Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Μεγάλο κεφάλαιο για το... Μεγάλο Κεφάλαιο ο Τσίπρας

Απαξίωσαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, φορτώνοντας τη με ζημίες 1 δισ. ευρώ, απώλεια πελατών και συνεχή μείωση των μεριδίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες, όπως οι θεατές σε κωμωδία, τα... ρέστα που δίνει η αξιωματική αντιπολίτευση, σχετικά με το... ξεπούλημα της ΔΕΗ από την Kυβέρνηση.

Ας δούμε τι έγινε επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Χαρίστηκε έναντι μερικών εκατομμυρίων ευρώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να γλιτώσουμε από κάμποσες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κρατικών ενισχύσεων. Αποπειράθηκαν να πουλήσουν στη... ζούλα ποσοστό του "Ελεύθεριος Βενιζέλος" αντί 450 εκατ. ευρώ, προκαλώντας την παρέμβαση της Κομισιόν. 

Βέβαια, στη συνέχεια "πάγωσε" το εγχείρημα, αφού μας βρήκε και ο κορωνοϊός. Πάμε τώρα να δούμε τι γινόταν επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη ΔΕΗ. Για το πρώτο οκτάμηνο του 2015, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα...

Η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, έφτασε να αποτιμάται το 2018 στο Χρηματιστήριο Αθηνών κάπου μεταξύ 300-400 εκατ. ευρώ. Και υπέγραψαν στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων την πώληση του 17% των μετοχών, αξίας 51-68 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα πήγαινε απευθείας για τη μείωση του δημοσίου χρέους, όπως είχαν υπογράψει οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού προηγουμένως είχαν... σκίσει τα μνημόνια των προηγούμενων και έφεραν το δικό τους... αριστούργημα! 

Απαξίωσαν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, φορτώνοντας τη με ζημίες 1 δισ. ευρώ, απώλεια πελατών και συνεχή μείωση των μεριδίων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα η ΔΕΗ πασχίζει να κρατήσει το ποσοστό της στο 65%, σχεδιάζοντας τις επόμενες κινήσεις για να το αβγατίσει.

Η Kυβέρνηση Μητσοτάκη, με αριστοτεχνικό τρόπο, έβγαλε εκτός Υπερταμείου τη ΔΕΗ. 

Μιλάμε για μια κολοσσιαία πολιτική πράξη, αν λάβουμε υπόψιν πως ό,τι "κλείδωσε" για 99 χρόνια στη λίστα των προς πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, δεν "ξεκλειδώνει". Κι όμως έγινε το θαύμα! Αυτό σημαίνει πώς ό,τι εισπραχθεί από το τίμημα πώλησης του 17% των μετοχών που κατείχε το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, θα περάσει στο ταμείο της για να μειώσει τον δανεισμό της. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και της ενεργειακής μετάβασης, η ΔΕΗ συμμετέχει σε μεγάλα projects στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, έχοντας ήδη ανοίξει δουλειές με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ευρώπης, τη γερμανική RWΕ, η οποία προ δεκαπενταετίας ήθελε διακαώς να αποκτήσει πακέτο μετοχών στην ελληνική επιχείρηση.

Σήμερα η ΔΕΗ, έχοντας αξία 6 φορές μεγαλύτερη από αυτήν που είχε, όταν τη βύθισε στα Τάρταρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σχεδιάζει το μέλλον της στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Μεσογείου, υπό την καθοδήγηση του έμπειρου μάνατζερ, Γιώργου Στάσση και στη βάση του σχεδίου της Kυβέρνησης Μητσοτάκη. 

Η ΔΕΗ, μειώνει δραστικά τον δανεισμό της, βγαίνει στις αγορές και δανείζεται με φθηνό επιτόκιο και επειδή πλέον έχει γυρίσει σελίδα, υπάρχουν κάποιοι... τρελοί στον κόσμο των επιχειρήσεων, οι οποίοι δίνουν 2,1 δισ. ευρώ για το 49% της θυγατρικής εταιρείας ΔΕΔΔΗΕ. Δηλαδή το κλείσιμο του deal με το αυστραλιανό fund Macquire, οδηγεί σε αποτίμηση 4,3 δισ. ευρώ για το 100% των μετοχών της θυγατρικής! 

Η ΔΕΗ θα βάλει πολλά λεφτά στο ταμείο της για να μειώσει τον υπέρογκο δανεισμό της και να μπορέσει να γίνει άκρως ανταγωνιστική μειώνοντας τα τιμολόγια, προς όφελος του συνόλου της οικονομίας.

Βλέπετε είχαμε συνηθίσει επί των ημερών των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να βλέπουμε απαξιωμένες δημόσιες επιχειρήσεις, όπου ο ελληνικός λαός "φεσωνόταν" ολοένα και περισσότερο και οι συνδικαλιστές έκαναν... πάρτι. Ο Τσίπρας δεν... πρόλαβε. 

Θα μπορούσε να χαρίσει τη ΔΕΗ έναντι πινακίου φακής, καθώς κανένας δεν ήταν κορόιδο να φορτωθεί μια απαξιωμένη επιχείρηση. Και να είστε σίγουροι ότι αν προχωρούσε στην πώληση, θα πληρώναμε τον επενδυτή. 

Το κατάντημα της επιχείρησης ήταν τέτοιο που ακόμη και να πληρώναμε όμως κάποιον, μάλλον θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο, να μπει και να βάλει τάξη στο ημι-διαλυμένο μαγαζί. Ευτυχώς που ο Τσίπρας έφυγε την κατάλληλη στιγμή από την εξουσία και δεν είδαμε την υπό πτώχευση ΔΕΗ, να κατεβάζει ρολά. Ευτυχώς και για τον Τσίπρα και την κυβέρνηση του, οι οποίοι σήμερα θα έπρεπε να λογοδοτούν ενώπιον των αρμοδίων αρχών για το έγκλημα κατά του ελληνικού λαού. Και για το έγκλημα της ΔΕΗ, αλλά και για την εθνική τραγωδία της ζημίας άνω των 200 δισ. ευρώ που προκάλεσαν άμεσα ή έμμεσα στην οικονομία με τις ανοησίες του 2015.

 

Η... πικρή εμπειράι από τη διιακυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, μας έμαθε πώς να απαξιώνονται οι περιουσίες των μικρομεσαίων πολιτών. Θα θυμάστε τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια που πωλούνταν όσο όσο προς 5.000 ή 10.000 ευρώ στο Κέντρο της Αθήνας. 

 

Σκεφτείτε ποια ήταν η αξία των ακινήτων σας το 2014, ποια ήταν το 2018 και ποια είναι από τις αρχές του 2019, όταν άρχισε να προεξοφλείται η έλευση της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία. Κοιτάξτε επίσης την αξία των περιουσιακών στοιχείων σήμερα. Δείτε τις τιμές των ακινήτων και των μετοχών στο Χρηματιστήριο. 

 

Ιδίως στο Χρηματιστήριο, αποτελούμε παγκόσμιο αντι-παράδειγμα, καθώς η καλύτερη πενταετία (2015-2019) της καλύτερης δεκαετίας 2011-2020, του πλανήτη, είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του Γενικόυ Δείκτη, όταν οι άλλοι κάλπαζαν! Επιπλέον, ας ανοίξουμε τα... μάτια μας και ας δούμε σε ποιες αποτιμήσεις πουλάει η σημερινή κυβέρνηση, γιατί το Κράτος έχει συνέχεια και οι υπογραφές δεν είναι για... πλάκα.

 

Πολλοί από αυτούς που σχεδίαζαν να αγοράσουν μπιρ παρά ακίνητα και κρατικά περιουσιακά στοιχεία επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σήμερα έχουν κάθε λόγο να είναι... απογοητευμένοι. Θα μπορούσαν να αγοράσουν τσάμπα, αλλά τώρα βλέπουν ότι πρέπει να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να αποκτήσουν κάτι που έχει αξία. 

 

Και επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι το Μεγάλο Κεφάλαιο ξέρει να αγοράζει όταν οι αγορές βρίσκονται στα Τάρταρα, το μόνο που έχουμε να πούμε είνια ότι καλύτερος υπηρέτης από τον Τσίπρα, δεν έχει περάσει από τη χώρα. Ήξερε να... πουλάει! 

 

Κάλλιστα θα μπορούσε να έχει τον τίτλο του καλύτερου dealer για το Μεγάλο Κεφάλαιο. Γιατί, έτσι... πολεμάει το Μεγάλο Κεφάλαιο ο Τσίπρας!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Νομοθετικό Χάος

Ι. Προϋπόθεση νομοθέτησης είναι η συνειδητοποίηση της δογματικής του δικαίου. ● Δόγμα είναι το αυταπόδεικτο, άρα και μη αμφισβητούμενο. Είναι για τους Χριστιανούς, ...

Φόρτωση άρθρων...