Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Η κοινωνικο - οικονομική σπουδαιότητα του big deal Μητσοτάκη με Ε.Ε.

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Με συνοπτικές διαδικασίες η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στην Ελλάδα 2,65 δισ. ευρώ φέτος και του χρόνου, προκειμένου να καλύψει έκτακτες ανάγκες, αλλά και μεσομακροπρόθεσμες επενδύσεις θωράκισης των πλημμυροπαθών και πυρόπληκτων περιοχών της χώρας.

Το deal που έκλεισε χθες ο Μητσοτάκης στο Στρασβούργο έχοντας την πολύτιμη συνδρομή των υπουργών Εθνικής Οικονομίας-Οικονομικών και Υποδομών-Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη και Χρήστο Σταϊκούρα αντίστοιχα, αποτελεί αναγνώριση τόσο της καταστροφής που έχει υποστεί η χώρα μας, όσο και της καλής φήμης και αξιοπιστίας που έχουμε πετύχει τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο διεθνές στερέωμα. Εν ολίγοις το κύρος του Μητσοτάκη και τα λογικά και ρεαλιστικά επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης ήταν αρκετά για να "ξεκλειδώσουν" πόροι από προγράμματα που ναι μεν είχαν εγκριθεί για τη χώρα μας, αλλά επί της ουσίας δεν θεωρούνταν και τόσο δεδομένα. Τώρα, ήρθε η ώρα για "φρέσκο" χρήμα, προκειμένου να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί ιδίως στη Θεσσαλία, μετά τη θεομηνία. Ο κόσμος πρέπει να αποκτήσει και πάλι ελπίδα. Πρέπει μέσα από τις λάσπες και τα συντρίμμια να σταθεί στα πόδια του, μετά την πρωτοφανή θεομηνία.

Ουσιαστικό στήριγμα

Τα 2,25 δισ. ευρώ που θα δοθούν άμεσα και άλλα 400 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν του χρόνου από τα ευρωπαϊκά ταμεία, αποτελούν επί της ουσίας και μια αναγνώριση του κινδύνου οπισθοχώρησης της Ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τους στόχους που πρέπει να επιτύχει.          

Το τεράστιο κόστος των καταστροφών είναι βέβαιο ότι θα "έθαβε" το πρωτογενές πλεόνασμα, την ανάπτυξη και το δημόσιο χρέος, "τραυματίζοντας" το Ελληνικό success story. Εν ολίγοις, το ποσό που θα διατεθεί καθησυχάζει τις αγορές και δεν θέτει εν αμφιβόλω την πορεία αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας. Η επενδυτική βαθμίδα και η δημοσιονομική πειθαρχία αποτελούν κορυφαία ζητήματα πολιτικής για την Ελλάδα, τα οποία δεν μπορούν να τεθούν εν κινδύνω.

Η Ευρώπη κατάλαβε τι πρέπει να κάνει...

Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους φαίνεται να... κατάλαβαν ότι πρέπει να λειτουργήσουν πολύ πιο ευέλικτα και άμεσα, προκειμένου να διοχετευτεί η βοήθεια προς την Ελλάδα. Άλλωστε έχουν και οι ίδιοι συμφέρον, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, οι αγορές θα μας αμφισβητούσαν. Εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας, δεν θα ήταν ό,τι το καλύτερο να ανοίξουν νέα μέτωπα εντός της Ευρωζώνης. Είναι ενδεικτικό ότι χθες, εν μέσω πτωτικού κλίματος στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών πέρασε κάποια στιγμή σε θετικό πρόσημο, μόνο και μόνο στο άκουσμα των καλών νέων από το Στρασβούργο και τις δηλώσεις του Μητσοτάκη και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές πιέστηκαν λόγω της νέας ανόδου του πετρελαίου και των ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες. Το κλίμα μυρίζει... μπαρούτι και οι όποιες εστίες πιθανής ανάφλεξης πρέπει να αντιμετωπίζονται με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτό έκανε η Ευρώπη στην περίπτωση της Ελλάδας και εμείς πρέπει να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία...

Προκλήσεις και στοιχήματα

Οι πόροι που θα λάβει η Ελλάδα από πέντε ευρωπαϊκά ταμεία αυξάνουν τις ευθύνες για την κυβέρνηση και ο Μητσοτάκης καλείται να λάβει αποφάσεις για πρόσωπα, πολιτικές, νέους σχεδιασμούς και νέα ιεράρχηση προτεραιοτήτων.

Η ικανοποιητική ανταπόκριση της κυβέρνησης στην περίπτωση των πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια το 2021, ήταν ένας καταλύτης για τη διατήρηση του θετικού πολιτικού momentum και την επιβράβευση της κυβέρνησης στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Δεν ήταν φυσικά αυτό μόνο, αλλά οι πολίτες, παρά τις... γκρίνιες, διαπίστωσαν ότι κάτι γίνεται προς το καλύτερο σ΄ αυτήν τη χώρα, σε επίπεδο αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων. Αυτή τη στιγμή, όποιος πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης δεν είναι ο καταλληλότερος για να διαχειριστεί τις τύχες της χώρας, κινείται σε άλλο πλανήτη, στερούμενος ορθολογικής σκέψης και ρεαλισμού.

Αναμφίβολα, η επόμενη μέρα του σχηματισμού της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί ένα νέο σημείο αφετηρίας. Η κυβέρνηση δεν σήκωσε κεφάλι το καλοκαίρι από τα απανωτά πλήγματα λόγω φυσικών καταστροφών, ενώ, τα... φάλτσα στο εσωτερικό της έχουν τραυματίσει την εικόνα της. Η χθεσινή επίσκεψη Μητσοτάκη στο Στρασβούργο και το "Περάστε, Σκουπίστε, Τελειώσατε" αποτελεί την πιο τρανή απόδειξη για το κύρος και το καλό όνομα που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό. Είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους αυτή η εκδοχή. Τα τελευταία 4 χρόνια, η χώρα έχει αλλάξει επίπεδο. Παίζουμε... μπάλα σε εντελώς διαφορετικό γεωπολιτικό και οικονομικό "γήπεδο", έχουμε επιστρέψει στις αγορές ως ανερχόμενη δύναμη με προοπτική και δεν αποτελούμε τους παρίες και τα "σκουπίδια" της Ευρώπης.

Μοντάρισμα και νέο ξεκίνημα

O Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να... μοντάρει την ομάδα της κυβέρνησης, να απαλείψει δυσλειτουργίες και να αποδείξει στην πράξη ότι αποτελεί τον πλέον ικανό διαχειριστή και ταυτόχρονα πολύτιμο εθνικό πολιτικό κεφάλαιο. Για τον λόγο αυτό, δεν νοούνται... φάλτσα από τους υπουργούς. Ας προσέξουν όλοι, γιατί η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει αντίπαλο πολιτικό πόλο, αλλά έχει την υποχρέωση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για να αναδειχθούν μέσα από στάχτες και πλημμύρες λαϊκιστές του αισχίστου είδους, οι οποίοι θα εκμεταλλευτούν την όποια οργή του εκλογικού σώματος για να μας οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες, ανάλογες με αυτές που βιώσαμε με τους Τσιπροκαμμένους και τους Πολάκηδες.

Από δω και στο εξής, πρέπει να έρθει δυναμικά στο προσκήνιο η ατζέντα της οικονομίας με ταυτόχρονη άσκηση αποφασιστικής πολιτικής για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες των έκτακτων καταστάσεων, αλλά και τα χρόνια προβλήματα στο Κράτος. Αντίπαλος του Μητσοτάκη δεν υπάρχει και δεν φαίνεται να υπάρχει στον ορίζοντα. Με... Τσιπρο-Κασσελάκηδες και λαϊκισμό, η χώρα δεν μπορεί να πάει μπροστά. Το ίδιο και με τους ηγετίσκους που εκπροσωπούν "ψεκασμένους" ή αιθεροβάμονες, οι οποίοι μπορούν να πιστέψουν ότι με ένα άρθρο και ένα νόμο ή με... λιτανείες σταματάνε οι θεομηνίες. Η άσκηση σοβαρής πολιτικής αποτελεί κορυφαίο εθνικό στοίχημα, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε τα απαραίτητα διαπιστευτήρια στο εξωτερικό. Μόνο έτσι θα συνεχίσουν να μας σέβονται οι εταίροι μας και να αντιδρούν άμεσα όταν χρειαζόμαστε βοήθεια.

Η χθεσινή επιτυχία του Μητσοτάκη στο Στρασβούργο είναι αποτέλεσμα της αξιόπιστης και σοβαρής εικόνας που έχουμε στο εξωτερικό. Ας μην ξεγελιόμαστε από διάφορα γελοία πολιτικά "προϊόντα" που θεωρούν ότι έχουν μαγικές συνταγές και ικανότητες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πάσα νόσο και πάσα... ανοησία. Τους δοκιμάσαμε και φάγαμε τα μούτρα μας. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να ξαναπέσουμε στην ίδια παγίδα που οδηγεί σε αυτοκαταστροφικές επιλογές. Ας έχουμε το μυαλό μας στη θέση του...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Φόρτωση άρθρων...