Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Ο σχεδιασμός Μητσοτάκη έως τις Ευρωεκλογές, οι εκπλήξεις και οι πιθανές ανατροπές

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό σε σχέση με όσα έχουν γίνει είναι από πολύ καλή έως πάρα πολύ καλή, ενώ την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι κυρίαρχη του πολιτικού παιχνιδιού, αλλά εν μέσω μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών!

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συμμετέχοντας σε συζήτηση στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, έκανε λόγο για πολιτική βούληση της κυβέρνησης στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Η αναταραχή στα πανεπιστήμια, λόγω του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, δεν φαίνεται να προκαλεί αναταράξεις, καθώς η πλειοψηφία της κοινωνίας επικροτεί τις κινήσεις της κυβέρνησης. Εκεί το θέμα θα λήξει αργά ή γρήγορα, χωρίς να επηρεάζει τόσο πολύ άλλες παραμέτρους.

Από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα με τις αγροτικές κινητοποιήσεις δημιουργεί πολιτικό ζήτημα, από τη στιγμή που παρουσιάζονται τάσεις κλιμάκωσης από την πλευρά των αγροτών, οι οποίες μπορεί να επιφέρουν ανατροπές στην οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας. Είναι σίγουρο ότι η... τρικλοποδιά που βάζουν τα μπλόκα στις εμπορευματικές μεταφορές στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα έχει κόστος για όλους μας. Θα επηρεαστούν περαιτέρω οι τιμές των αγαθών και αργά ή γρήγορα και οι ίδιοι οι αγρότες θα πληρώσουν το κόστος που τους αναλογεί.

Η κυβέρνηση θέλει να έχει ανοικτό δίαυλο με τους αγρότες, επισημαίνοντας ότι υπό την... απειλή των μπλόκων, δεν μπορεί να γίνει διάλογος. "Μην κλείνετε τις εθνικές οδούς και ελάτε να συζητήσουμε", λέει η κυβέρνηση, "δώστε λύση που μας ικανοποιεί για να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις", λένε οι αγρότες.

Τα δεδομένα του προϋπολογισμού είναι συγκεκριμένα και ο Μητσοτάκης δεν είναι από αυτούς που θα πει στον Χατζηδάκη άνοιξε την... κάνουλα και ρίξε χρήμα. Ό,τι έχει χτίσει η χώρα με πολύ κόπο τα τελευταία 4,5 χρόνια, δεν πρόκειται να το τινάξει στον αέρα ο Κυριάκος, όσο και αν... χτυπιούνται διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η σιγουριά για τις αγορές, αλλά ταυτόχρονα εκεί εντοπίζεται και το πρόβλημα σχετικά με την υποχώρηση των αγροτών.

Το πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα σοβαρότατο και αυτό αποδεικνύεται και από τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε άλλες χώρες. Χρειάζεται γενναία στήριξη, αλλά αυτή τη στιγμή τα οικονομικά περιθώρια είναι πολύ στενά έως ανύπαρκτα, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των αγροτών, έτσι όπως τα θέτουν και έτσι όπως θέλουν.

Προέχει η διατήρηση της θετικής εικόνας που έχει η Ελλάδα στις αγορές, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, η τιμωρία θα είναι άμεση και θα μας πάρει όλους η μπάλα. Τα χρόνια των μνημονίων θα έπρεπε να μας έχουν κάνει πιο σοφούς και λογικούς, γιατί ακόμη και όπου υπάρχει ζημιά και πρόβλημα, αυτά μπορεί να διογκωθούν και μετά να μην αντιμετωπίζονται ούτε στον ελάχιστο βαθμό. Η εμπιστοσύνη χτίζεται επί χρόνια, αλλά μπορεί να κλονιστεί μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα. Έρχεται με ρυθμούς... χελώνας και φεύγει με ταχύτητα μιας... Φεράρι!

Ο Μητσοτάκης έχει πάρει απόφαση ότι μέσα στον... Κουτσοφλέβαρο, πρέπει να τεστάρει τα δημοσκοπικά χαμηλά της κυβέρνησης και στη συνέχεια να περάσει στην αντεπίθεση. Τελειώνει με το ζήτημα των ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο επιφέρει φθορά, ενώ θα φέρει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και θα κάνει διαχείριση step by step στο αγροτικό. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η αλλαγή ατζέντας από τον Μάρτιο, καθώς θα απομένουν λιγότερες από 100 ημέρες, πριν τη διενέργεια των Ευρωεκλογών της 6ης Ιουνίου.

Το ζήτημα της ακρίβειας είναι το κορυφαίο θέμα στην πολιτική ατζέντα. Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση θα εφαρμοστούν και ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν από τον επόμενο μήνα. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα υπάρξουν τα πρώτα αποτελέσματα, τα οποία θα είναι ικανά να ξαναδώσουν "αέρα" στα... πανιά! Από την άλλη πλευρά, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στην εκτόνωση των αντιδράσεων για το νομοσχέδιο που αφορά τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών έως τις Ευρωεκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις φανερώνουν την απόλυτη κυριαρχία του Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας, εν μέσω πολύ μεγάλης δυσαρέσκειας των πολιτών. Η ακρίβεια είναι το κορυφαίο θέμα και σ΄ αυτό προστίθενται η εγκληματικότητα, η υγεία, η καθημερινότητα.

Οι Ευρωεκλογές προσφέρονται για... χαλαρές ασκήσεις επί της κάλπης και αφού τώρα δεν υπάρχει ο... μπαμπούλας του ΣΥΡΙΖΑ (πάει από το κακό στο χειρότερο), ίσως είναι μια συγκυρία, όπου η χαλαρή ψήφος μπορεί να οδηγήσει σε... εκπλήξεις!

Στις αντίστοιχες εκλογές του Μαΐου 2019, η Νέα Δημοκρατία έλαβε υψηλό ποσοστό, το οποίο ήταν μήνυμα για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που φυσικά έγινε τον Ιούλιο. Τώρα είναι άλλα τα δεδομένα. Εθνικές εκλογές είχαμε πριν από μερικούς μήνες, η κυβέρνηση δεν απειλείται, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάει... κατά διαόλου, το ΠΑΣΟΚ δεν δείχνει να έχει ισχυρή δυναμική για να απειλήσει τη Νέα Δημοκρατία, τον Ιούνιο ο κόσμος έχει αρχίσει να κάνει τα μπάνια του, οπότε όλα αυτά μαζί, μπορεί να οδηγήσουν σε ανατροπές. Το εκλογικό σώμα σε μεγάλο ποσοστό είτε θα απέχει είτε θα θεωρήσει ότι είναι μια καλή ευκαιρία για να στείλει μήνυμα στο κυβερνών κόμμα.

Στην Κεντροαριστερά, από την επομένη των εκλογών φαίνεται ότι θα υπάρξουν τάσεις προσέγγισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Αριστεράς, με φόντο τις εκλογές του 2027, χωρίς όμως ένα τέτοιο εγχείρημα, να συγκεντρώνει μεγάλες πιθανότητες για τη... μεγάλη ανατροπή. Στις Ευρωεκλογές, φαίνεται ότι η Νέα Δημοκρατία θα υποστεί σημαντική φθορά, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθούν τα κόμματα που βρίσκονται δεξιά της, χωρίς να φαίνεται ότι η αντικατάσταση των μετακινούμενων προς δεξιά, θα αναπληρωθεί με μετακίνηση των κεντροαριστερών προς τα... δεξιά.

Οι εκπλήξεις των Ευρωεκλογών, μικρές ή μεγάλες, σίγουρα θα προκαλέσουν ένα πολιτικό ντόμινο, το οποίο σε επίπεδο κυβέρνησης, σίγουρα θα περιλαμβάνει έναν εκτεταμένο ανασχηματισμό. Ο Μητσοτάκης θα θελήσει να κάνει ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα, χωρίς να... ξεχάσει όσους στήριξαν, υπονόμευσαν ή απείχαν από τις διαδικασίες έγκρισης διαφόρων νομοθετημάτων. Ως προς τα υπόλοιπα κόμματα, θα φανεί μάλλον αυτό που διαφαίνεται ως τάση σε ολόκληρη την Ευρώπη: η ακρίβεια και το μεταναστευτικό στρέφουν τους ψηφοφόρους προς τα δεξιά, αφήνοντας την αριστερά πτέρυγα να ζει στον κόσμο της. Για να δούμε τι θα δούμε...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...