Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Η κυριαρχία Μητσοτάκη και η μεγάλη ευκαιρία για ρηξικέλευθες μεταρρυθμίσεις

Την Κυριακή το βράδυ, όταν θα βγουν τα αποτελέσματα της κάλπης, θα επιβεβαιωθεί η παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο ποσοστών, αλλά και το κατακερματισμένο πολιτικό σκηνικό πέραν αυτής, με βαριά πληγωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως, από την κατανομή των εδρών θα φανεί το ουσιαστικό εύρος της νίκης, ενώ στη νέα Βουλή κόμματα και κομματίδια θα διαγκωνίζονται για να κάνουν αισθητή της... ανυπαρξία τους σε μια εποχή όπου τα πάντα αλλάζουν με απίστευτες ταχύτητες, αλλά οι περισσότεροι μένουν στάσιμοι βολοδέρνοντας μεταξύ αδιέξοδων ιδεοληψιών, επικίνδυνων για τα εθνικά συμφέροντα θέσεων, παρα-θρησκευτικού παραληρήματος, "ψεκασμένων" θεωριών και μπόλικης... τρέλας! Όσοι βάζουν την ταμπέλα του "αριστερού προστάτη του λαού" ή "πουλάνε" άφθονο πατριωτισμό, δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο, παρά εν δυνάμει γραφικούς και επικίνδυνους που απλά προσπαθούν να παρασύρουν όσους μπορούν για να έχουν καρέκλες και κρατική χρηματοδότηση. Εν ολίγοις, τους ενδιαφέρει να στήσουν το δικό τους... ψευτομάγαζο και να πουλήσουν την κάκιστη πραμάτεια τους σε κορόιδα...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης...

Την προσεχή Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα, ακόμη και αν αυξήσει ελαφρώς τη δύναμη του.

Ο Τσίπρας αποτελεί έναν... βολικό "πελάτη" του Μητσοτάκη και ευχής έργον θα είναι η διατήρηση του για πολλά χρόνια, αφού σε κάθε άλλη περίπτωση, μάλλον το "μαγαζί" της Κουμουνδούρου θα εξελιχθεί σε υπό διάλυση ψιλικατζίδικο της γειτονιάς! Κάθε σκέψη για διάδοχο του Τσίπρα, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσει έστω και... υπόνοια κόμματος εξουσίας που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Πέραν του Τσίπρα, κανείς άλλος δεν έχει τα χαρακτηριστικά και κυρίως την περπατησιά για να κρατήσει όρθιο το μαγαζί, έστω και με τη... μισή πελατεία! Αν αρχίσει να βαράει διάλυση το... μαγαζί, τότε είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν οι ροές προς το ΠΑΣΟΚ, μιας και από εκεί προέρχεται σχεδόν το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας και ο Τσίπρας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ! Τελεία και παύλα. Όποιος πιστεύει το αντίθετο κινείται σε ένα δικό του παράλληλο σύμπαν. Μπορεί ο Τσίπρας να βλέπει τη... σκόνη του Μητσοτάκη, ωστόσο, η... έξοδος του από την ηγεσία, θα βυθίσει το κόμμα του ακόμη πιο χαμηλά. Αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με το... καθόλου, τότε η φυγή του Τσίπρα θα τον εξελίξει σε ένα... τίποτα! Με τα "υλικά" που διαθέτει, μάλλον θα είναι πολύ δύσκολη η ανάκαμψη, ακόμη και αν αλλάξει όνομα. Η τοξικότητα είναι τόσο ισχυρή που δεν γυρίζει το... ματς με τίποτα! Η τιμωρία του κόμματος και του αρχηγού του για τα εγκλήματα και τα ψέματα των τελευταίων πολλών ετών, αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη για τον Μητσοτάκη, ώστε να υιοθετήσει μια πιο επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα έχουν όφελος για την οικονομία αλλά και την κοινωνία.

Ο Μητσοτάκης παίζει μπάλα μόνος του!

Ο Μητσοτάκης έχει "απαλλοτριώσει" το σύνολο της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ και έχει επιτύχει ταχεία διείσδυση στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Αναμφίβολα, μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος δεν θεωρείται δεδομένο και όπως έχουν αποδείξει τα αποτελέσματα της κάλπης, ο λαός... τιμωρεί! Ο Μητσοτάκης πρέπει να πείσει για τις μεγάλες αλλαγές που απομένει να κάνει, πρέπει να εξηγήσει στους πολίτες γιατί είναι επιβεβλημένες κάποιες δύσκολες αποφάσεις, πρέπει να βάλει τέλος στο μεταπολιτευτικό... καλαμπούρι του χρεοκοπημένου ψευτοσοσιαλισμού με υπερ-δανεικά, αλλά και την παρασιτοκρατία, τη φαυλότητα και τη διαφθορά.

Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν μέρος της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ, ή, το συγκεκριμένο κόμμα, τα εννοεί με έναν εντελώς... διαφορετικό τρόπο, ο οποίος όμως έχει καταδικαστεί πολλάκις στην κάλπη. Η Ελλάδα θέλει ισχυρότατη κυβέρνηση με κύρος, αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα, αλλά ταυτόχρονα και μια ικανή αντιπολίτευση, η οποία θα κάνει τη... διαφορά με προγραμματικές θέσεις. Αναζητείται δηλαδή σοβαρός φορέας που θα μπορεί να κάνει "γκελ" στην κοινωνία με δημιουργικό και όχι με λαϊκίστικο τρόπο. Το στοιχείο αυτό είναι εξαιρετικά δύσκολο να το δούμε στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αμφιβάλλουμε αν υπάρχει στο σημερινό ΠΑΣΟΚ. Γι αυτό και ο Μητσοτάκης κατεβαίνει στο γήπεδο για να παίξει, αλλά τελικώς δεν υπάρχει αντίπαλος και πρέπει να παίξει... μόνος του!

Η χώρα έχει διεθνές κύρος

Την τελευταία τετραετία η χώρα ανέβηκε πολλά επίπεδα. Απέκτησε ισχυρό κύρος σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο. Δείξαμε ότι πήραμε τα μαθήματα μας από τις οικονομικές πρακτικές του υπερ-δανεισμού και τις συνέπειες του. Ταυτόχρονα, αποδείξαμε ότι δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Επιπλέον, αναδείξαμε εμφατικά, ότι τα κόμματα που εξαπατούν τους πολίτες με ψεύτικες υποσχέσεις, επί της ουσίας υπονομεύουν τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών.

Ο Μητσοτάκης καλείται να ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο το προφίλ του, ενδυναμώνοντας το χαρακτηριστικό του "εθνικού ηγέτη". Αν ήταν κάποιος άλλος πιο ικανός που θα έδειχνε το ίδιο, πολύ ευχαρίστως να τον αναδεικνύαμε και να πίναμε... νερό στο όνομα του! Όμως, δεν υπάρχει και αν κάποιοι νομίζουν ότι υπάρχει, απλά δεν είναι ορατός. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή και για τα επόμενα αρκετά χρόνια, φαίνεται ότι υπάρχει από τη μία ο Μητσοτάκης και από την άλλη πλευρά, το... ημι-χάος! Αν δεν αλλάξουν ρότα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χρημάτισαν και κόμματα εξουσίας, τότε το πρόβλημα θα είναι δικό τους και όχι της χώρας ή της Δημοκρατίας. Αν κάποιος είναι παντελώς ακατάλληλος για να παίξει μπάσκετ, δεν μπορεί να του φταίει ο... Αντετοκούνμπο που κάνει τα "μαγικά" του! Ιδίως, αν κάποιοι μετράνε τη σκιά τους και όχι το... μπόι τους, τότε οι... τάπες θα είναι διαρκείς και... σβουριχτές!

Ποιοτική βελτίωση της Δημοκρατίας

Η Δημοκρατία μας έχει ανάγκη από την ποιοτική βελτίωση της φιλοσοφίας των κομμάτων.

Ξέρουμε ότι θα υπάρχει το ΚΚΕ, το οποίο όλοι βλέπουν με... κατανόηση στο... πρόβλημα που έχει. Πρέπει να αλλάξει ο ίδιος ο λαός αν θέλει να τον εκπροσωπούν ποιοτικά κόμματα και πολιτικοί. Η ποιότητα ενός κόμματος και ενός πολιτικού έγκειται στην προσαρμοστικότητα των προγραμμάτων σε συνθήκες πραγματικότητας και όχι στη βάση χρεοκοπημένων αφηγημάτων, τα οποία ανήκουν σε άλλες εποχές και αποτελούν επιλογή καταστροφής και όχι δημιουργίας.

Η ετυμηγορία της κάλπης την Κυριακή το βράδυ θα είναι αυτή που θα στείλει το μήνυμα προς όλους. Ένα ισχυρό ποσοστό για τη Νέα Δημοκρατία σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης και η ομάδα του θα δουλέψουν σκληρά για να αλλάξουν όλα όσα αποτέλεσαν τις γενεσιουργές αιτίες της μεταπολιτευτικής, ηθικής, θεσμικής, πολιτισμικής, εκπαιδευτικής και οικονομικής απαξίωσης της χώρας. Ακόμη και οι πλέον δύσκολες αποφάσεις που μπορεί να είναι και αντιλαϊκές, πρέπει να πείσουν την κοινή γνώμη, ότι θα έχουν ορατά αποτελέσματα σε σχετικά σύντομο χρόνο. Πρέπει να πείσει ακόμη περισσότερους ότι η πολιτική του θα είναι ακόμη πιο αποτελεσματική και το 2027, δικαιούται και μία τετραετία ακόμη για να γίνουν χειροπιαστά τα αποτελέσματα συγκρότησης ενός σύγχρονου κράτους. Αμήν...

Γενναίες αλλαγές

Η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική άσκηση τουλάχιστον για τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, ώστε η μεθεπόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Μια πληγή που πρέπει να κλείσει έχει να κάνει με τα οικονομικά προγράμματα και την πρόβλεψη ότι κανένα πρόγραμμα δεν μπορεί να αποτελεί δελτίο... συνθημάτων. Προς τούτο, απαιτείται η συμπερίληψη συνταγματικής πρόβλεψης για την κατάθεση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, οι οποίοι θα μπορούν να αλλάξουν μόνο σε πολύ έκτακτες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα πόλεμος, πανδημία, εκτεταμένες φυσικές καταστροφές λόγω σεισμών. Μια τέτοια πρόβλεψη θα βάλει τέλος στον λαϊκισμό των πάσης φύσεως... ψωνισμένων που κατεβαίνουν με κόμματα στις εκλογές και υπόσχονται να κάνουν τον γάιδαρο να... πετάξει!

Αν κάτι μας έχει διδάξει η τρέχουσα προεκλογική συγκυρία, κυρίως με το σύστημα της απλής αναλογικής, είναι ότι ο μέσος σκεπτόμενος πολίτης, πρέπει να έχει πολύ γερό... στομάχι για να αντέξει όλους αυτούς τους ανόητους που λένε ό,τι τους... κατέβει και έχουν πιστέψει ότι είναι... πολιτικοί, ενώ είναι ο ορισμός της ασυναρτησίας και της παλαβομάρας!  Άνθρωποι χωρίς γνώσεις, σχέδιο, αρχή, μέση και τέλος. Άνθρωποι που θέλουν να αναδειχθούν ως απατεώνες, οι οποίοι μπορούν να παρασύρουν κορόιδα!

Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε όλα τα επίπεδα, επιβάλλεται να είναι σαρωτικές και ρηξικέλευθες. Πρέπει να υιοθετηθούν από την πλειονότητα των πολιτών, καθώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και όλοι καταλαβαίνουν το τεράστιο κόστος από τη μη υλοποίηση τους πριν από πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό του Γιαννίτση, το 2001 οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές από την κοινωνία, οδήγησαν σε αλλαγές σοκ όταν ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ με το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο και εν τέλει μας προέκυψε... Κατρούγκαλος! Ό,τι δεν γίνεται στην ώρα του και πάει για αργότερα, έχει περισσότερο πόνο, μεγαλύτερο κόστος και υψηλότερο ρίσκο ως προς το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτό, ας μην το ξεχνάμε. Γιατί τώρα πλέον έχουμε γίνει πιο σοφοί και έχουμε μάθει...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Φόρτωση άρθρων...