Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Ο πονοκέφαλος του Kτηματολογίου

Το κτηματολόγιο αφορά την συλλογή, την επεξεργασία, και την καταγραφή εμπράγματων και άλλων δικαιωμάτων φυσικών και νομικών προσώπων, τα οποία κατέχουν συγκεκριμένα ακίνητα. Ουσιαστικά ο στόχος του κτηματολογίου είναι να αντικαταστήσει τα υποθηκοφυλακεία ανά περιοχή.

Άρα όλοι όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα πρέπει να υποβάλουν όλα τα δικαιολογητικά στο κτηματολόγιο. Το πότε θα γίνει αυτό εξαρτάται από την κάθε περιοχή, ημερομηνίες αναφέρονται στην επίσημη ιστοσελίδα (https://www.ktimatologio.gr). 

Το κτηματολόγιο:

  • δεν υποκαθιστά το Ε9,
  • δεν είναι απλά μία δήλωση,
  • δεν θα γίνονται εύκολα αλλαγές μετά την τελική ανάρτηση.

Η κτηματογράφηση έχει στάδια. Άρα αναλόγως σε ποιο στάδιο βρίσκεται η κάθε περιοχή του ακινήτου σας απαιτούνται άλλες διαδικασίες και αναλόγως υπάρχει το περιθώριο των διορθώσεων. Βασικά βήματα καθενός που έχει ακίνητη περιουσία είναι:

  1.  www.ktimatologio.gr,  όπου ελέγχετε το νομό που ανήκει το ακίνητο και την περιοχή για να δούμε σε τι στάδιο βρίσκεται το στάδιο της κτηματογράφησης.
  2. Βασικά δικαιολογητικά: συμβόλαιο, τοπογραφικό, χαρτί υποθηκοφυλακείου, Ε9. Έτσι πηγαίνετε σε κάποιο μηχανικό ή λογιστικό γραφείο για να δουν τι υπάρχει ήδη στο σύστημα και τι ενέργειες χρειάζεται να γίνουν περεταίρω.

Πολύς κόσμος δηλώνει αγροτεμάχια, τετραγωνικά μέτρα και σύνορα που έχουν δηλωθεί και από άλλους, που μπορεί να μην τους ανήκουν. Για  αυτό έρχεται το κτηματολόγιο να χαρτογραφήσει όλη την ακίνητη περιουσία της Ελλάδος συγκεκριμένα που σε ποιον ανήκει, ώστε τα δηλωμένα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτητών να μην είναι περισσότερα από όλη την έκταση της Ελλάδας. Εν τέλει το κτηματολόγιο είναι μια υποχρεωτική διαδικασία από όλους τους ιδιοκτήτες στην Ελλάδα, που απαιτεί προσοχή στη συμπλήρωση του.
 

 

Τόνια Τσιρογιάννη
 Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups, accredited by ICF
+302114094901
www.stellarlight.gr
Linkedin Profile Tonia Tsirogianni

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...