Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Οι... παγωμένες ΗΠΑ, η ρελάνς Πούτιν και ο καταλύτης της Κίνας

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Αυτό που συμβαίνει στις ΗΠΑ με τις καιρικές συνθήκες δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 150 χρόνια, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους και το παγωμένο σκηνικό μαζί με τη... μαυρίλα από τους δεκάδες θανάτους λόγω του ψύχους, καθιστά ακόμη πιο βαριά την ατμόσφαιρα στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Οι κακές καιρικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν τουλάχιστον τον μισό πληθυσμό των ΗΠΑ, δεν φαίνεται να πτοούν τόσο πολύ τους επενδυτές στη Wall Street, οι οποίοι θέλουν να δουν ένα ράλι στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις του έτους, για να κλείσει το έτος μια μια σχετικώς γλυκιά γεύση. Ωστόσο, χθες, η άνοδος των επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων δεν άφησε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να δει... άσπρη μέρα, ώστε να... εναρμονιστεί με τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ. Έτσι, περιορίστηκε στην εμφάνιση κυρίως πτωτικών τάσεων. Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο ότι οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών βρίσκονται υπό πίεση, λόγω των ακυρώσεων χιλιάδων πτήσεων κατά τις τελευταίες ημέρες. Όταν τα επιτόκια των ομολόγων αυξάνονται, τότε αυτός είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να κινηθεί χαμηλότερα η Wall Street. Το αμερικανικό δεκαετές ενισχύθηκε χθες προς το 3,85% και εφόσον ενισχυθεί η βεβαιότητα των επενδυτών για βαθιά ύφεση, τότε θα ξεπεράσει και το 4%. Παράλληλα, η υποχώρησης της τιμής της μετοχής της Apple στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021, αλλά και της Tesla κατά 11%, δεν αποτελούν και τόσο καλό οιωνό για τους επενδυτές...

- Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι επενδυτές βλέπουν να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο η ύφεση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, ενώ πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι οι τιμές των βασικών δεικτών της Wall Street κινούνται πάνω σε ισορροπίες του τρόμου.

Πάντως, οι μετοχές των αμερικανικών εταιρειών που συνδέονται με την κινεζική οικονομία πήραν τα πάνω τους χθες, καθώς το καθεστώς του Πεκίνου προχωρά σε χαλάρωση των μέτρων για τον κορωνοϊό από τις 8 Ιανουαρίου, αφήνοντας να πλανάται ως... λεπτομέρεια η ύπαρξη 25 εκατομμυρίων κρουσμάτων ημερησίως!

Η άρση των περιορισμών στην Κίνα είναι ένα καλό νέο για τις αγορές και αποτυπώθηκε και στους ευρωπαϊκούς δείκτες χθες, αλλά από την άλλη πλευρά, ενεργοποιεί σενάρια αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες και τα εμπορεύματα. Η μία αντίφαση πίσω από την άλλη. Σίγουρα, η νέα έξαρση της πανδημίας με δεκάδες εκατομμύρια κρούσματα κάθε μέρα, δεν αποτελεί και το καλύτερο μήνυμα για τους προσεχείς μήνες, ιδίως, εάν ενισχυθούν οι ενδείξεις για βαθύτερη ύφεση στις... παγωμένες ΗΠΑ.

- Ο εισβολέας Βλαδίμηρος πάσης Ρωσίας και... κατεχόμενης ανατολικής Ουκρανίας, όπως αναμενόταν, προχώρησε σε αντίμετρα στην πρόσφατη απόφαση των Ευρωπαίων να θέσουν πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου.

Έτσι, από την 1η Φεβρουαρίου και έως την 1η Ιουλίου, θα απαγορευτούν οι εξαγωγές αργού πετρελαίου, ενώ υπάρχει ρήτρα που επιτρέπει στον Πούτιν να ακυρώσει την απαγόρευση σε ειδικές περιπτώσεις.  Η κίνηση αυτή λειτουργεί ενισχυτικά στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου και έτσι το Brent ενισχύεται συνεχώς, έχοντας κατακτήσει πλέον τα 86 δολάρια το βαρέλι. Επιπλέον, μετά από τη μεγάλη πτώση των προηγούμενων ημερών, το φυσικό αέριο ανακάμπτει, ενώ η κίνηση Πούτιν για κυρώσεις στις χώρες που εφαρμόζουν το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, σε συνδυασμό με την άρση των περιοριστικών μέτρων στην Κίνα, οδηγούν τον χρυσό σε νέο υψηλό 6 μηνών και τον χαλκό σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

- Οι αγορές βρίσκονται σε μια φάση έντονης κινητικότητας αλλά και πολλών αντιφάσεων. Οι κινήσεις του Πούτιν αναμένεται να φέρουν σε δυσκολότερη θέση τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τα ρωσικά ενεργειακά προϊόντα, δημιουργώντας ενδεχομένως ένα νέο πληθωριστικό σπιράλ.

Αυτό το σενάριο είναι πολύ πιθανό από τη στιγμή που η Κίνα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι της ανοικτής οικονομίας με ελάχιστους περιορισμούς στους πολίτες της, λόγω του κορωνοϊού. Μέσα σ΄ ένα τέτοιο περιβάλλον, η Ευρώπη καλείται να επιλύσει μια πολυπαραγοντική εξίσωση, καθώς βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αγοράζει υψηλότερα τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ και βλέπει τις τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος να επιδρούν ακόμη πιο αρνητικά στις τσέπες των Ευρωπαίων πολιτών.

Όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας συνιστούν μεγάλες ανατροπές που έχουν πολύ έντονο το στοιχείο της αντιφατικότητας. Και όταν τα μηνύματα είναι αντιφατικά, συνήθως επιβεβαιώνεται το πιο αρνητικό σενάριο. Εκτός και αν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε πολλά επίπεδα, μέσα στους προσεχείς μήνες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτρέψουν μοιραίες καταστάσεις. Προς το παρόν όμως, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στο σκοτάδι και στον... πάγο!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...