Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Ο ενεργειακός εφιάλτης, η ΔΕΗ στη Βόρεια Μακεδονία και τα πανηγύρια στη Mytilineos

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι μια άρρωστη κατάσταση, πρέπει να την εμφανίσεις... πολύ πιο άρρωστη, προκειμένου στο τέλος να πέσεις μέσα, όταν θα επιβεβαιωθεί το κακό σενάριο, αλλά δεν θα επαληθευτεί το... κάκιστο!

Χθες, οι χρηματιστηριακές αγορές, εν μέσω έντονης νευρικότητας, έκλεισαν τελικά με θετικό πρόσημο στην πλειονότητα τους, το πετρέλαιο παρουσίασε υψηλή μεταβλητότητα και αυξητικές τάσεις, ενώ είναι αξιοσημείωτη η διαμόρφωση του χρυσού σε χαμηλό διετίας. Και μέσα σε όλα αυτά αναμένουμε την αύξηση του επιτοκίου του δολαρίου κατά 0,75% από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα.

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής ημέρας, καταγράφεται η έκθεση της βρετανικής τράπεζας Barclays, η οποία προειδοποιεί τους Ευρωπαίους ότι η κρίση θα κρατήσει πολλά χρόνια και θα μεταδοθεί στην παγκόσμια οικονομία. Ίσως είναι και ένας... μπαμπούλας, προκειμένου οι Ευρωπαίοι να λάβουν αποφάσεις μέσα στους ενδεικνυόμενους χρόνους και όχι να τις σέρνουν από σύνοδο κορυφής σε σύνοδο κορυφής, ενώ το πρόβλημα διογκώνεται. Σύμφωνα με όσα επισημαίνει, το σοκ στην αγορά ειδικά του φυσικού αερίου που βιώνει η Ευρώπη, θα έχει βαθύ και μακροχρόνιο αντίκτυπο όχι μόνο στην οικονομία της Ευρωζώνης, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.

Η Barclays προειδοποιεί για αναιμική ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό, ενώ οι φτωχότερες χώρες που δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστούν για φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα πιεστούν έντονα και έτσι οι ισορροπίες σε εμπορικό επίπεδο, θα αλλάξουν προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών. Η βρετανική τράπεζα επισημαίνει ότι ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ακόμη και αν δεν υπάρξουν περαιτέρω περικοπές στην προσφορά ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές, περιορίζοντας τη ζήτηση. Μάλιστα, αν κλείσει εντελώς η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου και οι καιρικές συνθήκες είναι πιο δυσμενείς από το κανονικό, τότε τα επίπεδα αποθήκευσης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το τέλος Μαρτίου, θα μπορούσαν να περιοριστούν στα δύο πέμπτα του μέσου όρου του  2017-2022, κάτι που σημαίνει ότι η εξάρτηση από την αποθήκευση θα αυξηθεί περαιτέρω.   Με αφορμή αυτήν την επισήμανση, η βρετανική τράπεζα "βλέπει" να έρχεται δελτίο στην ενέργεια και γι αυτόν τον λόγο, το 2023, αναμένεται ύφεση στην Ευρωζώνη 1,1%, ενώ ο πληθωρισμός θα "τρέχει" με 6,3%, προκαλώντας απώλεια της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, οι οποίες παλεύουν να ελέγξουν το ενεργειακό κόστος. Το συμπέρασμα είναι ότι, εφόσον επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο σενάριο, η Ευρώπη θα κρυώσει, θα παγώσει, θα δει επιχειρήσεις να κλείνουν μαζικά, την ανεργία να αυξάνει και τις κοινωνίες να ξεσηκώνονται. Άλλωστε, αυτό επιδιώκει ο Πούτιν...

Η ΔΕΗ πάει... Βόρεια Μακεδονία

Η ΔΕΗ είναι η μοναδική εταιρεία που υπέβαλε ολοκληρωμένη προσφορά για το μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο Cebren, το οποίο αφορά την παραχώρηση εκμετάλλευσης των υδάτων σχετικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες στον "Μαύρο Ποταμό" (Crna Reka), στη Βόρεια Μακεδονία.

Η υπογραφή της σχετικής συμφωνίας αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της γειτονικής χώρας. Ήδη, οι δύο πλευρές έχουν ξεκινήσει τις συζητήσεις για την οικονομική προσφορά και εφόσον όλα συμφωνηθούν στο ακέραιο, θα πέσουν οι σχετικές υπογραφές μέσα στο διάστημα των προσεχών 50 ημερών. Όπως έγινε γνωστό χθες, η υδροηλεκτρική μονάδα Cebren σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στη βάση σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, όπου η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού της Βόρειας Μακεδονίας ESM θα είναι ο δημόσιος εταίρος στο έργο αυτό, η επενδυτική αξία του οποίου αναμένεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500-600 εκατ. ευρώ. Η μονάδα θα έχει εγκατεστημένη ισχύ τουλάχιστον 333 MW, για ετήσια παραγωγή 1000-1200 GWh ηλεκτρικής ενέργειας (η ESM, η οποία είναι η κρατική επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας παράγει συνολικά περίπου 4000 GWh ετησίως).

Τα... πανηγύρια στη Mytilineos

Ευφορία και πανηγυρισμούς προκαλεί στη διοίκηση της Mytilineos, η έκθεση της Edison, η οποία τοποθετεί την Ελληνική εταιρεία μεταξύ των λίγων που έχουν καταφέρει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες για την "Ενεργειακή Μετάβαση".

Η Mytilineos θεωρείται αυτή τη στιγμή ως μία από τις πλέον "πράσινες" εταιρείες, η οποία, σύμφωνα με την έκθεση της Edison, αναμένεται να επωφεληθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια, ενώ ταυτόχρονα προβλέπεται να ξεπεράσει με άνεση τη σημερινή δύσκολη συγκυρία. Η Edison τοποθετεί τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤDA) της Mytilineos στα 664 εκατ. ευρώ (150 εκατ. υψηλότερα), ενώ για το 2023 και 2024 αυξάνει τις προβλέψεις του κατά 60-70εκατ. ευρώ, τοποθετώντας τον πήχυ στα 704 εκατ. και 738 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά "η Mytilineos έχει καταφέρει να εντάξει, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, σημαντικό αριθμό επενδύσεων που άπτονται της Ενεργειακής Μετάβασης και αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην κερδοφορία της εταιρείας το αμέσως επόμενο διάστημα".

Η Edison, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, θα ξεχωρίσει η Mytilineso, αναφέρεται στα εξής:

  1. Στον Τομέα Μεταλλουργίας, η σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την ένταξη, στο ενεργειακό μείγμα του Τομέα, των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, οδηγεί στο "πρασίνισμα", και κατ’ επέκταση στη σημαντική αναβάθμιση του παραγόμενου αλουμινίου, τα επόμενα έτη.
  2. Στον Τομέας Ενέργειας η έγκαιρη ενσωμάτωση στο θερμικό της στόλο μίας εκ των πιο αποδοτικών θερμικών μονάδων παγκοσμίως, ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της ανάπτυξης του σημαντικού Ελληνικού portfolio, των 2.4GW σε έργα ΑΠΕ, που κατέχει η εταιρεία.
  3. Στον Τομέα Έρευνας και Ανάπτυξης, αναμένεται αυξανόμενο portfolio έργων ΑΠΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο που πλέον έχει φτάσει τα 6.2GW. Ο αρμόδιος αναλυτής της EDISON αναμένει άμεση επίδραση των επενδύσεων του Τομέα RSD στα οικονομικά της Mytilineso, προβλέποντας, για το 2022, σχεδόν πενταπλασιασμό της κερδοφορίας του Τομέα, σε σχέση με το 2021 (τα λειτουργικά κέρδη του τομέα θα αγγίξουν τα 100 εκατ. ευρώ).

Τέλος, εξίσου σημαντικό, για την Edison, είναι το γεγονός πως η Mytilineos διατηρεί ένα πολύ ισχυρό ισολογισμό με μεγάλη ρευστότητα και χαμηλό δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA, αποδεικνύοντας πως η εταιρεία μπορεί άνετα να χρηματοδοτήσει τις ανάγκες της τα επόμενα έτη. "Κερασάκι στην τούρτα" αποτελεί η πεποίθηση της Edison, ότι η μετοχή της MYTILINEOS έχει τις προϋποθέσεις να βρεθεί σε νέα υψηλά το επόμενο διάστημα, με τον αναλυτή να δίνει τιμή-στόχο στα 27,00 ευρώ ανά μετοχή και εκτίναξη κατά 85%, σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα". Είναι να μην πανηγυρίζουν ο Ευάγγελος Μυτιληναίος και τα μέλη της διοίκησης;

Alpha Bank: Δυναμικό μπάσιμο στις χορηγήσεις προς καινοτόμες επιχειρήσεις

Δυναμικά μπαίνει στο παιχνίδι των χρηματοδοτήσεων η Alpha Bank, δίνοντας έμφαση στις καινοτόμες επιχειρήσεις και αξιοποιώντας την κρατική εγγύηση σε ποσοστό 80%.

Η τράπεζα θα χρηματοδοτήσει με ευνοϊκούς όρους επιλέξιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στη δημιουργία πρωτοποριακών προϊόντων και υπηρεσιών, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει υπογράψει με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Οι χρηματοδοτήσεις γίνονται μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Καινοτομίας, ενώ οι επιχειρήσεις καλούνται να αποδείξουν ότι όντως είναι καινοτόμες, μέσω της κατάθεσης σχετικού επιχειρηματικού σχεδίου.

Οι νέες χρηματοδοτήσεις του Προγράμματος που θα συναφθούν και θα χορηγηθούν έως και την 31.12.2025 και εκτός της εγγύησης σε ποσοστό 80%, περιλαμβάνουν επενδυτικά σχέδια που προάγουν την έρευνα και καινοτομία, ποσά από 25.000-400.000 ευρώ, δυνατότητα επιχορήγησης έως και 20% του χορηγούμενου κεφαλαίου, ευνοϊκό επιτόκιο, μέγιστη διάρκεια του δανείου έως 30 έτη με δυνατότητα περιόδου χάριτος 1-3 έτη, ενώ το μέγιστο των απαιτούμενων εξασφαλίσεων δεν θα ξεπερνά το 20% του χορηγούμενου ποσού.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Φόρτωση άρθρων...