Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Ο Μητσοτάκης, το Νταβός, οι εκλογές και η... οσμή ενός μεγάλου πολιτικοοικονομικού deal

Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός και δεν έχει την πρόθεση να χάσει πολύτιμο "εθνικό χρόνο" ή να περιοριστεί σε απλές αναφορές για τα επιτεύγματα της Ελλάδας και πολύ περισσότερο, δεν είναι διατεθειμένος να μείνει γενικώς με σταυρωμένα χέρια...

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα κινήσει ""γη και ουρανό" ώστε να αποσπάσει από τους ηγέτες και κορυφαίες προσωπικότητες των παγκόσμιων οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων, μια σειρά από διαβεβαιώσεις. Ο ένας μετά τον άλλον οι διεθνείς οίκοι "ψηφίζουν" Ελλάδα, δείχνουν την ξεκάθαρη εμπιστοσύνη τους στο τραπεζικό σύστημα και "διαβάζοντας" την κίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία περίοδο, είναι σίγουρο ότι κάτι... τρέχει και κάτι βλέπουν! Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται κοντά στις 1.000 μονάδες, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα "January effect" και υπάρχει η προσδοκία η... Λεωφόρος Αθηνών να πηγαίνει... τρένο, αρκεί να μην... στραβώσει άσχημα κάτι στο διεθνές περιβάλλον, ιδίως με σημείο αναφορά τη Ρωσία.

Το κλειδί της αναβάθμισης

Στην παρούσα φάση υπάρχει το σενάριο της αναβάθμισης του Ελληνικού αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου.

Την προηγούμενη εβδομάδα, o γαλλικός κολοσσός Societe Generale, έριξε την... πιστολιά, θεωρώντας τη συγκεκριμένη ημερομηνία ως αφετηρία για μια νέα εκκίνηση. Γιατί πολύ απλά η αναβάθμιση που θα ισοδυναμεί με ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας, θα σηματοδοτήσει την απελευθέρωση κεφαλαίων από μεγάλους χρηματοοικονομικούς ομίλους, οι οποίοι θα τοποθετούν κεφάλαια σε μια "ώριμη" οικονομία, πράγμα που δεν γίνεται σήμερα, γιατί πολύ απλά η Ελλάδα δεν πληροί ακόμη την τελευταία τυπική προϋπόθεση.

Το μόνο σίγουρο είναι ο Μητσοτάκης θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια επιρροής του στο Φόρουμ του Νταβός, καθώς οι "μετοχές" του στο ευρωπαϊκό "πολιτικό χρηματιστήριο" είναι στο limit up. Χάρη δεν θα ζητήσει, αλλά θα επιχειρήσει να πείσει τις αγορές και τους ηγέτες της Ευρώπης, να είναι πιο... ρεαλιστές και πιο ευέλικτοι. Η απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα, είναι ένα μήνυμα προς το εκλογικό σώμα. Για την ακρίβεια θα είναι ένα πολύ ηχηρό μήνυμα προς μια κρίσιμη μάζα του κεντρώου χώρου που ναι μεν μπορεί να... γκρινιάζει για την ακρίβεια και για την τσέπη του, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να αναβαθμίζεται η θέση της Ελλάδας σε επίπεδο ομίλων του... Τσάμπιονς Λιγκ.

Η Ελλάδα, μπορεί να μην είναι επικεφαλής κάποιου ομίλου, αλλά να συγκαταλέγεται στους λεγόμενους αδύναμους, ωστόσο, πολλές φορές οι "αδύναμοι" και τα "αουτσάιντερς" έχουν κάνει τις μεγάλες εκπλήξεις. Και φαίνεται ότι βρισκόμαστε σ΄ ένα τέτοιο δρόμο. Ταυτόχρονα, θα έχει ένα επικοινωνιακό εργαλείο στα χέρια του, έτσι ώστε να θυμίσει πόσο εύκολο είναι να χαθεί η επενδυτική βαθμίδα, αν δεν γίνει η σωστή επιλογή στην κάλπη. Βεβαίως, οι ξένοι οίκοι πάντα έχουν τα δικά τους κριτήρια και δεν λαμβάνουν υπόψιν τις παρεμβάσεις των πολιτικών σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν και πότε πρέπει να το κάνουν.

Το εμπόδιο των εκλογών

Οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι θεωρούν ως εμπόδιο τις εκλογές και ως εκ τούτου δεν θέλουν να ριψοκινδυνεύσουν το παραμικρό.

Άλλωστε είναι γνωστή η εμπειρία πριν τη χρεοκοπία του 2010, όταν καλούσαν τους επενδυτές να προτιμήσουν τα Ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές και είναι γνωστή η συνέχεια. Βέβαια, το 2023 δεν είναι 2008 ή 2009. Η Ελλάδα δεν ζητάει από κανέναν να της κάνει τη... χάρη και να την αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα. Πέρασε το επώδυνο... φροντιστήριο των μνημονίων και με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, έχει κερδίσει τόσους πόντους που ούτε στην εποχή των παχέων αγελάδων είχε. Από την εποχή του... άτακτου "μαθητή", έχουμε περάσει στην εποχή του επιμελούς μαθητή που κάνει τη μεγάλη έκπληξη. Οι διεθνείς οίκοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο success story με τον Μητσοτάκη και το ρίσκο μιας θεαματικής πολιτικής αλλαγής είναι πολύ μικρό. Συνεπώς, μπορούν να πριμοδοτήσουν την Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα, βάζοντας ωστόσο και το "κερασάκι στην τούρτα".

Το "κερασάκι" είναι ο νέος γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας με φόντο τη στρατηγική επιλογή για απεξάρτηση από τις ρωσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές. Ούτε μία κυβέρνηση δυτικής χώρας δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή απέναντι από την Ελλάδα. Και αυτή η εξέλιξη είναι μια νίκη του Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του, η οποία ήλθε με μέθοδο, σοβαρή δουλειά κα αξιοπιστία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να μεταφέρει σε όλα τα επίπεδα (εντός και εκτός χώρας) το  δίλημμα "Μητσοτάκης ή χάος" στον διεθνή παράγοντα. Θέλει να θυμίσει σε όλους ότι οι μεγάλες επενδύσεις και ο συνωστισμός παγκόσμιων κολοσσών στη χώρα μας, μπορεί να μην έχει την ανάλογη συνέχεια, αν υπάρξει πολιτική αλλαγή. Ο Μητσοτάκης είναι ο εγγυητής για μια ακόμη πιο ισχυρή Ελλάδα και συνεπώς, οι πρώτοι που έχουν συμφέρον από μια τέτοια εξέλιξη είναι οι διεθνείς εταίροι της.

Αν οι ξένοι δεν θέλουν πισωγυρίσματα, ιδίως τώρα που σχεδιάζεται ο νέος γεωπολιτικός χάρτης με νευραλγικό "παίκτη" την Ελλάδα, πρέπει να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Η πρώτη κίνηση είναι η πίεση προς τους οίκους αξιολόγησης να επισπεύσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μια δεύτερη κίνηση είναι η ενίσχυση των επενδυτικών κεφαλαίων προς τα Ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο τραπεζικός κλάδος έχει γυρίσει σελίδα, οι Ελληνικές μετοχές της ενέργειας θα κάνουν πάρτι και ως εκ τούτου, οι ξένοι θεσμικοί έχουν κάθε συμφέρον να υποστηρίξουν ένα εν εξελίξει success story, από τα οποίο θα ωφεληθούν τα μέγιστα, ωφελώντας παράλληλα και τη χώρα μας σε οικονομικό, επιχειρηματικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Μια άλλη κίνηση, η οποία μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με τις παρεμβάσεις σε οικονομικό επίπεδο, είναι η ένταση της πίεσης προς τους ηγέτες άλλων χωρών, έτσι ώστε εγχειρήματα με διεθνή ακτινοβολία, όπως π.χ. η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, να στεφθεί με επιτυχία. Πηγαίνοντας ακόμη παραπέρα, μια άλλα κίνηση μπορεί να σχετίζεται με τις ζυμώσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις εκτός συνόρων, έτσι ώστε αν κάτι δεν πάει... καλά στις προσεχείς εκλογές, αυτό να μην οδηγήσει σε ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού πλαισίου.

Η Ελλάδα είναι το μεγάλο πολιτικοοικονομικό... bet για τη Δύση

H Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο στοίχημα για τη Δύση και ως εκ τούτου, η μόνη επιλογή που υπάρχει είναι η συνέχιση της διακυβέρνησης της χώρας από την αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία ή -αν δεν... κάτσει- σε συνεργασία με άλλον αξιόπιστο εταίρο.

Για να πούμε τα πράγματα πιο απλά. Δεν ξέρουμε τι σκέφτεται και αν σκέφτεται ο Ανδρουλάκης να συνεργαστεί με τον Τσίπρα. Το θέμα είναι να μην συνεργαστεί με τον Τσίπρα, αν και μια τέτοια συνεργασία θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να ευδοκιμήσει σε επίπεδο εδρών στην Ελληνική Βουλή. Δεν συζητάμε βεβαίως για σύμπραξη των δύο με τον Βαρουφάκη, γιατί ο διεθνής παράγοντας δεν αποδέχεται τέτοια... no bet. Αν η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την αυτοδυναμία μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, τότε, η μόνη βιώσιμη λύση για να υπάρξει συνέχεια μιας ομαλής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης, είναι η συμπόρευση της με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Πολύ δύσκολο, θα ισχυριστεί κάποιος λόγω του γνωστού θέματος που έχει προκύψει με τις υποκλοπές. Ναι, δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Αφήστε που ένα τέτοιο σενάριο, θα μπορούσε να κριθεί ως επιβεβλημένο την επομένη των εκλογών...

Άλλωστε, με τη χθεσινή συνέντευξη του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ξεκάθαρα (και το εννοεί, ο κόσμος να χαλάσει...) ότι με ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστεί, ενώ είναι προφανές ότι δεν τίθεται θέμα ούτε καν σε επίπεδο... αστείου να συζητάμε για ΚΚΕ και Βαρουφάκη. Εν ολίγοις, μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα προσφέρεται για ένα πάρα πολύ μεγάλο πολιτικοοικονομικό deal με τους εταίρους της. Μέσα στις επόμενες 18-22 εβδομάδες θα κριθούν πάρα πολλά. Ή θα εγγράψουμε νέες υποθήκες για το μέλλον ή θα βγάλουμε τα μάτια μας και θα μας φταίνε οι... άλλοι!
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...