Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Ο προϋπολογισμός του 2024 και το success story Μητσοτάκη

Από χθες ξεκίνησε η συζήτηση για την κύρωση του προϋπολογισμού του 2024, η οποία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής, με την υπερψήφιση του από την κυβερνητική πλειοψηφία, συνιστώντας παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Τα επιτεύγματα στην οικονομία, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων το 2024, η επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών, το "γκάζωμα" για την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων και μάλιστα στο δημόσιο για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, φέρνουν την κυβέρνηση σε θέση οδηγού.

Χθες, ακούσαμε αυτό το... ταλαίπωρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, που ακούει στο όνομα Θεοδώρα Τζάκρη (έχει ψηφίσει όλα τα μνημόνια δηλώνοντας... αντιμνημονιακή!), να λέει ότι πρόκειται για έναν πλασματικό προϋπολογισμό λιτότητας και καταστροφής! Πιθανόν η αποστροφή αυτή να οφείλεται σε κάποιο απόσπασμα από... ξεχασμένο κείμενο του 2010, όταν ψήφιζε τον μνημονιακό προϋπολογισμό του 2011 ή του 2011 όταν ψήφιζε τον επίσης μνημονιακό προϋπολογισμό του 2012 ή ενδεχομένως του 2015, όταν ψήφιζε τον μνημονιακό προϋπολογισμό του 2016 με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ! Διαφορετική εξήγηση δεν μπορούμε να δώσουμε και μάλλον εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τον δημοσκοπικό κατήφορο, φαίνεται ότι γενικώς τους αρέσει να εξευτελίζονται, ιδίως στα οικονομικά ζητήματα. Ή υποκρίνονται ή δεν γνωρίζουν. Το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζουν και να είναι αφελείς! Τέλος πάντων, Τζάκρη είναι αυτή και ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που εκπροσωπεί, οπότε έχουν το... ακαταλόγιστο!

Ασχολούμενοι με τα... σοβαρά και όχι με τα γελοία του κόμματος της -τύποις- αξιωματικής αντιπολίτευσης, οφείλουμε να πούμε μερικά πράγματα για τον προϋπολογισμό του 2024 και τις προοπτικές της οικονομίας. Κατ΄ αρχάς, να επισημάνουμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός θα υλοποιηθεί σε περιβάλλον επενδυτικής βαθμίδας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αυτονόητες και προαπαιτούμενες επιτυχίες στην οικονομία. Στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την περασμένη Πέμπτη, οι συνάδελφοι του Κωστή Χατζηδάκη μας έδειξαν με το... δάκτυλο, αλλά αυτή τη φορά για καλό. Αναγνώρισαν ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα επιτυχίας και μεγάλη έκπληξη.

Οι παράγοντες που δικαιολογούν αυτήν την επισήμανση του Eurogroup, είναι πολύ εύκολο να κατατεθούν με αποδείξεις.

Η Ελλάδα έχει τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη, ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος από το μέσο όρο, ενώ στις επενδύσεις είμαστε στην τρίτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς τον ρυθμό αύξησης τους. Στις άμεσες ξένες επενδύσεις έχουμε σημειώσει ρεκόρ 20ετίας και στη χώρα έχουν έρθει κολοσσοί, όπως οι Pfizer, Cisco, Microsoft, Google, Amazon. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (τουρισμός) έχουν οδηγήσει τις εισπράξεις στο 49% του ΑΕΠ που είναι ρεκόρ όλων των εποχών, το δημόσιο χρέος από το 207% του ΑΕΠ το 2020 (χρονιά ύφεσης λόγω της πανδημίας), έχει υποχωρήσει στο 160% του ΑΕΠ, ενώ και στον πληθωρισμό κινούμαστε κάτω από τον μέσο όρο, καθώς το πρόβλημα της ακρίβειας είναι γενικό. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε τον περασμένο Οκτώβριο στο 9,6%, δηλαδή σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 14 χρόνια, ενώ στο σκέλος της φορολογίας, η μόνη αλλαγή αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τον εξορθολογισμό των εισοδημάτων τους, αφού το 85% κινείται κάτω από τις ετήσιες αποδοχές ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό! Στο ιδιωτικό χρέος η Ελλάδα κινείται κάτω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι προαναφερόμενες επιδόσεις αφορούν όσους διαβάζουν τους αριθμούς σε μια οικονομία και θέλουν να καθορίσουν τη στρατηγική τους. Κάνοντας τις προβολές και στο κοινωνικό σκέλος, απλά να επισημάνουμε ότι το 2024 θα είναι η δεύτερη χρονιά αυξήσεων για τους συνταξιούχους, η πρώτη χρονιά για τους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, ενώ με διάφορες άλλες παρεμβάσεις στηρίζεται το εισόδημα των πολιτών. Στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η ελαχιστοποίηση των απωλειών λόγω της ακρίβειας. Το περίσσευμα του προϋπολογισμού επιστρέφεται ως μέρισμα στην κοινωνία, για να ξεφύγουμε από τον σκληρό πυρήνα της πληθωριστικής πίεσης.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών καταλαβαίνει πολύ καλά τι έχει γίνει στη χώρα και αυτό φάνηκε και με την ψήφο του στις τελευταίες εθνικές εκλογές. Η... γκρίνια είναι μέσα στο πρόγραμμα, αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι είμαστε τυχεροί από την άσκηση διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον... καβαλάρη Κυριάκο Μητσοτάκη! Ο Κασσελάκης, η Τζάκρη και οι λοιποί... συγγενείς είναι για να μας... ψυχαγωγούν και να σπάνε τη μονοτονία μας!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...