουν (!!!). ΙΙ. Βρεθήκαμε εκτός κάλυψης ΝΑΤΟ τον...

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...