Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Η «Κασσελακιάδα» και η συντριβή του αριστερού αφηγήματος από το «σταριλίκι»

Νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη ο Στέφανος Κασσελάκης, όπως αναμενόταν, αλλά το τελικό ποσοστό των δύο μονομάχων επισημοποίησε την είσοδο του κόμματος σε τροχιά διάσπασης και απο-αριστεροποίησης.

Οι διασπάσεις στα κόμματα δεν γίνονται μετά από εκλογές, αλλά σε συνέδρια και κυρίως σε... ανύποπτο χρόνο. Τα μηνύματα... ενότητας μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος είναι κάτι πρόσκαιρο και έρχεται λίγες ώρες μετά τα απίστευτα ξεκατινιάσματα και το κλίμα τοξικότητας. Σε πρώτη φάση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο επίσημος χορηγός του κλίματος τοξικότητας στη χώρα, τιμωρήθηκε με το... μπούμερανγκ! Το κόμμα αυτών που μέχρι πρότινος επιδίδονταν σε ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής κατά της αστικής δημοκρατίας και των media, τελικώς, επέλεξαν να συστρατευτούν με ένα δημιούργημα, που ήρθε από το πουθενά. Με έναν αμερικανοτραφή, λάτρη του καπιταλισμού, φραγκάτο και... παρθένο από πορείες και διαδηλώσεις! Ο Κασσελάκης πριν μερικούς μήνες ήταν τόσο ΣΥΡΙΖΑ, όσο ο Μέσι ήταν... πλέι μέικερ των Μπακς!

Ο νέος αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ με τη νίκη του ξεφτίλισε τόσο όσους συντάχθηκαν με την Αχτσιόγλου, όσο και τους συντρόφους που τον ψήφισαν! Ξεφτίλισε την Αριστερά στο σύνολο της. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις αλλά και η επιλογή στρατοπέδου από ένα μεγάλο αριθμό πρώην συνεργατών του Τσίπρα, οι οποίοι βύθισαν τη χώρα στα Τάρταρα, εξαπατώντας συστηματικά τον Ελληνικό λαό και υπερ-προβάλλοντας το... άδειο "πουκάμισο" του ιερού αριστερό τοτέμ! Τώρα, είτε οι νικητές είτε οι ηττημένοι, πρέπει να κοιταχτούν στον καθρέφτη και να... φιλτράρουν πολύ καλά στο μυαλό τους, ότι η νίκη Κασσελάκη και ταυτόχρονα η ήττα Αχτσιόγλου ισοδυναμούν με τη μεγαλύτερη τιμωρία της... Ριζοσπαστικής Αριστεράς (τρομάρα τους)!

Πλέον, οι σύντροφοι στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η νοικιασμένη βίλα του Σουνίου από τον Τσίπρα ήταν για τα φτωχαδάκια που αποτελούσαν τους χρήσιμους κομπάρσους του αριστερού αφηγήματος, ενώ οι επαύλεις του Κασσελάκη είναι για τους... πραγματικούς Αριστερούς! Τέτοια ξεφτίλα. Ιδεολογική, πολιτική, πολιτισμική, ηθική, αξιακή. Πάνω απ΄ όλα όμως, ήταν μια επικράτηση ενός απολιτίκ, που από το πουθενά διείσδυσε στο αριστερό ακροατήριο για να το αλώσει. Μπορεί κάποιοι να θεωρούσαν ότι οι απανωτές ήττες του Τσίπρα από το 2019 ήταν η οριστική τιμωρία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απέτυχε ακόμη και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Όμως, η πραγματική ήττα ήρθε χθες από τον Stefanos! Ο Κασσελάκης, πέτυχε μια ισοπεδωτική νίκη απέναντι στον ανώμαλο ιδεολογικό-αφηγηματικό αχταρμά μιας οπισθοδρομικής "κομπανίας" άχρηστων και ανίκανων. Γι αυτό βγάζουμε το καπέλο στον Κασσελάκη!

Συμμετοχή κόμματος του... 14%

Ο Στέφανος Κασσελάκης, έφερε περισσότερο κόσμο στην κάλπη και ουσιαστικά σήκωσε από τους καναπέδες όλους όσοι μετά την οδυνηρή ήττα του Τσίπρα, είχαν βυθιστεί στην απελπισία τους, βλέποντας ως μοναδική λύση την Αχτσιόγλου.

Η σαρωτική είσοδος Κασσελάκη άλλαξε τα δεδομένα, αλλά, τα στατιστικά, προσφέρονται για μια ενδελεχή ανάλυση, κυρίως απ΄ όλους όσοι πίστευαν ότι χθες γίνονταν εκλογές για την ανάδειξη κυβέρνησης και πρωθυπουργού! Λοιπόν, ας πάμε να κάνουμε την ανάλυση με... φραγκοδίφραγκα. Πέρυσι με 170.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, οι σύντροφοι μιλούσαν για... επιστροφή του κόμματος στην εξουσία και τελικώς, το ποσοστό που έλαβε στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ήταν 17,84%. Με συμμετοχή  στην εκλογική διαδικασία του α΄ γύρου (148.821), η αναγωγή σε ποσοστό εκλογών διαμορφώνεται στο 15,6%. Αν λάβουμε υπόψιν μας ότι χθες ψήφισαν περισσότερα μέλη, αλλά τελικώς ο συνολικός αριθμός ήταν μικρότερος από τον α΄ γύρο (135.000 ψηφοφόροι), που με την αναγωγή αντιστοιχεί σε ποσοστό 14%! Με βάση τους αριθμούς, μάλλον είναι πολύ δύσκολο για τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει σχεδιασμούς για αύξηση της εκλογικής δύναμης πάνω από 1.500.000 ψηφοφόρους, πριν από το 2031! Βέβαια, για να μην... παρεξηγηθούμε, δεν μπορούμε να λάβουμε υπόψιν σενάρια, περί "αυτοκτονίας" της κυβέρνησης Μητσοτάκη ή της ισοπέδωσης της χώρας από πτώση μετεωριτών!

Η νίκη και η ήττα με ευρύτερες διαστάσεις

Χθες, στην κάλπη ηττήθηκε το αφήγημα της Αριστεράς, έτσι όπως αυτό πλασαριζόταν από τα ξεπερασμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που έγιναν γνωστά μέσα στις περιόδους της μνημονιακής αντι-κανονικότητας. Να θυμίσουμε σε όσους έχουν ασθενή μνήμη, ότι η αντίπαλος του Stefanos είχε δηλώσει ότι "η κανονικότητα δεν είναι ευκαιρία για την Αριστερά".           Η ηττημένη των χθεσινών εκλογών και οι υποστηρικτές της πρέπει να πάρουν την απόφαση ότι πλήρωσαν την κεφαλαιοποιημένη φθορά που είχε συσσωρευτεί όταν στο κόμμα ήταν επικεφαλής ο Τσίπρας. Τους ήρθε δηλαδή και ο... συμπληρωματικής λογαριασμός. Χθες, ηττήθηκε όλος ο ΣΥΡΙΖΑ της ρομαντικής Αριστεράς, αλλά όχι ο... Τσιπρισμός.

Ο Κασσελάκης με το... ψώνιο που επιδεικνύει δεξιά και αριστερά, δεν θα είναι καθόλου εύκολο να βάλει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά... απογείωσης. Με βαρίδια τύπου Πολάκη και διάφορους τυχοδιώκτες που είδαν φως και μπήκαν, μπας και μπορέσουν να ξαναπάρουν από.. σπόντα καρέκλες, προκοπή δεν γίνεται. Η εκλογή Κασσελάκη φαίνεται ότι σε πρώτη φάση θα φρενάρει την πτώση του κόμματος, η οποία θα ήταν σίγουρα μεγαλύτερη, αν εκλεγόταν η Αχτσιόγλου. Από την άλλη, ο Κασσελάκης μπαίνει σφήνα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και κάποιων κεντροαριστερών που ψήφισαν Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές θέλοντας σταθερότητα, ηρεμία, βελτίωση εισοδημάτων και καλύτερες μέρες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον θα το έχει ο Ανδρουλάκης, ο οποίος αν δεν ανεβάσει το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές του 2024, τότε θα έχει σοβαρό πρόβλημα...

Ξεκατίνιασμα και "εμφύλιος"

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα φανεί εάν και εφόσον θα στοιχίσουν στο νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ οι αποχωρήσεις ή η αδρανοποίηση πρωτοκλασάτων στελεχών, οι οποίοι επί Τσίπρα, έλυναν και έδεναν.

Κασσελάκης με Πολάκη και λοιπά προεδρικά... καρακόλια του Τσίπρα, απέναντι σε φίλους Αχτσιόγλου, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, ότι προϊδεάζουν για συγκρουσιακές καταστάσεις. Η συντριπτική πλειονότητα του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του θα παραμείνουν με τον Κασσελάκη και θα περιμένουν μέσα από τα... βίντεο του στο τικ τοκ να κερδίσει την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξουσία. Άλλωστε, η απότομη προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ από το 36% του 2015 στο 17,84% του 2023, έχει κάνει τους συντρόφους να κάνουν σαν... αφηνιασμένοι.

Η εκλογή Κασσελάκη σηματοδοτεί κάτι ευρύτερο για το πολιτικό σκηνικό της χώρας. Το Αριστερό αφήγημα ξεφτιλίζεται από έναν καπιταλιστή, ο οποίος θα προσπαθήσει να αποδείξει πόσο... Αριστερός είναι. Επιπλέον, η εκλογή Κασσελάκη δείχνει και το μέγεθος του ιδεολογικού εξευτελισμού των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διαφήμιζαν "το παιδί της Κυψέλης" και τώρα πρέπει να βαράνε παλαμάκια στον "μπροκερά" της Goldman Sachs με τις πολυτελείς βίλες και τα πολλά λεφτά! Αν η νίκη του Κασσελάκη θεωρείται νίκη της επικοινωνίας, το ίδιο εύκολος είναι να πει κάποιος ότι αποτελεί ταυτόχρονα ήττα της πολιτικής ουσίας και του ιδεολογικού αφηγήματος του ΣΥΡΙΖΑ. Απ΄ όπου και να το πιάσει κάποιος όλα αυτά θυμίζουν... σατιρική επιθεώρηση, με έντονο το στοιχείο της "τρολιάς"!

Η επόμενη εικόνα που περιμένουμε να δούμε είναι να έχουν σηκωμένο οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους τον Κασσελάκη στις 17 Νοεμβρίου έξω από την Αμερικανική Πρεσβεία, φωνάζοντας ρυθμικά το σύνθημα "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι"!!! Το ξεκατίνιασμα των τελευταίων ημερών στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί προάγγελο για "εμφύλιο", ο οποίος, αν δεν εκδηλωθεί, θα ισοδυναμεί με το.,.. όγδοο θαύμα του χρόνου! Πάντως, αν ο Κασσελάκης πιστεύει ότι με επικοινωνιακού τύπου "σταριλίκια" θα γίνει σε... λίγο πρωθυπουργός, τότε δεν θα είναι και τόσο καλός οιωνός για το μέλλον του, τουλάχιστον έως το 2027...

Η νέα αφετηρία για το κυβερνητικό έργο

Ο Μητσοτάκης, η κυβέρνηση και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, μετά την επικράτηση Κασσελάκη καλούνται να σχεδιάσουν τις παρεμβάσεις των επόμενων ετών, έτσι ώστε να θυμίζουν στον Ελληνικό λαό, πόσο μπορεί να κοστίσουν οι πολιτικές "φούσκες" στην πορεία του τόπου.

Το 2008, όταν ανέλαβε Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας, κάποιοι είχαν πει ότι θα αποτελέσει εν δυνάμει εταίρο σε επίπεδο συγκυβέρνησης. Το 2010 η Ελλάδα μπήκε στη μνημονιακή αντι-κανονικότητα και ακολούθησαν όσα ακολούθησαν. Ο Τσίπρας χάρηκε το 2015 με τις δύο νικηφόρες αναμετρήσεις, αξιοποιώντας με ψέματα την αντι-κανονικότητα των μνημονίων, αλλά από τη στιγμή που εξελέγη Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιανουάριο του 2016, δεν είδε... θεού πρόσωπο. Δυστυχώς, ο Τσίπρας προκάλεσε τεράστια ζημιά στη χώρα, την οποία ήρθε να μαζέψει ο Μητσοτάκης το 2019, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις (πανδημία, ενεργειακή κρίση, λόγω εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, θεομηνίες).

Ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε την πολιτική του κυριαρχία για δεύτερη φορά μέσα σε 4 χρόνια κατατροπώνοντας τον Τσίπρα, ο οποίος μόνο ήττες μετρούσε. Το... κακό για τον Κασσελάκη είναι ότι βρισκόμαστε στην αρχή της νέας τετραετίας και η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην πλήρη κανονικότητα. Μάλιστα, μέχρι τις εκλογές του 2027, ο Μητσοτάκης θα νομοθετεί για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ακυρώνοντας το... όνειρο της μη κανονικότητας που επιθυμεί διακαώς η Αριστερά. Η Αριστερά πάντοτε ήταν απέναντι στις κορυφαίες εθνικές επιλογές και πάντα προσπαθούσε να βάλει... τρικλοποδιές. Ο Κασσελάκης καλείται να αποδείξει ότι το να ηγείσαι ως... παρείσακτος, ενός κόμματος της Αριστεράς, δεν ισοδυναμεί με την επιθυμία καταστροφής της χώρας, για να επωφεληθεί το κόμμα σου από την αντι-κανονικότητα. Εν ολίγοις, πρέπει να αποδείξει πρώτα απ΄ όλα ότι δεν είναι... Τσίπρας!

Ο Μητσοτάκης μπορεί να έχει απέναντι του τα απόνερα έκτακτων καταστάσεων όπως η ακρίβεια και οι καταστροφές από τις θεομηνίες, ωστόσο, διαθέτει και τα κλειδιά του... ταμείου! Έως το 2026 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ή να βρίσκεται σε τελικό στάδιο, σχεδόν το σύνολο των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης και να βρισκόμαστε κοντά στο 80% της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ. Επιπλέον, αν δεν υπάρξουν ανατροπές στο διεθνές περιβάλλον, η Ελλάδα θα έχει γίνει αποδέκτης πακτωλού επενδύσεων, καθώς θα είναι μια χώρα αξιόχρεη. Βέβαια, κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις σε σχέση με τους σχεδιασμούς του διεθνούς παράγοντα και του ενδεχόμενου ρόλου που θα μπορούσε να παίξει μελλοντικά ο... σύντροφος Κασσελάκης!

Ο Μητσοτάκης μπορεί να επιτύχει στην ισχυροποίηση της οικονομίας και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης ή τη σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών στην Υγεία, αλλά και την Παιδεία. Επειδή, όμως υπάρχουν και σοβαρά θέματα εξωτερικής πολιτικής, ιδίως τα Ελληνοτουρκικά, ποτέ δεν ξέρει κανείς, πόσο χρήσιμα μπορεί να είναι κάποια πολιτικά "ψώνια" με... ιδιαιτερότητες, τα οποία, λόγω έλλειψης... ύπνου μπορεί να... μπερδέψουν ένα ψευδοκράτος με ένα κρατίδιο! Δηλαδή, αν υποτεθεί ότι είναι πρωθυπουργός και τον κλείσουν σε ένα δωμάτιο επί 17 ώρες, τότε τι μπορεί να συμβεί εάν του λείπει... ύπνος;. Ιδίως, σε μια τέτοια περίπτωση, αν τα αντανακλαστικά σου είναι οριακά ανύπαρκτα, τότε παίρνεις τηλέφωνο τον Τσίπρα και σου λέει το... μυστικό της επιτυχίας, δηλαδή "πες το ναι σε όλα και πήγαινε για ύπνο"!

Η πολιτική είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν προσφέρεται για αστεία, ούτε για υπερ-προβολή του κάθε ψώνιου που νομίζει ότι επειδή γράφει καλά στον φακό ή έζησε στην Αμερική, μπορεί να λύσει τα προβλήματα με... αερολογίες. Ίσα ίσα, έχει αποδειχθεί ότι όπου υπάρχει υπερ-προβολή της εικόνας, η πολιτική χάνει ως προς την ουσία της και το παραγόμενο αποτέλεσμα. Η κυβέρνηση καλείται να επιταχύνει το έργο της, να φέρει θετικά αποτελέσματα για την οικονομία και την κοινωνία και εν τέλει να πείσει όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό από τη "δεξαμενή" των... ρομαντικών ανόητων, ποιο είναι το συμφέρον του τόπου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να την ξαναπατήσουμε με Τσίπρες...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Φόρτωση άρθρων...