Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Νέα Δημοκρατία: Οι κρίσιμοι παράγοντες που θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Η Νέα Δημοκρατία επανάφερε δυναμικά το στόχο της αυτοδυναμίας στις επόμενες Εθνικές Eκλογές. Τα κορυφαία στελέχη της αφού αντελήφθησαν πως η συζήτηση περί συνεργασιών δεν οδηγεί πουθενά, ενώ η απόπειρα να εκτεθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν απέφερε καρπούς, αναμένεται να τα δώσουν όλα, ώστε στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση να καταφέρουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. 

Το εγχείρημα αυτό δεν θα είναι περίπατος, αφού για να ορκιστεί εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός χρειάζεται τουλάχιστον 38%, διαθέτοντας τότε ισχνή πλειοψηφία 151 και κάτι εδρών. Πρόκειται για έναν πολιτικό στόχο που θα κριθεί από πολλούς παράγοντες, στη σκιά των έντονων οικονομικών αναταράξεων που προκάλεσε στη ζωή των Ελλήνων η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας συνιστά το κορυφαίο ζήτημα που αφορά κάθετα στην κοινωνία. Η καθημερινότητα των πολιτών δυσκολεύει, όσο οι τιμές παίρνουν διαρκώς την ανιούσα, ενώ ένα κομμάτι των ευπαθών οικονομικά ομάδων και της μεσαίας τάξης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μηνιαίες υποχρεώσεις. 

Η Κυβέρνηση κάνει φιλότιμες προσπάθειες, κάποιες έστω και με καθυστέρηση, για να ανακουφίσει την κοινή γνώμη, αλλά δεν μπορεί να κάνει και θαύματα. Συνεπώς το πολιτικό κλίμα θα επηρεαστεί έντονα και από τη διάρκεια της κρίσης και των αυξημένων τιμών στα βασικά αγαθά, στη βενζίνη, το ρεύμα και αλλού. 

Όσον αφορά στα λαϊκά στρώματα, η αύξηση του κατώτατου μισθού συνιστά αδιαμφισβήτητα μια στοχευμένη στήριξη-ανάσα για τους μη προνομιούχους και όχι μόνο. Αρκεί βέβαια το μέτρο να εφαρμοστεί σε ευρεία κλίμακα στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να μην γυρίσει μπούμερανγκ μια σημαντική πρωτοβουλία που την πήρε πάνω του ο κ. Μητσοτάκης. 

Ένας πρόσθετος σημαντικός παράγοντας για την πολιτική κυριαρχία, είναι η απήχηση της Νέας Δημοκρατίας στους νέους. Στη δεξαμενή αυτή περιμένουν από την Κυβέρνηση περισσότερα από όσα έχουν μέχρι σήμερα γίνει, με έμφαση στις θέσεις εργασίας, την αντιμετώπιση του θέματος της στέγασης κα των υψηλών ενοικίων και τις κατάλληλες συνθήκες για τη δημιουργία οικογένειας.                                                        

Σε πολιτικό επίπεδο βαρύνουσας σημασίας είναι η περιβόητη μάχη του Κέντρου με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ισχυρά ερείσματα, αλλά και να αντιμετωπίζει μεγαλύτερο ανταγωνισμό λόγω της ενίσχυσης των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αυτό συνδέεται και με την προσπάθεια στο κυβερνών κόμμα να σχηματοποιήσουν ένα αντισύριζα μέτωπο με συγκρίσεις από το παρελθόν, αν και στις εθνικές εκλογές η βαλβίδα εκτόνωσης μπορεί να ωφελήσει τη Χαριλάου Τρικούπη έως ένα βαθμό. 

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς οφείλει να προφυλάξει τα δεξιά της νώτα, αφού εκεί καραδοκούν  σχήματα που μπορεί να προκαλέσουν ζημιά. Κάθε ψήφος στη μάχη αυτή έχει αξία, οπότε αυτό κανείς δεν πρέπει να το λησμονεί, ειδικά τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με το στρατηγικό σχεδιασμό της γαλάζιας παράταξης. Στο πρόσφατο συνέδριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το σήμα της αντεπίθεσης με φόντο τις διπλές κάλπες. 

Οι επόμενοι μήνες είναι κρίσιμοι. Η κυβερνητική παράταξη καλείται να αυξήσει την αποτελεσματικότητα της, δίνοντας λύσεις αλλά και προοπτική σε μία κοινωνία που παλεύει με τα όρια της. Διαχειρίστηκε δύο δύσκολες πρωτόγνωρες  κρίσεις που ανέτρεψαν επανειλημμένα το συνολικό προγραμματισμό. 

Η συγκεκριμένη παράμετρος θα ληφθεί υπόψη από τους ψηφοφόρους, αλλά δεν αρκεί από μόνο της για να εξασφαλίσει μια δεύτερη ευκαιρία. Χρειάζεται εντονότερη προσπάθεια, μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και περισσότερα χειροπιαστά αποτελέσματα στο πεδίο της καθημερινότητας, ώστε την επομένη των εκλογών στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να παρουσιάσει το σχέδιο της για μια νέα τετραετία.             

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι πολίτες στην απόγνωση και ο ΣΥΡΙΖΑ χορηγός του Μητσοτάκη με τον «ξεσαλωμένο» Κασσελάκη

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Κασσελάκη βυθίζεται στο κατάντημα της πολιτικής. Ο τύπος ακούει λέξεις, έννοιες και συνθήματα που αγνοούσε ως τώρα και τα πετάει όπου βρει και όπως μπορεί. Θυμίζει...

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Φόρτωση άρθρων...