Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Ο... κακός μας ο καιρός και το «μπουρλότο» στο πετρέλαιο

Αυτό που συνέβη με την κακοκαιρία Daniel στη Μαγνησία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο στη χώρα και είναι από τις περιπτώσεις που πραγματικά δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κάποιος τη μανία της φύσης.

Με 400 έως και 700 τόνους βροχής ανά στρέμμα, ούτε λεκάνες απορροής με διάμετρο 10 μέτρων δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τη συμφορά. Οι πολίτες πάντα πρέπει να... γκρινιάζουμε γιατί δεν έχουμε έξω από την πόρτα μας δέκα πυροσβεστικά οχήματα, αλλά πρέπει κάπου να ξεχωρίσουμε το εφικτό και το ιδανικό, σε σχέση με το ακατόρθωτο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αλλά και όλων των κυβερνήσεων παγκοσμίως, πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν δημόσιοι πόροι δισεκατομμυρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και η θωράκιση υποδομών και περιουσιών είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Ακόμη και αν γίνουν, οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τις επόμενες δεκαετίες, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να μεταναστεύσουν για περιβαλλοντικούς λόγους.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μανία της φύσης σε κάποιες περιπτώσεις θα είναι πολύ πιο μπροστά ακόμη και από τους πλέον προωθημένους σχεδιασμούς, τα μέσα και τις υποδομές. Στον Καναδά, σε μια χώρα πρότυπο, επί 3 μήνες καίγονταν τεράστιες εκτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο σύνολο της Ελληνικής επικράτειας, ενώ ένα ολόκληρο νησί του συμπλέγματος της Χαβάης έγινε... κατάμαυρο, στέλνοντας στον θάνατο πολλούς ανθρώπους. Τα λόγια περισσεύουν και το μέλλον, δυστυχώς, μας επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις. Ο νομός Έβρου μετά την επί 15 ημέρες πυρκαγιά που έκαιγε το δάσος της Δαδιάς, θυμίζει κρανίου τόπο. Όσο προετοιμασμένο και αν είναι το Κράτος, πάντα τα φυσικά φαινόμενα θα είναι πιο ισχυρά και θα κάνουν τη ζημιά τους. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να ξέρουμε πώς θα αντιδρούμε στις ακραίες συνθήκες. Πρέπει να εκπαιδευτούμε όλοι γι αυτά που είναι σίγουρο ότι θα βιώσουμε... Αυτή είναι η αλήθεια για τον... κακό μας τον καιρό.

"Βόμβα" από τον "μαύρο χρυσό"

Άραβες και Πούτιν έβαλαν και πάλι το... χεράκι τους για να μειωθεί η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου και να εκτιναχθεί η τιμή του στο υψηλότερο επίπεδο εντός του τρέχοντος έτους.

Χθες, η τιμή του "μαύρου χρυσού" ξεπέρασε τα 90 δολάρια το βαρέλι στο Brent, ενώ είμαστε και διπλά χαμένοι, λόγω της αποδυνάμωσης του ευρώ έναντι του δολαρίου. Στις ΗΠΑ και στην Ευρωζώνη επανέρχονται οι ανησυχίες για νά τροφοδότηση των πληθωριστικών τάσεων, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, θα δώσει νέα ώθηση στα επιτόκια. Τα χρηματιστήρια σε ΗΠΑ και Ευρώπη έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την προχθεσινή έντονη πίεση, χθες αντέδρασε, περισσότερο τεχνικά και λιγότερο πραγματιστικά με βάση τις εξελίξεις της ημέρας (έκλεισε με άνοδο 0,73%).

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη πυκνώνουν. Αυτό εγείρει ανησυχίες για χαμηλότερη ανάπτυξη ή και ύφεση, οπότε η λογική λέει ότι οι τιμές των πρώτων υλών θα πιεστούν. Ωστόσο, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και ο φόβος για αυξημένες ενεργειακές ανάγκες, λόγω ενός "φορτωμένου" χειμώνα, ρίχνουν βαριά τη σκιά στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων. Και μέσα σε όλα αυτά, η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να επιστρέψει στους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θέτει το Σύμφωνο Σταθερότητας! Αν οι κυβερνήσεις χρειαστεί να δαπανήσουν πρόσθετους πόρους για επιδοτήσεις στην ενέργεια, τότε αυτό θα είναι μία ακόμη αρνητική εξέλιξη για την Ευρωζώνη. Αν αφήσουν τον κόσμο στην τύχη του, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα, αν λάβουμε υπόψιν τον αντίκτυπο που έχει στις κοινωνίες η ακρίβεια. Και ο αντίκτυπος αυτός βραχυπρόθεσμα μπορεί να είναι οικονομικός, ωστόσο, μεσομακροπρόθεσμο είναι και πολιτικός. Δεν είναι τυχαίο ότι στη Γερμανία, το ακροδεξιό AfD ενισχύεται συνεχώς. Η παγκόσμια... συνάρτηση είναι δυσεπίλυτη σε γεωπολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του...

Το άλμα του ΟΠΑΠ

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχε το α΄ εξάμηνο ο ΟΠΑΠ είχαν συνέχεια χθες στο χρηματιστηριακό ταμπλό στη Λεωφόρο Αθηνών.

Παρά το διεθνές αρνητικό περιβάλλον, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όπως προαναφέρθηκε, έκλεισε με κέρδη, αντιδρώντας στην προχθεσινή σημαντική πτώση. Ωστόσο, ο καταλύτης της χθεσινής συνεδρίασης ήταν η μετοχή του ΟΠΑΠ, καθώς η αγορά ενθουσιάστηκε με τα αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου και τιμολόγησε αναλόγως τη μετοχή στο ταμπλό. Τα ισχυρά μεγέθη και η διανομή προμερίσματος 1,00 ευρώ ανά μετοχή, αποτέλεσαν τα "καύσιμα" για τη νέα ανοδική κίνηση του τίτλου. Μάλιστα, η χθεσινή άνοδος της μετοχής οδήγησε τη χρηματιστηριακή αξία της εισηγμένης στα 6 δισ. ευρώ, "κλέβοντας" τη δεύτερη θέση από τον ΟΤΕ. Η "μάχη" ανάμεσα σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ για τη δεύτερη θέση στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων θα είναι σκληρή, μακριά από την Coca Cola-3Ε, η οποία εξακολουθεί να κρατάει την πρώτη θέση με χρηματιστηριακή αξία άνω των 9 δισ. ευρώ.

ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Πειραιώς, Noval, Ελληνικά Καλώδια και οικογένεια Αντετοκούνμπο δίνουν περισσότερη λάμψη στο Ελληνικό success story

Το εγχώριο επιχειρείν ανεβάζει "ταχύτητες" ενόψει και των αναβαθμίσεων του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας, αλλά και του success story που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι "μηχανές" του εγχώριου επιχειρείν ζεσταίνονται για τα καλά και γίνεται πραγματικά σημαντική... δουλίτσα με deals και επιχειρηματικές κινήσεις σε πολλά επίπεδα. Ειδικότερα:

  1. Ο ΟΤΕ με το... Τ έξω από το κεντρικό κτίριο στο Μαρούσι γύρισε σελίδα και εντάσσεται πλέον και... επικοινωνιακά στο άρμα της της Deutsche Telekom. Αν ο Έλον Μασκ με ένα Χ πιστεύει ότι κάτι έκανε, ο Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, κάνει ένα ποιοτικό άλμα στο μέλλον, καθώς μπαίνει στη νέα εποχή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η COSMOTE αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί, το ενιαίο brand για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του Ομίλου ΟΤΕ, ενώ το "Τ" θα είναι η νέα αφετηρία για την επικοινωνιακή αξιοποίηση του από τη μητρική εταιρεία. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ, μιλώντας στους μετόχους κατά την ετήσια γενική συνέλευση "ο ΟΤΕ αποτελεί μέλος του Ομίλου Deutsche Telekom, ενός εκ των κορυφαίων ομίλων τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, με το Νο1 brand στην Ευρώπη και ήρθε η στιγμή να αξιοποιηθεί αυτό. Τα καλύτερα έρχονται...
  2. Η ΔΕΗ, η οποία έχει γυρίσει σελίδα και έχει αλλάξει... πίστα τα τελευταία χρόνια, βγαίνοντας και εκτός συνόρων (μέσα στο μήνα κλείνει και τυπικά η διαδικασία εξαγοράς της Enel Romania), εντάχθηκε στο ευρωπαϊκό δίκτυο CSR Europe, στο οποίο εντάσσονται οι εταιρείες που θέλουν να αυξήσουν τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη και να δημιουργήσουν ωφέλεια για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία. Στόχος του δικτύου είναι να οικοδομήσει από κοινού με τους Ευρωπαίους ηγέτες και ενδιαφερόμενους φορείς μια γενική στρατηγική για την Βιώσιμη Ευρώπη το 2030. Ωστόσο, η ένταξη της ΔΕΗ στο δίκτυο αποκτά άλλη διάσταση, καθώς το μάνατζμεντ Στάσση, στοχεύει στην αξιοποίηση των πόρων του CSR Europe για να εδραιώσει τη θέση της επιχείρησης στις πρακτικές βιωσιμότητας, μέσα από ευκαιρίες συνεργασίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η... δικτύωση της ΔΕΗ θα φέρει ευρύτερες εξελίξεις, οι οποίες συνδέονται με το ενεργειακό και οικονομικό success story στην Ελλάδα.
  3. Η Mytilineos έκλεισε οριστικά το deal για την εξαγορά του 100% της Γαλλικής Imerys Βωξίτες. Έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε ο Ελληνικός όμιλος να γίνει ακόμη πιο ισχυρός σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στον τομέα της αλουμίνας. Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα για τη Mytilineos είναι η αξιοποίηση του γαλλίου, το οποίο αποτελεί στρατηγικό μετάλλευμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Mytilineos προγραμματίζει επενδύσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ για έρευνα και ανάπτυξη υπαρχόντων και νέων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Φωκίδας. Επιπλέον, θα αυξήσει τη δυναμικότητα στην παραγωγή αλουμίνας και θα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα μεταλλουργίας στον κόσμο, όπως δήλωσε χθες ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος. Την ίδια στιγμή, η Morgan Stanley και η Citigroup επιβεβαιώνουν την τιμή-στόχο για τη μετοχή του ομίλου στα 45,00 ευρώ, προς το παρόν. Είναι σίγουρο ότι έρχονται περισσότερες ειδήσεις και... συγκινήσεις στο άμεσο και απώτερο μέλλον, ενώ ο όμιλος πάει... σφαίρα! Αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα όχι μόνο του εγχώριου ενεργειακού, μεταλλουργικού και κατασκευαστικού επιχειρείν, αλλά και του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου. Πάμε για άλλα...
  4. Μια άλλη πολύ σημαντική επιχειρηματική εξέλιξη που σχετίζεται με το Ελληνικό success story, συνιστά η συμφωνία πώλησης της Sunshine Leases, θυγατρικής της Πειραιώς, στην Bain. Τι σημαίνει αυτό το deal πρακτικά; Η Πειραιώς ενισχύει την κεφαλαιακή της βάση κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ η Bain, ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της στην εγχώρια αγορά "κόκκινων" δανείων, στην οποία δραστηριοποιείται από το 2014. Η Bain θεωρεί την Ελλάδα "Ελ Ντοράντο" για την αξιοποίηση ευκαιριών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στην εγχώρια αγορά. Η ενίσχυση της θέσης της στην Ελλάδα σχετίζεται αναμφίβολα με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την αξία που κρύβουν τα ακίνητα στο πλαίσιο του Ελληνικού success story. Σημειώνεται ότι η Sunshine Leases, ως θυγατρική της Πειραιώς στον τομέα του leasing, έχει σημαντικά εχέγγυα μέσω συμβάσεων leasing σε εμπορικά ακίνητα και ξενοδοχεία. Πρόκειται για την πέμπτη μεγαλύτερη εξαγορά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από την Βain στην Ελλάδα και αυτά λέει πολλά για τη συνέχεια...
  5. Εξελίξεις σε στελεχιακό επίπεδο που "μυρίζουν" ευρύτερες εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο, έχουμε και στον όμιλο της INTRAKAT. Η εταιρεία ανακοίνωσε την πρόσληψη του κ. Λουκά Καραλή ως επικεφαλής Στρατηγικής και Επενδυτικών Σχέσεων. Ο κ. Καραλής προέρχεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπου ήταν 10 χρόνια. Διαθέτει πλούσια εμπειρία 20 ετών στους τομείς χρηματοοικονομικής στρατηγικής, συγχωνεύσεων και εξαγορών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, ενώ θα έχει τη συνολική εποπτεία της διαμόρφωσης και υλοποίησης της Στρατηγικής και των Επενδυτικών Σχέσεων του Ομίλου. Από το 2018 κατείχε τη θέση του Chief Investment Officer του ΤΧΣ, ενώ στο παρελθόν είχε διατελέσει Portfolio Manager στην Τράπεζα Πειραιώς αλλά και Παρατηρητής, για λογαριασμό του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο και τις επιτροπές της. Επίσης, κατείχε επιτελικές θέσεις στην Ernst & Young και στη Eurobank τόσο στην Ελλάδα όσο και στα Βαλκάνια. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πειραιά, με πτυχίο στις Οικονομικές Επιστήμες, κάτοχος MSc στη Διεθνή Τραπεζική και Χρηματοοικονομική από το Cass Business School και MBA από το ALBA Graduate Business School. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα, ενώ είναι προφανές ότι η INTRAKAT με τη μεταγραφή αυτή περνάει σε άλλο επίπεδο.
  6. Η Noval, θυγατρική του Ομίλου Viohalco στον τομέα των ακινήτων, έλαβε επιτέλους την έγκριση από τη γενική συνέλευση των μετόχων για την είσοδο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που είχε δρομολογηθεί προ... αμνημονεύτων ετών, αλλά για διάφορους λόγους δεν είχε γίνει πράξη. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο της αξιοποίησης ακινήτων στη χώρα και η είσοδος της στη χρηματιστηριακή αγορά θα... ζωντανέψει για τα καλά το παιχνίδι στο real estate. Επιπλέον, η γενική συνέλευση ενέκρινε reverse split σε αναλογία 2,5 παλιές μετοχές προς μία νέα και έδωσε την εξουσιοδότηση της για αύξηση κεφαλαίου έως 89,55 εκατ. ευρώ και τη σύναψη ομολογιακού δανείου 10,5 εκατ. ευρώ, με κάλυψη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).Άλλη μια κίνηση που παραπέμπει στο Ελληνικό success story.
  7. Μια άλλη θυγατρική του ομίλου Viohalco, η Hellenic Cables (Ελληνικά Καλώδια) αναλαμβάνει δύο κολοσσιαίας σημασίας έργα σε Γαλλία και Βαλτική Θάλασσα, αντανακλώντας όχι μόνο την ισχυρή δυναμική του μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της χώρας, αλλά αξιοποιώντας και το καλό όνομα που έχει η Ελλάδα στο εξωτερικό. Η Hellenic Cables αναλαμβάνει την κατασκευή και προμήθεια καλωδίων στη Γαλλία και στη Βαλτική Θάλασσα για υπεράκτια αιολικά πάρκα. Στη Γαλλία, τα καλώδια αυτά θα διασυνδέσουν τις ανεμογεννήτριες μεταξύ τους και θα τις συνδέσουν με τον υπεράκτιο υποσταθμό μεγάλου αιολικού πάρκου, ενώ θα προμηθεύσει υποβρύχιο καλωδιακό σύστημα μεταφοράς υψηλής τάσης εναλλασσόμενου ρεύματος για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Baltica 2 στη Βαλτική Θάλασσα.
  8. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέλφια του εξελίσσονται σε δεινούς επενδυτές. Εκτός από τα ακίνητα και τις φίρμες, επενδύουν πλέον και στο Ελληνικό κρασί, έχοντας το πάθος να ενισχύσουν τις Ελληνικές εξαγωγές. Η εξαγορά του 10% της εταιρείας "Ελληνικά Οινοποιεία" είναι μία ακόμη κίνηση εμπιστοσύνης στις προοπτικές της Ελλάδας από αυτά τα παιδιά που μεγάλωσαν με στερήσεις και θυσίες, αλλά σήμερα τα θαυμάζει ολόκληρος ο πλανήτης. Η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου Ante Inc, με την είσοδο της στο κρασί, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο των δραστηριοτήτων με άξονα τη Γεωργία. Να σημειώσουμε ότι τα "Ελληνικά Οινοποιεία" έχουν εξαγοράσει την Οινοποιία Μπουτάρη και έχουν επεκτείνει τις δραστηριότητες και στην εμφιάλωση νερού. Το πάθος της οικογενειακής επιχείρησης των αδελφών Αντετοκούνμπο για τις επενδύσεις και τα Ελληνικά προϊόντα, ανοίγει νέους δρόμους στις δραστηριότητες τους. Ευχόμαστε ανάλογη συνέχεια και σε επενδύσεις, όπως για παράδειγμα το Ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα πιο ισχυρά brands παγκοσμίως, ιδίως τώρα, που οι τιμές έχουν εκτιναχθεί στα ύψη...

Τα προαναφερόμενα καθώς και όλα όσα έχουν γίνει και πρόκειται να γίνουν στη χώρα, θα είναι εντυπωσιακά και θα σημαδέψουν το παρόν και το μέλλον μας. Οι οιωνοί είναι θετικοί. Αρκεί να υπάρχει θετικό κλίμα και τα πάντα θα γίνουν εφικτά και μάλιστα πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...