Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Ο ρωσικός εφιάλτης και η κάμψη της κινεζικής οικονομίας

Ρώσοι και Ουκρανοί είπαν να... σπάσουν τη ρουτίνα του πολέμου και εκεί που οι μάχες περνούσαν στα... ψιλά, τώρα έρχονται και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή το πλήγμα στη γέφυρα που ενώνει τη ρωσική επικράτεια με τη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία καταλήφθηκε από τα στρατεύματα του Πούτιν το 2014.

Το σαμποτάζ στη γέφυρα ανάγκασε τους Ρώσους να αποχωρήσουν από τη συμφωνία που επέτρεπε την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα οι τιμές των βασικών τροφίμων να παρουσιάσουν χθες σημαντική αύξηση στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να έχουμε την τροφοδότηση νέου κύκλου πληθωριστικών τάσεων στα τρόφιμα, οπότε μια τέτοια αρνητική προοπτική είναι δεδομένο ότι επηρεάζει τους σχεδιασμούς σε παγκόσμιο επίπεδο για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Ουσιαστικά το περιβάλλον της αντιπληθωριστικής πολιτικής γίνεται και πάλι... μη φιλικό, εντείνοντας την αβεβαιότητα σχετικά με το "ταβάνι" των βασικών επιτοκίων.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα θετικό και ένα αρνητικό στοιχείο με άξονα την κινεζική οικονομία, η οποία παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, καθώς τα μεγέθη της κινούνται κάτω από τους στόχους και τις προσδοκίες. Μια ενδεχόμενη "κοιλιά" της Κίνας θα προκαλούσε μείωση της παγκόσμιας ζήτησης, κάτι που θα οδηγούσε σε επιβράδυνση ή και ύφεση. Η θετική πλευρά μιας τέτοιας εξέλιξης θα είναι η συμπίεση των τιμών των εμπορευμάτων, όπως συνέβη και χθες, όπου το πετρέλαιο, ο χρυσός, το ασήμι, ο χαλκός και πολλά ακόμη commodities, πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα.

Το κινεζικό ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο "έτρεξε" με 6,3%, κάτι που απέχει σημαντικά από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν ανάπτυξη 7,3%. Σημειώνεται ότι ανάπτυξη κάτω από το 7% στην Κίνα, ισοδυναμεί με την κήρυξη... συναγερμό και κατάστασης έκτακτης ανάγκης σε ολόκληρο τον πλανήτη! Έτσι, χθες τα χρηματιστήρια, με αφορμή τις εξελίξεις σε Ρωσία και Κίνα υποχώρησαν, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά το ράλι των τελευταίων μηνών, έκανε μια... ανάπαυλα χθες, κλείνοντας με απώλειες 1,65%, κρατώντας ωστόσο, τις 1.300 μονάδες (έκλεισε στις 1.303,79 μονάδες). Παρήγορο γεγονός της χθεσινής ημέρας ήταν η υποχώρηση του επιτοκίου του δεκαετούς ομολόγου κάτω από το 4%.

"Πετάει" ο προϋπολογισμός

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έχει κάθε λόγο να τρίβει τα χέρια του για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος κινείται πολύ πάνω από τους στόχους.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, στο τέλος Ιουνίου, καταγράφηκε θεαματικά μειωμένο έλλειμμα, κάτι που αποτελεί "όπλο" εν΄ όψει αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας, αλλά ταυτόχρονα, αποτελεί θετικό προηγούμενο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2024, λόγω επιστροφής στον... προτεσταντισμό του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά και μεγαλύτερα περιθώρια για παροχές προς κοινωνικές ομάδες προς το τέλος του έτους. Κάνοντας τους... λογαριασμούς, το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με έλλειμμα 2,467 δισ. ευρώ, ενώ ο στόχος του προϋπολογισμού ήταν για 4,265 δισ. ευρώ. Ένα το κρατούμενο. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 2,116 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 415 εκατ. ευρώ. Δύο τα κρατούμενα. Οι θετικές αυτές εξελίξεις σχετίζονται με την καθαρή αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά 1,202 δισ. ευρώ και τη μείωση των δαπανών κατά 596 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, μ΄ ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια!

Η εικόνα θα ήταν ακόμη καλύτερη αν είχαν εισπραχθεί και τα 1,496 δισ. ευρώ της σύμβασης για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, καθώς η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Συνεπώς, ο προϋπολογισμός έχει από εκεί ένα... σίγουρο έσοδο, ενώ μέσα στους επόμενους μήνες θα συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς η ροή φορολογικών εσόδων, τόσο από τον Φόρο Εισοδήματος του 2022, όσο και από τον αυξημένο ΦΠΑ, λόγω της τουριστικής κίνησης και της συνεπακόλουθης υψηλής κατανάλωσης. Άρα, προς το τέλος του έτους και αφού η Ελλάδα θα έχει πάρει κατά τα φαινόμενα το... δώρο της επενδυτικής βαθμίδας, θα είναι σε θέση να μπει με... φόρα στο απαιτητικό 2024, λόγω των "σφιχτών" κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Ταυτόχρονα, θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρχουν και τα αναγκαία "πολεμοφόδια" για να στηριχθούν ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, αλλά να δοθεί και το... κάτι τις παραπάνω, σε σχέση με όσα έχει εξαγγείλει μέχρι στιγμή η κυβέρνηση. Αρκεί φυσικά, να διατηρηθεί το θετικό momentum στην οικονομία και να μην συμβούν ανατροπές στο διεθνές περιβάλλον. Αμήν...

Έξι σχήματα θα δώσουν μάχη για την Αττική Οδό

Τελικώς, έξι είναι οι ενδιαφερόμενοι μνηστήρες για τον διαγωνισμό της Αττικής Οδού, η οποία προβλέπει την επέκταση της εκμετάλλευσης για 25 χρόνια, μαζί με τις επεκτάσεις που πρόκειται να γίνουν.

Ειδικότερα, προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

  • ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A.
  • ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
  • Ένωση προσώπων BRISA – AUTOESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE MIDCO, B.V.–INTRAKAT A.E.
  • Ένωση προσώπων MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD
  • Ένωση προσώπων VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣΑ.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S.
  • Ένωση προσώπων ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣΑ.Ε. – ΑΒΑΞΑ.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S.

Άρα, δεν κατέθεσαν προσφορά τα σχήματα GRUPPO FININC – INC SpA και η Κοινοπραξία αποτελούμενη από τις εταιρείες "VAUBAN" – "DIF" – "EGIS". Με όρους εσωτερικής επιχειρηματικής... ανάγνωσης, για τη μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης που "παίζει" αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, θα "φαγωθούν" ξένοι κολοσσοί με τεράστια μεγέθη, αλλά μεγαλύτερο είναι το ενδιαφέρον, σε σχέση με τους εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους. Κι αυτό γιατί, θα βρεθούν... απέναντι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ του Γιώργου Περιστέρη, η Intrakat των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμένακη και του επιχειρηματία Αλέξανδρου Εξάρχου, ο Μυτιληναίος και το κοινό σχήμα ΑΚΤΩΡΑ Παραχωρήσεις-ΑΒΑΞ. Ο χαμός του χαμού...

Η σύμβαση της Αττικής Οδού συνεπάγεται μια "μάχη", η οποία ξεπερνά τα στενά επιχειρηματικά πλαίσια, καθώς, είναι ένα project που αγγίζει κυβερνήσεις άλλων κρατών. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα γίνει άμεσα και οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε μελλοντική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Όποιος δώσει τα πιο πολλά, παίρνει τα πάντα!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...