Τετάρτη
05 Οκτωβρίου 2022

Μας περιμένουν τα πιο δύσκολα

Απόψεις Γιώργης Μασσαβέτας

Όλη η Δύση, ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού, εμφανίζεται ενωμένη απέναντι στην Ρωσία. Αλλά, παρά ταύτα, πέντε μήνες τώρα, παρά τις «αυστηρές κυρώσεις», δεν έχει καταφέρει να επιτύχει τον τερματισμό ενός παράλογου πολέμου. Το καθεστώς Πούτιν όχι μόνον αντέχει τις κυρώσεις, αλλά και αντεπιτίθεται. Εκμεταλλευόμενο την ισχύ που του προσφέρουν οι ανάγκες των χωρών της Ευρώπης σε ορυκτά καύσιμα. Όχι μόνο για την ομαλή λειτουργία των οικονομιών τους, αλλά ακόμη και για την αποφυγή του κινδύνου εξαθλίωσης της καθημερινότητας των πολιτών τους. 

Για την ώρα μάλιστα είναι τέτοια η «αποτελεσματικότητα» του συστήματος των κυρώσεων, ώστε να πληθαίνουν οι φωνές εκείνων που υποστηρίζουν ότι, με το σύστημα αυτό, η ευρωπαϊκή ηγεσία, δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να …πυροβολεί τα πόδια της. Να υποχρεώνεται στην αποδοχή των όρων και των παιγνίων του ρωσικού καθεστώτος. Δικαιώνοντας όσους, από τις πρώτες ήδη κυρώσεις, υποστηρίζαμε ότι αυτές δεν αρκούν για να υποχρεώσουν την Μόσχα σε υποχώρηση. Ότι ο τερματισμός της εισβολής στην Ουκρανία μόνο μετά από στρατιωτική ήττα μπορεί να επιβληθεί στον νέο «τσάρο».

Πόσο μάλλον όταν η εμφανιζόμενη ενότητα της Δύσης, Ε. Ένωσης και ΝΑΤΟ, έχει υποστεί σοβαρές ρωγμές από τα διασπαστικά τερτίπια είτε του Eρντογάν είτε του Όρμπαν, αλλά και την μαλθακότητα πολλών άλλων ηγετών. Ενώ υπονομεύεται και από τις «αυταπάτες» εκείνων των ηγετών, όπως για παράδειγμα ο Μακρόν ή και ο Σολτς, που θεωρούν ότι μπορούν κάτι να πετύχουν σε διάλογο με τον Πούτιν. 

Αυτή την αναποτελεσματικότητα της δυτικής αντίδρασης, που επιδεικνύουν οι ηγεσίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα την πληρώσουμε οι πολίτες τον χειμώνα. Όχι μόνο με την συνεχή εκτόξευση των τιμών των καυσίμων, αλλά και των καταναλωτικών αγαθών, προς δυσθεώρητα ύψη. Αλλά ακόμη και με αναγκαστικούς περιορισμούς στην κατανάλωση, που θα φθάσουν, στην περίπτωση των ενεργειακών αγαθών, και στην επιβολή …δελτίου. Θα είναι τέτοιο το κόστος, για τους απλούς ανθρώπους, ιδίως δε τους πτωχότερους, ώστε πολλοί θα φθάσουν να λένε «στο διάολο και ο Ζελένσκι και η Ουκρανία του». 

Εκτός αν αντιληφθούν οι ηγέτες ΕΕ και ΝΑΤΟ ότι μόνο μια στρατιωτική ήττα του Πούτιν θα φέρει την λύτρωση και πράξουν «τα δέοντα». Ενθυμούμενοι ότι ο Χίτλερ μπόρεσε να προελάσει επειδή υπήρχαν πολλοί Τσάμπερλαιν στη Βρετανία και «πουρκουάδες» στη Γαλλία και αλλού.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eνεργειακός-επιτοκιακός... τυφώνας, νέος προϋπολογισμός και η Cisco που πάει... Σύρο

Το γ΄ τρίμηνο του έτους ήταν καθοριστικό για την πορεία των μακροοικονομικών εξελίξεων στον πλανήτη και κυρίως στην Ευρωζώνη. Οι αγορές βρίσκονται υπό πίεση, καθώς ο... τυφώνας των...

Η Πολυτεχνειούπολη ανέδειξε «με σφαίρες και αίμα» όλα τα αδιέξοδα της Αριστερής ιδεοληψίας

Η διαβόητη «προοδευτική διακυβέρνηση» των Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Ανδρουλάκη, Γιάνη (μην ξεχνιόμαστε) Βαρουφάκη ( ο Κουτσούμπας φρονίμως ποιών αρνείται να συγχρωτιστεί με «ζαγάρια και ...