Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Ο Κινεζικός εφιάλτης και η Ευρωζώνη... 20 αστέρων

Η... μονότονη ευχή για "Καλή Χρονιά" θα βρεθεί υπό μεγάλη δοκιμασία κατά τη φετινή χρονιά. Ας ελπίσουμε ότι η φετινή χρονιά... κρύβει τη λύση στον Γόρδιο Δεσμό της πολεμικής σύρραξης Ρωσίας-Ουκρανίας. Εκτιμούμε ότι έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές να συνεχίσουν τη... σφαγή ολόκληρο το 2023. 

Συνεπώς, η... κούραση τόσο στη Μόσχα όσο και στην Ουκρανία και τη Δύση, θα σηματοδοτήσει εξελίξεις για την εξεύρεση λύσης. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο η κατάσταση θα εκτονωθεί, γιατί δεν θα υπάρχει περιθώριο να πάει παραπέρα...

Η Κίνα φοβίζει και πάλι...

Το κομμουνιστικό καθεστώς της Κίνας βάζει τον πλανήτη σε νέα δοκιμασία, ακριβώς τρία χρόνια μετά την εκδήλωση των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Αν οι Κινέζοι δεν έκαναν τον... Κινέζο το Νοέμβριο του 2019, σήμερα η ανθρωπότητα θα είχε γλιτώσει πολλά εκατομμύρια κρούσματα και εκατοντάδες χιλιάδες άδικους θανάτους ανθρώπων. 

Η Κίνα δεν ενημέρωσε εγκαίρως τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αλλά ούτε και τις χώρες της Δύσης. Έτσι μπήκαμε στην περιπέτεια της ραγδαίας εξάπλωσης των κρουσμάτων, τα lockdowns, την ύφεση, την αύξηση του ελλείμματος κλπ. 

Η ηγεσία του Σι Τζιπινγκ προσπαθεί να χαλαρώσει τους περιορισμούς της τελευταίας τριετίας και να ανοίξει την οικονομία. Φαίνεται όμως ότι αυτή η κίνηση γίνεται σε εντελώς ακατάλληλο χρόνο.

Τα κρούσματα στην Κίνα είναι εκατομμύρια, οι νεκροί... σωριάζονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων και τα γραφεία τελετών έχουν σηκώσει ψηλά τα χέρια! 
Κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει σε αυτήν τη μυστηριώδη χώρα όπου επικρατεί ο κομμουνιστικός... καπιταλισμός, με... αντάλλαγμα να... βουλώνεις το στόμα σου, όταν πρόκειται να ανοίξεις πολιτικές συζητήσεις. 

Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στον διεθνή Τύπο, η κορύφωση της πανδημίας αναμένεται έως το τέλος Φεβρουαρίου. Τουλάχιστον... θεωρητικά.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον υπόλοιπο πλανήτη από τους μολυσμένους Κινέζους, οι οποίοι έχουν κάνει αμφίβολης αποτελεσματικότητας εμβόλια, γιατί δεν... εμπιστεύονται τα αντίστοιχα της Δύσης. Δεν θέλουμε να σκεφτούμε ότι το πρώτο τρίμηνο, μπορεί να μπλέξουμε σε μια νέα περιπέτεια με ταυτόχρονη ύφεση και αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία, λόγω των Κινέζων. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν μια νέα μεγάλη αναστάτωση στον τουρισμό και τις αεροπορικές μεταφορές. Αναγκαστικά η Ευρώπη πρέπει να πάρει αυστηρά μέτρα.

Σε λίγες μέρες οι Κινέζοι θα ανοίξουν τα σύνορα τους για ελεύθερες μετακινήσεις. Αν... ξαμοληθούν σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, τότε μάλλον τη... βάψαμε Αφήστε που υπάρχει και ο φόβος να έχουμε νέες μεταλλάξεις του ιού, οι οποίες μπορεί να είναι πιο θανατηφόρες ή να προκαλούν πιο βαριές βλάβες, σε σχέση με αυτές που προκαλεί σήμερα η "Όμικρον". Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο πρόβλημα. Μπορεί να είμαστε πιο υποψιασμένοι και πιο... σοφοί σχετικά με την πανδημία, ωστόσο, το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, είναι η επιστροφή μέτρων που γνωρίσαμε πριν από 3 χρόνια. Και οι κοινωνίες πλέον δεν είναι ούτε ώριμες ούτε έτοιμες, ούτε διατεθειμένες να ξαναμπούν στον... γύψο! Με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο...

Η Κροατία νέος μέλος της Ευρωζώνης

Πιο μεγάλη και πιο ισχυρή είναι από χθες η «οικογένεια του ευρώ», με την προσθήκη της Κροατίας. Η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση νομισματικής σταθερότητας και ανάπτυξης και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον της μέσα στην Ευρωζώνη. Δεν έχει προβληματικούς γείτονες, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Ελλάδας με την Τουρκία και οι προοπτικές της κροατικής οικονομίας είναι κάτι παραπάνω από θετικές. 

Η χώρα κατάφερε να προχωρήσει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που είχε ανάγκη και βελτιώνει συνεχώς την ανταγωνιστικότητα της. Καλώς ήλθες Κροατία!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η εκλογική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας

Το εναρκτήριο λάκτισμα για τον μακρύ προεκλογικό αγώνα έδωσε ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για την ακριβή ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Μέσα σε ένα δύσκολο πολιτικό...

Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια. Οι… αρχηγοί;

Μία κορυφαία ευκαιρία για επίδειξη ισχύος και επιβολή του εντός του κόμματός του, έχασε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, μη διαγράφοντας τον Ανδρέα ...

Φόρτωση άρθρων...