Τετάρτη
01 Μαΐου 2024

Νέα Δημοκρατία: Επιχείρηση συσπείρωσης και δεξιά ατζέντα

Το μεταναστευτικό συνιστά ένα προνομιακό θέμα για την κυβερνητική παράταξη, η οποία θέτει πλέον σε πλήρη ανάπτυξη την προεκλογική στρατηγική της. Δεν είναι μόνο οι επιλογές της, όπως το θέμα του φράχτη, που έχει θετικό αντίκτυπο σε ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, αλλά και η αδυναμία του Σύριζα να καταθέσει μια ξεκάθαρη θέση για το θέμα, που τις δίνει το πλεονέκτημα στην πολιτική αντιπαράθεση.

Το χρονικό σημείο που επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης για να επισκεφτεί τον Έβρο και να σηκώσει εκ νέου το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης δεν είναι τυχαίο. Η επιλογή αυτή ήρθε μετά από μια δεύτερη και τρίτη ανάγνωση των ποιοτικών στοιχείων των μετρήσεων που έδειξαν ότι ένα κομμάτι των παραδοσιακών συντηρητικών ψηφοφόρων λοξοκοιτάζει ή επιλέγει άλλα μικρότερα κόμματα προς τα δεξιά.

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή ηγεσία έριξε, όπως φάνηκε από την ατζέντα της, αλλά και την επιλογή των προσώπων, το βάρος στο κέντρο και την κεντροαριστερά, θεωρώντας ουσιαστικά «σίγουρους» τους παραδοσιακούς υποστηρικτές ενόψει της κρίσιμης κάλπης.

Σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις και αναταράξεις και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο παραδοσιακός νεοδημοκράτης έχει διαχρονικά αποδειχθεί απαιτητικός, θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς ότι de facto θα προσέλθει στην κάλπη ανεξάρτητα του τι συμβαίνει στο πολιτικό περιβάλλον.

Τα μικρά κόμματα τσιμπούν δημοσκοπικά, ενώ ένα μέρος των πολιτών που στήριξαν τη Νέα Δημοκρατία για να κατακτήσει την αυτοδυναμία το 2019 περιφέρεται γύρω από τη δεξαμενή των αναποφάσιστων. Η αποσυσπείρωση ειδικά στις πρώτες κρίσιμες εκλογές θα αποδεικνυόταν καταστροφική για την κυβερνητική παράταξη που αναζητά στις 21 Μαΐου ένα ποσοστό τουλάχιστον 33% για να έχει βάσιμες ελπίδες να πετύχει το στόχο της, δηλαδή μια δεύτερη αυτοδύναμη τετραετία.

Όλα τα παραπάνω και η ανάγκη να "μην χαθεί ούτε μία ψήφος" οδήγησαν τα ανώτερα κομματικά κλιμάκια και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε δύο επιλογές: πρώτον να τονίσουν στο εκλογικό τους αφήγημα ότι «η κάλπη είναι μία» και δεύτερον να φέρουν στο προσκήνιο πρωτοβουλίες που όχι μόνο προσελκύουν συντηρητικούς ψηφοφόρους, αλλά είναι αναγκαίες και ταυτίζονται με την κοινή λογική.

Εν κατακλείδι, στις επικείμενες εθνικές εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα κριθεί αναμφίβολα τόσο σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής, όσοι και σε επίπεδο στρατηγικής.        

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...