Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Η ήττα του λαϊκισμού ανοίγει τον δρόμο για πακτωλό επενδύσεων

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα προβεί στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, δίνοντας το στίγμα των στρατηγικών επιλογών και των προτεραιοτήτων της επόμενης τετραετίας.

Το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τους 158 βουλευτές, έχοντας την άνεση μιας νέας διακυβέρνησης, όπου είναι μάλλον σίγουρο ότι δεν θα δηλητηριάζεται από την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη τετραετία. Το περιβάλλον είναι... προκλητικά ευνοϊκό και το momentum εξαιρετικό, ώστε να προχωρήσουν όλες οι μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος. Η σιγουριά της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική οικονομία θα είναι το αποτέλεσμα μια πειθαρχημένης και σοβαρής πολιτικής που ξετυλίχθηκε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια και ήδη έχει αποφέρει καρπούς. Ωστόσο, μπροστά μας βρίσκονται τα καλύτερα...

Το επιχειρείν έρχεται με... φόρα

Η... καλή μέρα από το πρωί φαίνεται και αυτήν την καλή μέρα θα τη... φέρουν οι επιχειρήσεις, όπου ήδη οι εξελίξεις είναι πυκνές μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Η συγκυρία είναι ιδιαιτέρως πυκνή από εξελίξεις και το τέλος της εκλογικής αβεβαιότητας με την ανάδειξη της Νέας Δημοκρατίας σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, απελευθερώνει τις δυνάμεις της αγοράς και του επιχειρείν. Όταν ο ορίζοντας είναι πιο ξεκάθαρος, τότε βγαίνουν στο προσκήνιο οι επιχειρήσεις, δείχνοντας τον δρόμο μέσα από την ανάληψη ρίσκου.

Για παράδειγμα, η ολοκλήρωση της ομολογιακής έκδοσης της Mytilineos για 500 εκατ. ευρώ ή η έκδοση ομολόγου από την Πειραιώς για 400 εκατ. ευρώ, η ή προ ημερών έκδοση της Alpha Bank, δεν γίνονται... τυχαία. Η προώθηση των μεγάλων επενδυτικών projects της ΔΕΗ, η απογείωση της Intrakat στη δεύτερη θέση του πίνακα των κατασκευαστικών εταιρειών, οι εξαγορές της HIG, τα 3,2 δισ. δολάρια των επενδύσεων της "Ελληνικός Χρυσός", το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς των λιμένων, οι τεράστιες επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, οι συνεχείς αγορές και επενδύσεις του Ομίλου Viochalco, δεν γίνονται στον... βρόντο!

Η εμβληματική επένδυση του Ελληνικού, το "Ελντοράντο" της Ελληνικής αγοράς ακινήτων, τα τεράστια projects στην Ενέργεια και τα έργα υποδομής, δείχνουν ότι στην Ελλάδα έχουν δημιουργηθεί ισχυρές βάσεις για ένα παγκοσμίου εμβέλειας success strory. Επιπλέον, το τεράστιο ενδιαφέρον Αμερικανών, Ευρωπαίων και άλλων, για τον τουριστικό κλάδο και την εφοδιαστική αλυσίδα, συνθέτουν ένα μωσαϊκό με ισχυρούς "παίκτες" που θα αφήσουν το στίγμα τους στο οικονομικό και επιχειρηματικό γίγνεσθαι μιας χώρας που αλλάζει και μάλιστα, αλλάζει... πίστα!

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται στα καλύτερα του και μάλιστα οι προοπτικές είναι ακόμη πιο θετικές, την ίδια στιγμή που ξένοι οίκοι εκφράζουν τη σιγουριά τους για τους Ελληνικούς ομίλους και τον προβληματισμό τους για τους αντίστοιχους μεγάλων ξένων ομίλων! Στην πραγματική οικονομία έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους αμερικανικοί και ευρωπαϊκοί κολοσσοί. Όλα τα παραπάνω δεν γίνονται τυχαία. Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και ο Μητσοτάκης με την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή ενός μικρού μέρους του δανείου του μνημονίου, στέλνει μήνυμα αξιοπιστίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Δυναμικά μπροστά

Οι κινήσεις της κυβέρνησης έχουν ως υπ΄ αριθμόν ένα στόχο την άρση ακόμη και των τελευταίων επιφυλάξεων που μπορεί να έχουν για τη χώρα μας οι αγορές.

Το νέο πολιτικό σκηνικό με την απόλυτη κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας ανοίγει τον δρόμο για τεράστιες επενδύσεις με ορίζοντα πολλών ετών και ο Μητσοτάκης βγαίνει δυναμικά μπροστά, προαναγγέλλοντας μάλιστα και πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων που οφείλουμε στους δανειστές. Από την άλλη πλευρά, ο φόβος για τους... παλαβούς που μπορεί να έρθουν και να βάλουν... μπουρλότο στη χώρα, δεν υπάρχει. Οι πολίτες έδωσαν ηχηρή απάντηση σε αυτούς που έκαναν "σποτάκια" με... μαύρες αγκινάρες, τους οποίους και οδήγησαν σε συντριπτική ήττα με ταυτόχρονο... φούντωμα της εσωστρέφειας, μέχρι σημείου... σβερκώματος! Η ψήφος των πολιτών είναι αυτή που αποτελεί τον καταλύτη για τις επόμενες κινήσεις των επιχειρήσεων.

Κινήσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα

Οι επιχειρήσεις σήμερα σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους με φόντο τουλάχιστον το 2031, βλέποντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για νέο νικηφόρο αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη στις εκλογές του 2027 ή αν αυτές γίνουν νωρίτερα.

Η σιγουριά των επιχειρηματικών ομίλων πηγάζει από το γεγονός ότι αυτή η κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας το σύνολο των παρεμβάσεων που έχουν δρομολογηθεί στο πλαίσιο της αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και του ΕΣΠΑ. Τα 60 δισ. ευρώ από τις δύο αυτές πηγές, φαίνεται ότι θα ενεργοποιήσουν κεφάλαια δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Το καλοκαίρι θα έχει πολλές ειδήσεις, με φόντο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά από 13 δύσκολα χρόνια για την Ελληνική οικονομία. Στους κυβερνητικούς, τραπεζικούς και επιχειρηματικούς κύκλους συζητιούνται πολλά για τα... μελλούμενα και όλοι εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της χώρας. Υπάρχουν μάλιστα και κάποιοι πιο... ενθουσιώδεις οι οποίοι δεν μασάνε τα λόγια τους και μιλάνε για... πράματα και θάματα που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Ο Μητσοτάκης άνοιξε τον δρόμο για το μέλλον και οι επιχειρήσεις καλούνται να επενδύσουν για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας.

Το μεγάλο κέρδος όσων ζούμε την τελευταία περίοδο συνίσταται στην ήττα του αριστερού λαϊκισμού. Αυτή τη φορά ίσως είμαστε περισσότερο σίγουροι από ποτέ, ότι τα "ζόμπι" του παρελθόντος δεν θα εμφανιστούν στον δρόμο μας και δεν θα διαταράξουν την ομαλή πορεία της χώρας, όπως έγινε το 2015. Σε αυτό "επενδύουν" οι επιχειρήσεις και τα πρόσωπα που κινούν τα νήματα του χρήματος. Οι εκπλήξεις είναι μπροστά μας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...