Κυριακή
28 Απριλίου 2024

«Μοιρολόγια» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το «Βατερλώ» στις νομαρχιακές

Απόψεις Χρήστος Υφαντής
Tags: ΣΥΡΙΖΑ

Τραγική, με στοιχεία κωμικότητας, περιγράφεται η κατάσταση στον κομματικό οργανισμό του κασσελακικού ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνα μετά το περιβόητο συνέδριο που αποκαθήλωσε τον ιστορικό ηγέτη της παράταξης, παρά την απέλπιδα προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να υπενθυμίσει την πολιτική του κληρονομιά, και «ξεκαθάρισε λογαριασμούς» στο επίπεδο των στελεχών με μεγάλο νικητή τον Νίκο Παππά και μεγάλο ηττημένο τον άλλοτε παρακοιμώμενο του.

Η απόπειρα του κυρίαρχου κομματικού μηχανισμού να κεφαλαιοποιήσει την συνεδριακή του επικράτηση στο επίπεδο των οργανώσεων μελών και των νομαρχιακών μορφωμάτων κατέληξε σε πρωτοφανή τραγωδία, όμοια της μόνο σε συνθήκες εξανδραποδισμού συναντάει κανείς.

Μόλις το 8% (σε μέσο όρο) των δήθεν εγγεγραμμένων μελών του κόμματος προσήλθε σε μια δια ζώσης αποκλειστικά ψηφοφορία για να ανανεώσει τις θητείες των κομματικών οργάνων, εικόνα που παραπέμπει σε πραγματική διάλυση του άλλοτε κραταιού συστήματος εξουσίας της Κουμουνδούρου.

Στην κεντρική μονάδα εξουσίας του κόμματος, στην Κουμουνδούρου, η εξέλιξη αντιμετωπίστηκε από την στενή κασσελακική ομάδα με ολοφυρμούς και μοιρολόγια, χωρίς να λείπουν οι βολές προς τον Νίκο Παππά για την εικόνα των οργανώσεων βάσης, στις οποίες θα στηριχτεί, υποτίθεται, ο ΣΥΡΙΖΑ για να ανακάμψει εκλογικά στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσει την εγκαθίδρυση του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στο ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Ζούμε την απόλυτη καταστροφή» υποστήριξε στέλεχος του σκληρού πυρήνα του κομματικού μηχανισμού με τεράστια οργανωτική εμπειρία και καταριόταν όσους «δεν ήθελαν να υπάρξει και ψηφιακή συμμετοχή στις εκλογές, όπως ο σύντροφος πρόεδρος επιθυμούσε», χωρίς να απαντάει θετικά ή αρνητικά στην εκτίμηση «η εκλογική γελοιότητα που ζήσαμε ήταν προσχεδιασμένη από τον Παππά για να καταδείξει πως σε ένα μικρό και γραφικό ΣΥΡΙΖΑ ο ίδιος ελέγχει πλήρως τις κομματικές δυνάμεις, άρα όλα περνάνε από τον ίδιο».

«Δεν νοείται εν έτει 2024 να αποκλείεται η ψηφιακή συμμετοχή στις εκλογές για τις ηγεσίες των οργανώσεων βάσης ενός κόμματος, όταν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η ίδια διαδικασία για την συμμετοχή στις ευρωεκλογές» συμπλήρωνε στέλεχος της απόλυτης επιρροής Κασσελάκη και την ίδια ώρα «ανατρίχιαζε» με όσα θα προκύψουν προεκλογικά όταν «ο σύντροφος πρόεδρος θα περιοδεύει στη χώρα και θα κάνει μαύρα μάτια να δει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να του μιλάει».

«Με αυτές τις προϋποθέσεις δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές, θα καταποντιστούμε» ανέφερε «εκλογομάγειρας» με άριστη σχέση με την Κουμουνδούρου, προβάλλοντας στη στενή εκλογική διαδικασία που θα ξεκινήσει δυνατά από τον Απρίλιο και μετά την εικόνα ενός κόμματος αποσυνάγωγου από οργανώσεις και μέλη, το οποίο αναγκαστικά θα στηριχτεί για να επιβιώσει στην προσωπικότητα του προέδρου του και σε μερικά κεντρικά (ο Θεός να τα κάνει!) στελέχη του, που επενδύουν στην τηλεοπτική τους εικόνα.

Η μεγαλύτερη αποχή σημειώθηκε στις μεγάλες οργανώσεις, ειδικά του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης, η κατάσταση «κρατήθηκε» κάπως στην Νότια Ελλάδα και στα νησιά, αλλά ο συνολικός απολογισμός είναι τραγικός και σε κάθε περίπτωση δεν προοιωνίζεται τίποτε θετικό για το κόμμα ενόψει της ιστορικής μάχης των ευρωεκλογών, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί η ίδια η ύπαρξη του με τη μορφή που το γνωρίσαμε και κυβέρνησε.

Στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οι φανφαρολογίες Κασσελάκη «είναι βέβαιο ότι θα γίνω πρωθυπουργός» αντιμετωπίζονται ως γραφικότητες ενός παντελώς άσχετου που έχει μπερδέψει τις εκλογές με τις εσωτερικές κομματικές διαδικασίες και νομίζει ότι θα επιβιώσει ξανά με παιχνίδια συσχετισμών εντός της συνεδριακής αίθουσας και τον Νίκο Παππά να τον περιμένει στη γωνία για να τον ακυρώσει.

«Χρυσάφι μας δίνει ο Μητσοτάκης να πιάσουμε με όσα κάνει και το πώς τα κάνει, κάρβουνο γίνεται μόλις έρθει στα χέρια μας» έλεγαν πηγές κοντά στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου, αναφερόμενες στις πολιτικές εξελίξεις του πρώτου διμήνου του 2024 με την κυβέρνηση να έχει απλώσει όλον τον τραχανά της μεταρρυθμιστικής της ατζέντας σε σκληρές πολιτικές παρεμβάσεις και την αντιπολίτευση να «χάνεται γιατί ρεμβάζει» αναμασώντας συνθήματα του περασμένου αιώνα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση αυτής της ιδεολογικο-πολιτικής επιστροφής στο ηρωικό παρελθόν της κεντροαριστερής παράδοσης.

Την κωμική εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπληρώνουν οι προσωπικές επιλογές του κ. Κασσελάκη, προϊόν προφανώς των αναγκών του, να τρέχει «στα όρη, στ΄ άγρια βουνά» με τον Τάιλερ παρέα την ώρα που στη Βουλή «είχαν πάρει τα φρύγανα φωτιά» με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων να συγκινεί όλη την αντιπολίτευση και να μην βρίσκεται κανείς να αναλάβει, με πολιτική επάρκεια, την πολιτική διαχείριση των κινητοποιήσεων, οι οποίες κατέληξαν στην αγκαλιά του sugar daddy του διεθνούς σταλινισμού Δημήτρη Κουτσούμπα και εκφυλίστηκαν μεταξύ των φοιτητριών που αναζητούν χρηματοδότες και του σκανδιναβικού μοντέλου του κ. Ανδρουλάκη.

«Με την κυβέρνηση στα σχοινιά, να έχει βάλει απέναντι της, την εκκλησία, τα διάφορα κινήματα μεταξύ τους και το φοιτητικό, όλα τα κόμματα και την εξεταστική των Τεμπών και δεν μαζεύουμε ούτε ρώγες, αν ο Μητσοτάκης περάσει στις παροχές και μοιράσει χρήμα και υποσχέσεις τι θα απογίνουμε;» αναρωτιόταν βασικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με τις δημοσκοπήσεις στα χέρια του και το χαμόγελο στα χείλη του παγωμένο από τα νούμερα και τις εκτιμήσεις.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...