Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Η πλειοδοσία παροχών βλάπτει σοβαρά την κοινωνία

Η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές και σε τρεις εβδομάδες από σήμερα θα βρισκόμαστε στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη πλήρως με τα δεδομένα που επικρατούν σήμερα στην οικονομία και δεν έχει περιθώριο για... κουτσουκέλες. Το 2024 επιστρέφουμε στην εποχή των πρωτογενών πλεονασμάτων και της μείωσης των ελλειμμάτων, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Οπότε περιθώρια για παροχές και αλόγιστες σπατάλες δεν υπάρχουν και τα παράθυρα... χαλάρωσης που άνοιξαν με τον κορωνοϊό και την κρίση του πολέμου στην Ουκρανία, θα είναι σχεδόν... κλειστά. Οι αγορές βρίσκονται με το δάκτυλο στη... σκανδάλη και δεν πρόκειται να μας συγχωρήσουν ατοπήματα, σαν αυτά του παρελθόντος.

Κάθε χώρα του πλανήτη είναι σε... κοινή θέα και οποιαδήποτε ανεύθυνη ή λαϊκιστική απόφαση τιμολογείται στα ομόλογα και στο κόστος δανεισμού του Κράτους και των ιδιωτών. Συνεπώς, πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί σε όσα υπόσχονται και κυρίως να υπόσχονται πολύ λίγα, έτσι ώστε στη συνέχεια, να μπορούν να δώσουν προς την κοινωνία περισσότερα. Το νοικοκύρεμα του Κράτους είναι σαν το νοικοκυριό του σπιτιού και της επιχείρησης. Όταν υπόσχεσαι πράγματα που δεν γίνονται, τότε διαψεύδονται οι προσδοκίες και το λάθος πληρώνεται. Όταν υπάρχει διαθέσιμος χώρος για να παρέμβει η κάθε κυβέρνηση  τότε αυτό βαθμολογείται από τις αγορές. Η χρηστή διοίκηση και η μετριοπάθεια αποτελούν τα μυστικά στην οικονομική πολιτική, ώστε να αξιολογηθεί κάποια χώρα ως αξιόπιστη από τις αγορές.

Η πλειοδοσία παροχών βλάπτει σοβαρά την κοινωνία

Η πλειοδοσία παροχών από κόμματα εξουσίας, ακόμη και αν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να κυβερνήσουν, διαμορφώνει μια πολύ αρνητική εικόνα προς το διεθνές περιβάλλον.

Για παράδειγμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ένα πρόγραμμα που είναι το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης επί... έξι, προσπαθεί να δελεάσει όσο γίνεται περισσότερους ψηφοφόρους, προκειμένου να κόψει πρώτος το νήμα στις εκλογές της 21ης Μαίου. Το πρόγραμμα αντί να κοστολογηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, τελικώς κοστολογήθηκε από το... Υπουργείο Οικονομικών! Δυστυχώς, ο λογαριασμός είναι βαρύς και ασήκωτος και απ΄ όσα περιλαμβάνονται στο πακέτο των μέτρων που λέει ότι θα εφαρμόσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί ούτε το 10%, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για ριζική ανατροπή της οικονομικής πραγματικότητας.

Σύμφωνα με την πρώτη αποτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα του Τσίπρα θα μπορούσε να αποφέρει... όφελος για την κοινωνία, το οποίο αποτιμάται σε 83 δισ.. ευρώ, αλλά η απώλεια των ποσών αυτών από τον προϋπολογισμού, θα οδηγούσε... εγγυημένα σε πρόσκρουση στα βράχια και σε επάνοδο μνημονιακών πολιτικών. Μην ξεχνάμε ότι το "Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης" που είχε εξαγγείλει το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ, ακυρώθηκε στην πράξη από την ίδια την πραγματικότητα, καθώς οδήγησε στο τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, με τραγικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία.

Το αποτέλεσμα των εγκληματικών αποφάσεων της τριπλέτας Τσίπρα-Καμμένου-Βαρουφάκη, ήταν να οδηγηθούμε σε ένα επιπλέον δανειακό πρόγραμμα, που προσέγγισε τα 100 δισ. ευρώ, ενώ οι απώλειες από το διαφυγόν ΑΕΠ, τη μη προσέλκυση επενδύσεων και τα επιπλέον μέτρα που ελήφθησαν, εκτιμάται, σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βίζερ, σε τουλάχιστον 200 δισ. ευρώ. Τα μέτρα που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση 46 φόρων και 20 μειώσεις ή καταργήσεις σε επίπεδο συντάξεων! Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος... ξαναδιαφημίζει ότι μας έβγαλε από τα μνημόνια, αφού μας έβαλε χωρίς λόγο στο τρίτο και πιο καταστροφικό, υπόσχεται εκ νέου, ότι θα μας κάνει να τρώμε με... χρυσά κουτάλια! Τίποτα όμως απ΄ όλα αυτά δεν συνέβη...

Όχι σε προγράμματα χρεοκοπίας

Ο λογαριασμός του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ως... τρελός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, καθώς, οι οικονομικοί επιτελείς του, δεν πρέπει να έχουν πάρει καν... πρέφα, σε τι θα μπορούσε να μας οδηγήσει, εκτός και αν το γνωρίζουν και κοροϊδεύουν επιμελώς τους πολίτες.

Κατ΄ αρχάς με το κόστος του προγράμματος στα 83 δισ. ευρώ σε 4 χρόνια, η χώρα θα έχανε διαδοχικά τη μία βαθμίδα πίσω από την άλλη, ως προς το αξιόχρεο, ενώ αυτή τη στιγμή, με τις θυσίες της Ελληνικής κοινωνίας, βρίσκεται... μισό σκαλοπάτι, πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Η υποβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας, θα οδηγούσε σε εκτίναξη των επιτοκίων και το Ελληνικό Δημόσιο, όπως και οι ιδιώτες θα δανείζονταν ακόμη πιο ακριβά από τις αγορές και τις τράπεζες, αντίστοιχα. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα επανερχόταν ο φόβος μιας περιπέτειας, ανάλογης του 2015, οδηγώντας σε απόσυρση καταθέσεων, γεγονός που θα αφαιρούσε από τις τράπεζες τη δυνατότητα δανεισμού των επενδύσεων.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ένα πρόγραμμα που ισοδυναμεί με... έξι προγράμματος Θεσσαλονίκης, θα αναγκαζόταν να επιβάλλει άγρια μέτρα, αυξάνοντας τους φόρους παντού, ενώ θα έβαζε στην "Προκρούστεια κλίνη" και τις συντάξεις, καθώς θα έβλεπε τα ελλείμματα να ίπτανται και την πτωτική πορεία του χρέους να ανακόπτεται και μάλιστα βίαια. Έτσι, θα "πάγωναν" οι επενδύσεις, δεν θα μπορούσαν να προχωρήσουν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα την καθήλωση του ΑΕΠ σε χαμηλά επίπεδα, ενώ θα αυξανόταν το ποσοστό της ανεργίας, το οποίο σήμερα βρίσκεται πάνω από το 11%. Η αναπόφευκτη αύξηση της ανεργίας, θα προκαλούσε ντόμινο στην αγορά, ενώ μεταξύ πολλών άλλων, θα ματαίωνε για πολλά χρόνια την αύξηση των τριετιών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατά 30%, σύμφωνα με τον όρο που υπάρχει από την εποχή των μνημονίων.

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα... παραπλάνησης των πολιτών περιλαμβάνει αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο κατά 10% ετησίως, οδηγώντας σε πρόσθετο κόστος πάνω από 8,2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Η μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον χαμηλότερο φορολογικό συντελεστή θα προκαλέσει "αιμορραγία" 8 δισ. ευρώ, η μείωση του ΦΠΑ περί τα 6 δισ. ευρώ, οι αυξήσεις στις συντάξεις με... παράκαμψη της προσωπικής διαφοράς του Κατρούγκαλου θα προκαλέσουν κόστος σχεδόν 5 δισ. ευρώ, η επαναφορά της 13ης σύνταξης στα επίπεδα του 2019 πάνω από 4 δισ. ευρώ, η επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους πάνω από 2,5 δισ. ευρώ, η διεύρυνση του αφορολογήτου ορίου 1,8 δισ. ευρώ, η πλήρης κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος 1,8 δισ. ευρώ, ο διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου 1,6 δισ. ευρώ και πάει λέγοντας.

Ένα οικονομικό πρόγραμμα εκτός οικονομικής και πραγματικότητας δεν προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στη χώρα, για την οποία, όλος ο πλανήτης θέλει να ξέρει ότι έχει να κάνει με υπεύθυνους πολιτικούς ταγούς και όχι με... ατζαμήδες και ανεύθυνους που υπόσχονται χωρίς να καταλαβαίνουν πόση ζημιά προκαλούν και πολύ περισσότερο χωρίς να αντιλαμβάνονται τι θα σήμαινε η εφαρμογή εφήμερων μέτρων που στο τέλος της... ημέρας, μόνο πόνο θα προκαλούσαν! Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για επιστροφή στο κακό παρελθόν της και είναι... καταδικασμένη να προχωρήσει με εποικοδομητικό τρόπο στο "χτίσιμο" ενός ασφαλούς μέλλοντος. Αυτή είναι η αποστολή των κομμάτων που έχουν τη συναίσθηση ευθύνης.

Η "εκπαίδευση" των πολιτών σε ανεύθυνες και κοστοβόρες παροχές, οδηγεί μεσομακροπρόθεσμα σε μνημόνια, καθώς η προσέλκυση της ψήφου λόγω των ανέξοδων υποσχέσεων, εν τέλει εξελίσσεται σε εφιάλτη για τον ίδιο τον αποδέκτη, δηλαδή τον λαό. Λίγη προσοχή, σε αυτά που υπόσχονται τα κόμματα, δεν θα έβλαπτε. Αντιθέτως, η ανευθυνότητα βλάπτει σοβαρά το μέλλον και την προοπτική της οικονομίας και της κοινωνίας. Ας είμαστε υπεύθυνοι ως πολίτες για να μην τρέχουμε και δεν φτάνουμε, όπως συνέβη κατά τα "πέτρινα" χρόνια των μνημονίων. Γιατί τα λάθη πληρώνονται και ο... λογαριασμός τσούζει!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...