Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ο Abacus, ο Τσίπρας και ο απωλεσθείς Alpha TV

Η δημοσκόπηση που παράγγειλε ο ALPHA TV, διεξήγαγε η εταιρεία Abacus (ελληνιστί Άβακας και όχι άμπακος) τάραξε τα νερά στην πολιτική σκηνή σε μια ειδικών συνθηκών συγκυρία (χιονοκαταιγίδες, χάος στην Πολιτική Προστασία κ.λ.π.), στην οποία η κυβέρνηση εμφανίστηκε να παίζει μαζική άμυνα και από την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση ανέμενε δημοσκοπικά κέρδη.

Σύμφωνα με το πρώτο μέρος της δημοσκόπησης η κυβέρνηση αντέχει στη σκληρή πίεση των ακραίων γεγονότων που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει, τα τραύματα της εμφανίζονται επιπόλαια και σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίσιμα μόλις η χώρα βγει στο ξέφωτο, στο δεύτερο μέρος για την αντίδραση της στη χιονοκαταιγίδα και στα όσα κωμικά (στη σοβαρότητα τους) συνέβησαν ο βαθμός που λαμβάνει είναι κάτω από τη βάση.

Εκεί που οι αριθμοί ακόμη και στη λογική προέκταση τους δείχνουν «μισό μέτρο πάγο και δεν περνάει αυτοκίνητο ούτε με αλυσίδες» είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται να μετράει μέρες για να εγκαταλείψει, στις δημοσκοπήσεις εννοείται, τον τίτλο και να μεταφερθεί στην ελάσσονα παραχωρώντας τη θέση της στο νέο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ υπό τον πολιτικά άγνωστο (αυτό υποδηλώνει η δημοσκόπηση) κ. Ανδρουλάκη.

Οι αντιδράσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα και της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης υπήρξαν οι προβλεπόμενες, τους ξεπέρασαν και τους δύο οι φανατίλες και τα συριζαίϊκα τρολ στα social media, το τι έγραψαν και είπαν δεν περιγράφεται.

Ως εδώ όλα, λίγο ως πολύ καλά και αναμενόμενα για όποιους είναι σε επαφή με την κοινωνία, οι αριθμοί παίζουν πάντα, «πέντε πάνω, πέντε κάτω στο φινάλε θα τη βρούμε» που τραγούδαγε κι ο μέγιστος Στέλιος (ένας είναι ο Στελλάρας), χαβαλές να γίνεται, καλές οι διάφορες επιβραβεύσεις των δεικτών, καλές κι οι αντιρρήσεις όσο σκληρές και να είναι, κάτι δείχνουν κι αυτές, ίσως την απώλεια κάθε ίχνους ψυχραιμίας.

Η είδηση από την δημοσκόπηση είναι άλλη. Το μέσο στο οποίο δημοσιεύθηκε και όχι τόσο η εταιρεία που την διεξήγαγε, ούτε οι αριθμοί που προέκυψαν ή τα πολιτικά συμπεράσματα που, υποτίθεται, τους ακολουθούν.

Βεβαίως η εταιρεία ενώ είναι μέλος της Esomar δεν είχε εμφανιστεί ξανά σε πολιτικές δημοσκοπήσεις, τουλάχιστον δημοσίως. Ίσως αυτή να ήταν η πολιτική της και να παρέμενε σε κύκλο εργασιών καθαρά εμπορικό, μαγκιά της ό,τι και να έκανε.

Η τόλμη της να δεχθεί να υπογράψει την πρώτη δημόσια εμφάνιση της με μια «προκλητική», σε επίπεδο αριθμών, δημοσκόπηση στον ALPHA TV της γνωστής ιδιοκτησίας και των σχέσεων που διαδίδονταν (και με φωτογραφικές απεικονίσεις) ότι αυτή είχε με τον ΣΥΡΙΖΑ γενικότερα και την στενή οικογένεια Τσίπρα ειδικότερα οδηγούν σε «μαύρα συμπεράσματα» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και το πολιτικό του μέλλον.

Είναι σε όλους τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας είχαν επιτύχει, για διάφορους γνωστούς και μη λόγους, να εγκαταστήσουν ένα ειδικό καθεστώς ενδοεπικοινωνίας με τον ALPHA, ο σταθμός και η εμβέλεια του εμφανίζονταν να διάκεινται ευμενώς (στη χειρότερη περίπτωση) στην αξιωματική αντιπολίτευση, όλοι στην Κουμουνδούρου αισθάνονταν σαν το σπίτι τους από τότε ακόμη που η έδρα του σταθμού ήταν στην Κάντζα και ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του είχε μεγάλες διαφορές με την ελληνική δικαιοσύνη.

Στην Κουμουνδούρου ανέμεναν πως αυτή η ιδιότυπη πρωτοκαθεδρία τους στις επιλογές της ιδιοκτησίας του σταθμού στην πολιτική κονίστρα θα συνεχίζονταν αδιατάρακτες, η δημοσκόπηση, ο σταθμός κι η εταιρεία, όλα μαζί με τους αριθμούς έπεσαν σαν κεραμίδα στο κεφάλι τους και ξαφνικά «η Αλεξάνδρεια» του Καβάφη έγινε το δημοφιλέστερο ποίημα στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη, αν επιβεβαιωθεί ή επικυρωθεί σύντομα, είναι συγκλονιστική, στην ουσία επικυρώνει με τον πλέον θριαμβευτικό τρόπο πως η πανταχού παρούσα και πανίσχυρη τάξη των εγχώριων μεγαλοεπιχειρηματιών «την έκανε με αλαφρά πηδηματάκια» από την υποστήριξη του Αλέξη Τσίπρα και βγήκε σε αναζήτηση νέου wonderkid στην κεντροαριστερά, δηλαδή το βρήκε και πλέον θα το διαχειριστεί όπως άριστα η ίδια γνωρίζει να το κάνει.

Το προϊόν «Τσίπρας» βαδίζει ολοταχώς προς τη λήξη της κατανάλωσης του, η ημερομηνία που δεν θα είναι πλέον βρώσιμο και κάθε επαφή μαζί του θα εγκυμονεί κινδύνους πλησιάζει με γοργούς ρυθμούς, επιστροφή δεν υπάρχει, ούτε σωτηρία διαφαίνεται στον ορίζοντα. Η αποκαθήλωση του προβλέπεται ταχύτατη. Η ελληνική ηγετική τάξη βρήκε και πάλι την παλιά κλασσική συνταγή της εναλλαγής των δύο αστικών κομμάτων και δεν πρόκειται να την αφήσει για χάρη μιας επιλογής που δεν συγκινεί πια κανένα.

Κι όλα αυτά σε μια συγκυρία που ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται για μια σκληρή εσωκομματική μάχη από εκείνες που στην ελληνική αριστερά καταλήγουν να μετράνε θύματα κι ο κ. Τσίπρας έχει απέναντι του όλη την παλιά φρουρά και όλη τη σύγχρονη νεοκομμουνιστική συνιστώσα που ξέρει καλύτερα από τον ίδιο να παίζει το παιχνίδι των εσωτερικών ανακατατάξεων, άλλωστε με τις καλές τους επιδόσεις στις προηγούμενες ανάλογες μάχες επιβίωσαν όλοι αυτοί οι «σοφοί» κι έφτασαν μέχρι τις μέρες μας.

Ετοιμαστείτε για χοντρά «έργα», καθώς θα πλησιάζει το συνέδριο και ο Ανδρουλάκης θα εγκαθιστά, σιγά-σιγά, την εξουσία του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...