Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Ο Κιμ ξύπνησε και βρυχάται

Απόψεις Λάμπρος Ροϊλός

Θυμάστε την κωμωδία με τον Πίτερ Σέλλερς «το ποντίκι που βρυχάται»;

Η Βόρεια Κορέα από «ποντίκι» την τελευταία πενταετία λόγω της ανάπτυξης του πυρηνικού της οπλοστασίου και ελέω των παρελκυστικών διαπραγματεύσεων, που κοίμισαν τον νάρκισσο (αυτοαποκαλούμενο μέγα dealer) Τραμπ, μεταμορφώθηκε σε «τίγρη που βρυχάται».

Την 27/7/22 κατά την 69η επέτειο της λήξης των εχθροπραξιών μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας (ενός πολέμου που επίσημα δεν έληξε ποτέ), ο Κιμ Γιογκ Ουν (σε λόγο που εξεφώνησε) απείλησε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα πυρηνικά του όπλα!

Ας δούμε όμως πρώτα τι είχε μεσολαβήσει τα 3 χρόνια μετά την τελευταία συνάντηση Κιμ-Τραμπ 27-28/2/2019 στο Ανόι.

Οι τελευταίες εξελίξεις τα έτη 2020-2022.

Την άνοιξη του 2020, όταν είχε περάσει ένα εικοσαήμερο χωρίς δημόσια εμφάνιση του Kim Jong-un, υπήρξαν φήμες για σοβαρό πρόβλημα υγείας, για κάποιο σοβαρό χειρουργείο, ακόμα και ότι είχε πεθάνει και τον αντικαθιστούσαν στις δημόσιες εμφανίσεις του με έναν σωσία του. Τέτοιος σωσίας στο παρελθόν ήταν γνωστό ότι είχε χρησιμοποιηθεί σε κάποιες περιπτώσεις για θέματα ασφαλείας.

Οι φήμες αυτές συνεχίστηκαν και το καλοκαίρι εκείνο όταν είχαν παραχωρηθεί κάποιες ουσιαστικές αρμοδιότητες στην νεώτερη αδελφή του την Kim Yo-Jong, της οποίας ο ρόλος μέχρι και σήμερα εμφανίζεται αναβαθμισμένος. 

Οι φήμες αυτές στο διάστημα που ακολούθησε μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται. Είναι άλλωστε πολύ δύσκολο να γνωστοποιηθούν ή να επιβεβαιωθούν πληροφορίες λόγω του αποκλεισμού των ΜΜΕ από τα τεκταινόμενα και της αδυναμίας κατασκοπευτικής δράσης ξένων στην χώρα αυτή.

Τον Ιούνιο του 2020, η Βόρειας Κορέα ανατινάζει ένα κτίριο κείμενο βόρεια της βαρειά οπλισμένης μεθορίου με την Νότια Κορέα, το οποίο χρησιμοποιείτο για τις συναντήσεις Βορειοκορεατών με τους Νοτιοκορεάτες, σε συμβολική ένδειξη αγανάκτησης της Βόρειας Κορέας για την μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ και Νότιας Κορέας, που θα είχαν σκοπό την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε αυτήν λόγω του προγράμματος της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

Αυτά τα χρόνια συμπίπτουν και με την σοβαρή επισιτιστική κρίση που περνά η χώρα, λόγω των κυρώσεων, λόγω του κλεισίματος των συνόρων της για μεγάλο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και λόγω λάθος κυβερνητικών χειρισμών. Γνωρίζοντας τα πράγματα αντιλαμβάνεται κανείς ότι για τον Κιμ Γιογκ Ουν η άσχημη κατάσταση της χώρας και του λαού του, έρχεται σε δεύτερη μοίρα σχετικά με την ανάγκη του να κρατηθεί στην εξουσία. Έτσι θα παραμείνει απαγκιστρωμένος στο πυρηνικό του οπλοστάσιο και κραδαίνοντας την εξωτερική απειλή πιστεύει ότι θα κρατάει τον λαό του ενωμένο και υποστηρικτή του.

Οι νέες δοκιμές πυραύλων:

Ως εκ τούτου τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2021 και τους μήνες Ιανουάριο-Μάρτιο 2022 η Βόρεια Κορέα επιδόθηκε πάλι σε πολυάριθμες δοκιμές πυραύλων, παρουσιάζοντας και νέα μοντέλα υπερηχητικών πυραύλων.

Ιδιαίτερα τον Ιανουάριο 2022 εκτόξευσε 11 πυραύλους αυτού του τύπου σε 7 διαφορετικές περιπτώσεις, τις περισσότερες εκτοξεύσεις που έκανε ποτέ μέσα σε ένα μήνα.

Μάλιστα για πρώτη φορά από το 2017, επανήλθε με επανειλημμένες δοκιμές Διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με πρώτη στις 24/3/22 με τον πύραυλο ICBM-class Hwasong-17.

Προφανώς θέλοντας να καταστήσει γνωστή την παρουσία (απειλή) της, στα πλαίσια του να επιτύχει κάποια άρση των κυρώσεων. Γεγονός που διαπίστωσε με σχετική παρατήρηση του και ο Πρόεδρος Μπάϊντεν.

Η νέα κυβέρνηση της Σεούλ που εξελέγη τον Μάϊο 22 υπό τον Yoon Suk Yeol, κρατάει μια πιο σκληρή στάση από την προκάτοχο της έναντι της Βόρειας Κορέας.

Παρ’ όλα αυτά το προηγούμενο διάστημα τόσο η Νότια Κορέα όσο και οι ΗΠΑ πρότειναν στον Κιμ έναρξη διαλόγου στα πλαίσια βοήθειας στην χώρα του με σκοπό προφανώς και την αποπυρηνικοποίηση ή έστω τον περιορισμό του οπλοστασίου του για να εισπράξουν ηχηρή άρνηση, με την πρόσθετη απειλή ότι η Βόρεια Κορέα δεν θα αρκεστεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα της σε άμυνα, αλλά και σε προληπτική επίθεση αν θεωρήσει ότι απειλείται.

Μάλιστα, ο Κιμ χαρακτήρισε τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Σεούλ «μανιακό» και τα μέλη της κυβέρνησης του «γκάγκστερς».

Ο Κιμ θεωρεί απειλή για την χώρα του την επανέναρξη των κοινών στρατιωτικών γυμνασίων ΗΠΑ-Νότιας Κορέας των προγραμματισμένων για την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου 2022, ύστερα από την πολύχρονη διακοπή των.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα γυμνάσια και η απειλή χρήσης πυρηνικών (την οποία έχει επαναλάβει αυτός και άλλες φορές κατά το παρελθόν), αποτελούν δικαιολογία για την 7η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας που σκοπεύει να κάνει ύστερα από την τελευταία που έλαβε χώρα το 2017.

Άτυπη συμμαχία κατά της Δύσης;

Σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία η Βόρεια Κορέα πήρε από την αρχή το μέρος της Ρωσίας δηλώνοντας ότι γι’ αυτήν ευθύνεται η Δύση και αρνήθηκε να υπογράψει στον ΟΗΕ την καταδίκη της εισβολής και την πρόσκληση προς την Ρωσία να ανακαλέσει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.

Μεταξύ άλλων η Βόρεια Κορέα γι’ αυτή την πολιτική στήριξη, περιμένει από την Ρωσία οικονομική ενίσχυση και στρατιωτική/τεχνολογική βοήθεια.

Οι πιο πάνω θέσεις της Βόρειας Κορέας, η τριμερής συνάντηση Πούτιν-Αλί Χαμεϊνί-Ερντογάν, η συνεργασία Ρωσίας-Κίνας, η δημιουργηθείσα πρόσφατη ένταση μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ για την Ταϊουάν (με αφορμή και την επίσκεψη στην τελευταία της Πελόζι) προξενούν την εντύπωση μιας άτυπης συμμαχίας κατά της Δύσης των Ρωσίας-Ιράν-Κίνας-Βόρειας Κορέας-Συρίας που εγείρει ανησυχίες. Με την Τουρκία μάλιστα να πατάει με το ένα πόδι σε δύο βάρκες.

Σύμφωνα με τον νόμο της φύσης όσο οι βάρκες (λόγω διαφορών που μεγαλώνουν) απομακρύνονται η μία από την άλλη, η Τουρκία δεν θα κινδυνεύει να πέσει στα βαθιά νερά και να πνιγεί;

Ουδέν όμως κακόν, αμιγές καλού.

* Ο Λάμπρος Ροϊλός, συντ. δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω, συγγραφέας, ερευνητής.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...