Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ιδού πως ο Μητσοτάκης επιτυγχάνει τον εγκλωβισμό των πολιτικών του αντιπάλων

Αγροτικό, καταλήψεις πανεπιστημίων, γάμος ομόφυλων ζευγαριών και στεγαστική κρίση, αποτελούν τέσσερα ζητήματα αιχμής, για τα οποία η Κυβέρνηση παρουσιάζει μια σχετική φθορά, χωρίς ωστόσο, ο Μητσοτάκης να αφήνει περιθώρια στους πολιτικούς του αντιπάλους, να τα καρπωθούν.

Κατά ένα... διαβολικό τρόπο, αυτοί που στριμώχνονται στα προαναφερόμενα θέματα είναι το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης με μονοψήφια ποσοστά προτίμησης στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία προσπαθούν απεγνωσμένα να συγκρατήσουν ψηφοφόρους τους και να δώσουν στις Ευρωεκλογές τη μεγάλη μάχη για τη δεύτερη θέση. Ο μεν πρώτος παραμένει στη ανέξοδη και αδιέξοδη αντίληψη της αντιπολίτευσης... Τσίπρα, ο δε δεύτερος, στο πλαίσιο της άσκησης αντιπολίτευσης, προσπαθεί να μοιάσει στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη! Όμως, ας πάρουμε τα πραγματα με τη σειρά...

Στο αγροτικό ζήτημα ίσως να μην βγει "λευκός καπνός" κατά την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά σιγά σιγά τα πράγματα θα πάνε προς εκτόνωση. Τα αιτήματα των αγροτών για τη μείωση του κόστους παραγωγής είναι δίκαια, αλλά αν οι διαμαρτυρόμενοι προχωρήσουν σε διεκδικήσεις μέσω κλεισίματος δρόμων, τότε αυτό θα στοιχίσει ακριβά. Η κοινωνία είναι με το μέρος των αγροτών, αλλά στις δημοσκοπήσεις απαντά ότι είναι κατά των μπλόκων. Αντιστοίχως, αν το εκλογικό σώμα αισθανθεί ότι εκβιάζεται, τότε, όσοι υποστηρίζουν τους αγρότες και έχουν ασκήσει εξουσία, θα βρεθούν στο... καναβάτσο.

Η Κυβέρνηση θέλει διάλογο χωρίς μπλόκα και από αύριο θα δούμε τι μέλλει γενέσθαι. Ο Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση "θα ξύσει τον πάτο του βαρελιού" για να βρει λεφτά και την ίδια στιγμή οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ "ξύνονται στην γκλίτσα του τσοπάνη", καταθέτοντας προτάσεις, οι οποίες δεν είναι κοστολογημένες και κυρίως δεν περιλαμβάνουν τις πηγές χρηματοδότησης όλων αυτών των "μαγικών" μέτρων που εξαγγέλλουν. Στα δύο αυτά κόμματα, νομίζουν ότι ο κόσμος τρώει... κουτόχορτο, ενώ του "σερβίρουν" ότι ο Μητσοτάκης θέλει να εξαφανίσει τον πρωτογενή τομέα!

Ωστόσο, ο κόσμος θεωρεί ότι αφού δεν μπορεί ο Μητσοτάκης να δώσει τη λύση που θέλουν γιατί είναι σταθερά προσηλωμένος στην υπεύθυνη δημοσιονομική διαχείριση, τότε δεν μπορούν να βρουν άκρη, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε ο Ανδρουλάκης. Επί της ουσίας, η κατάθεση μη κοστολογημένων προτάσεων καθιστούν αναξιόπιστους τόσο τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και το Νίκο Ανδρουλάκη. Οι προτάσεις τους είναι αδιάφορες στους διαμαρτυρόμενους και γι αυτόν τον λόγο, τον πρώτο λόγο στα μπλόκα έχει ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας! Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι απόντα απ΄ όλα αυτά που συμβαίνουν. Πιθανολογούμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει γιατί έχουν διατελέσει κόμματα εξουσίας και έχουν συσσωρεύσει παρατεταμένη φθορά. Έτσι, το εκλογικό σώμα στις δημοσκοπήσεις, τιμωρεί όλους αυτούς που "τάζουν λαγούς με πετραχήλια".

Ο Κασσελάκης από την πλευρά του έχει "σπάσει" το κοντέρ της γραφικότητας, ανεβαίνοντας στα τρακτέρ και προσπαθώντας να πείσει ότι έχει το "μαγικό ραβδί", όπως έκανε ακριβώς ο Τσίπρας προς του 2015! Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Ανδρουλάκης βλέπει ότι δεν έχει στηρίγματα στις κινητοποιήσεις και προσπαθεί να φανεί "Βασιλικότερος του Βασιλέως". Ο βαθμός αξιοπιστίας των δύο αρχηγών κρίνεται πολύ αυστηρά, καθώς, όποιος δεν καταθέτει τεκμηριωμένα το κόστος κάθε μέτρου, απλά είναι γελοίος και υποκριτής. Ο κόσμος σκέφτεται πολύ πιο απλά απ΄ ότι νομίζουν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Εφόσον ο Μητσοτάκης δυσκολεύεται να βρει τον πακτωλό πόρων σε μια περίοδο, όπου η οικονομία δείχνει προς το εξωτερικό ότι έχουν γίνει άλματα, πώς είναι δυνατόν να έχουν βρει τις... λύσεις, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης; Επιπλέον, πολύς κόσμος αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν να μην έχει βρει ο Μητσοτάκης το χρήμα για να αποτραπούν οι κινητοποιήσεις, αλλά το έχουν βρει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ; Απλά ερωτήματα, τα οποία έχουν και εύκολες απαντήσεις. Στο θέμα των αγροτών μπορεί η κυβέρνηση να υφίσταται φθορά, αλλά τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης και δεν εισπράττουν και κινδυνεύουν να χάσουν κόσμο προς τα δεξιά τους ή προς τα πολύ αριστερά τους, αν στηρίξουν τα μπλόκα στους δρόμους, δυσχεραίνοντας την απρόσκοπτη διέλευση οχημάτων και εμπορευμάτων.

Το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι τόσο άρτια δεμένο από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, ώστε να μην αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Βέβαια, όλα κρίνονται στην πράξη κια πρέπει να περιμένουμε τον Σεπτέμβριο του 2025, για να βγει άκρη. Η Ελλάδα θα έχει σύγχρονα μη πανεπιστημιακά ιδρύματα, κατά τα διεθνή πρότυπα και με πολύ αυστηρούς κανόνες. Τι κάνουν τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης; Απλά γελοιοποιούνται. Ο Κασσελάκης έχοντας σπουδάσει στα καλύτερα πανεπιστήμια και έχοντας εργαστεί στη "Μητρόπολη του Καπιταλισμού", υπό την πίεση των βουλευτών του κόμματος, αναγκάζεται να υποπίπτει από τη μία γκάφα στην άλλη. Θα καταψηφίσει το σχετικό νομοσχέδιο, θέλοντας να εμφανιστεί ως ένας άλλος... Τσίπρας. Ο Κασσελάκης ζει άνετα και ο βίος του μόνο με την Αριστερά δεν έχει σχέση. Κι όμως, έχοντας εγκλωβιστεί από τους... συντρόφους στο κόμμα, λέει όχι! Φυσικά αυτό το "Όχι" τον εκθέτει ανεπανόρθωτα χωρίς να του φέρνει ψήφους.

Το αντίθετο μάλιστα...

Από την άλλη πλευρά, στο ΠΑΣΟΚ έχουν παγιδευτεί από τις κινήσεις της κυβέρνησης και ψάχνουν απεγνωσμένα να δουν τι θα κάνουν. Η καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα οδηγήσει στο ΠΑΣΟΚ σε αυτο-εγκλωβισμό στα αδιέξοδα ιδεολογήματα της Αριστεράς. Σ΄ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι με τη μη ίδρυση τέτοιων πανεπιστημίων, θα κερδίσει κάτι! Αμ δε. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι το νομοσχέδιο φέρνει την Ελλάδα σε άλλη πίστα. Επιπλέον, η στήριξη των καταλήψεων από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, δια της... σιωπής, τους, προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά. Η κοινωνία διαπιστώνει το μπάχαλο που προκαλούν οι ακροαριστεροί μπαχαλάκηδες και έτσι, ο Μητσοτάκης προσεταιρίζεται απογοητευμένους κεντροαριστερούς, καλύπτοντας τις απώλειες που έχει στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών.

Στο γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το ΠΑΣΟΚ έχει χωριστεί στα... τρία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω... Κασσελάκη, θα τον ψηφίσει, με εξαίρεση ίσως τον Πολάκη, ο οποίος βρίσκεται με το μισό πόδι έξω στην πόρτα εξόδου ενός καταστήματος. Έτσι, περνάει σε δεύτερη μοίρα, η στάση βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν, λόγω συντηρητικών απόψεων για τέτοια ζητήματα. Μπορεί η ΝΔ να δει πολύ λιγότερους να υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο και να έχει απώλειες προς τα δεξιά της, ωστόσο, αυτές αναπληρώνονται από αυτούς που είναι απογοητευμένοι κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ένα θέμα με "προοδευτικό" πρόσημο, έχει προκαλέσει μεγάλο ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ. Ο Κασσελάκης θα πανηγυρίζει για ένα ακόμη βήμα σε σχέση με τις ατομικές ελευθερίες, ωστόσο, θα είναι δακτυλοδεικτούμενος από το εκλογικό σώμα, λόγω... Τάιλερ! Και στο συγκεκριμένο θέμα αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι ο Μητσοτάκης είναι μεγάλος... ανακατωσούρας, κάνοντας το μεν ΠΑΣΟΚ να "τρώγεται", τον δε ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη να εκτίθεται!

Στο θέμα της στεγαστικής κρίσης, η συζήτηση της περασμένης Παρασκευής στην "Ώρα του Πρωθυπουργού", επί της ερώτησης που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απευθύνεται στο 30% που ζει στο ενοίκιο, αγνοώντας τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι επί των ημερών διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, βλέπουν την περιουσία τους να αυξάνεται χωρίς... ανάσα.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει το λάθος να πιστεύει ότι τα υψηλά ενοίκια οφείλονται στα ακίνητα της "Χρυσής Βίζας" και των μακροχρόνιων μισθώσεων, αγνοώντας το γεγονός ότι τουλάχιστον 500.000 ακίνητα είναι αυτή τη στιγμή εκτός αγοράς, καθώς βρίσκονται υπό τον έλεγχο των funds, τα οποία θέλουν να τα πουλήσουν ή οι κληρονόμοι τους είναι στα... μαχαίρια και δεν συμφωνούν ή γιατί τα περισσότερα από αυτά είναι... αχούρια και δεν μπορεί να βάλει λεφτά το Κράτος για να τους τα φτιάξει. Επιπλέον, όσοι ζουν στο ενοίκιο, αν θέλουν να διαφοροποιηθούν και να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους θα προτιμήσουν να πάνε προς το ΚΚΕ και την ακροαριστερά, αν προέρχονται από την

Αριστερά ή θα μετατοπιστούν πιο δεξιά, αν προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία. Η αίσθηση που υπάρχει στον μέσο πολίτη είναι ότι τα τελευταία χρόνια η περιουσία του έχει αυξηθεί, έστω και λογιστικά, κατά πολλές δεκάδες, χιλιάδες ή εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Με βάση τα παραπάνω δεν είναι τυχαία τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ο θόρυβος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών προκαλεί μια μικρή φθορά στην κυβέρνηση, ωστόσο την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚ "τσιμπάει" ελάχιστα και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε συνεχή πτωτική πορεία. Ο Μητσοτάκης αντλεί κόσμο από την Κεντροαριστερά και παράλληλα βλέπει τους αναποφάσιστους να προέρχονται κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, προσδοκώντας σε μεταγενέστερο χρόνο να τους... ικανοποιήσει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει... ξύσει ακόμη τον πάτο του βαρελιού, ενώ το ΠΑΣΟΚ, με τα ποσοστά που συγκεντρώνει, δεν αποτελεί κυβερνητική δύναμη, ικανή να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία Μητσοτάκη. Η πολιτική σταθερότητα στη χώρα αποτελεί προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, με τις κινήσεις και την τακτική που ακολουθούν οι αρχηγοί τους, παραμένουν καθηλωμένοι. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, δεν μπορούν να "χτυπήσουν" τον Μητσοτάκη και φαίνεται ότι δύσκολα θα προκύψει αντίπαλο δέος, ακόμη και στις εκλογές του 2031...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...