Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Οι παροχές Μητσοτάκη και η ενίσχυση της διείσδυσης των ΕΛΠΕ στην Αίγυπτο

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο Μητσοτάκης συνεχίζει να μοιράζει χρήμα όχι από το "θησαυροφυλάκιο των ονείρων", όπως συμβαίνει με τον Τσίπρα, αλλά από τα πραγματικά χρήματα που έχει το ταμείο του Κράτους.

Οι χθεσινές εξαγγελίες από Σταϊκούρα, Χατζηδάκη, Σκυλακάκη, Βεσυρόπουλο, έχουν την υπέρτατη στρατηγική στόχευση, καθώς αγγίζουν δύο ιερές "αγελάδες" του εκλογικού σώματος. Η πρώτη απαρτίζεται από τους οφειλέτες, μιας και το 60% των κατοίκων της... επικράτειας έχει χρέη προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία και η δεύτερη αφορά τους συνταξιούχους. Οι 36 και 72 δόσεις, καθώς και η αναβίωση των 120 δόσεων αγγίζουν το μεγαλύτερο μέρος των Ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μια ευνοϊκή ρύθμιση που δίνει μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα "ξαλαφρώνει" τους... ψηφοφόρους, οι οποίοι μπορούν να προσέλθουν στην κάλπη για να ψηφίσουν με πιο καθαρό μυαλό. Λεφτά δεν θα τους χαρίσει ο Τσίπρας και το ξέρουν τόσο αυτοί, όσο και ο ίδιος. Ο Μητσοτάκης αποτελεί τον υπεύθυνο ηγέτη που ξέρει να διαχειρίζεται σωστά τις καταστάσεις και να παράγει αποτελέσματα. Οι περισσότεροι το έχουν αντιληφθεί αυτό, καθώς δεν ακούνε τίποτα για "Σεισάχθεια" από τον λαϊκιστή και αριβίστα αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε, αν ξαναμιλήσει για "Σεισάχθεια" είναι προφανές ότι θα τον πάρουν όλοι στο... ψητό!

Η δεύτερη κατηγορία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι οι συνταξιούχοι. Βέβαια, στον βωμό της προεκλογικής σκοπιμότητας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια κίνηση, που υπό άλλες συνθήκες, δεν θα γινόταν. Έδωσε "επίδομα προσωπικής διαφοράς" σε 1.112.000 συνταξιούχους, οι οποίοι ούτως ή άλλως με το νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για την προσωπική διαφορά, συνεχίζουν να λαμβάνουν υψηλότερη σύνταξη από αυτήν που δικαιούνταν κανονικά, μετά τον επανυπολογισμό που έγινε το 2016. Πάντως, ένα μικρό... δωράκι και μάλιστα ανακοινωμένο την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κρύβει πολλή... αγάπη! Η κυβέρνηση έκρινε ότι λόγω του πληθωρισμού θα έπρεπε να πάρουν κάτι και αυτοί που δεν πήραν καθόλου ή πήραν μισή την αύξηση από το ποσοστό του 7,75%, που ισχύει από την 01/01/2023, για τους μη έχοντας προσωπική διαφορά.

Ο Μητσοτάκης πάει να "δέσει" ενόψει εκλογών την πολυπληθή και πάντοτε υπολογίσιμη πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι οποίοι με λίγο πιο γεμάτη τσέπη, μπορούν να νουθετήσουν τα παιδιά τους και πολύ περισσότερο τα εγγόνια τους, τα οποία συναρπάζονται από τον... επαναστατικό και... ανατρεπτικό λόγο του Τσίπρα. Άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πλειοψηφία στην "πιτσιρικαρία" και ο Μητσοτάκης, απλά θέλει να ενισχύσει την επιρροή του στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αν ο ψηφοφόρος αισθανθεί ότι διευκολύνεται η εξυπηρέτηση των χρεών του και ταυτόχρονα, η τρίτη ηλικία βλέπει μετά από χρόνια κάτι να... κινείται στην τσέπη της, τότε θα είναι και διαφορετική η συμπεριφορά μέσα στο παραβάν. Σίγουρα το θέμα της ακρίβειας, αποτελεί ένα μειονέκτημα για την κυβέρνηση, αλλά πιστεύουν ότι το πράγμα θα... μαζευτεί λιγάκι έως τις εκλογές. Από την άλλη πλευρά, ο Τσίπρας, από εκεί που μας έλεγε ότι θα χαθούν τα σπίτια του... γκοζμάκη, από τον Μητσοτάκη, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό "Άλφα" ότι οι 25.000 πλειστηριασμοί που έγιναν επί των ημερών του, ήταν λίγοι! Τσίπρας είναι ό,τι θέλει λέει και όσα κορόιδα "τσιμπήσουν", κέρδος θα είναι και αυτό!

Το "τρίγωνο" Attica Bank-Intrakat-ΔΕΗ που συνδέει Μπάκο-Καϋμενάκης-Εξάρχου με την κυβέρνηση και με φόντο τα media

Η κυβέρνηση έχει από κοντά την τριανδρία Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, καθώς αποτελούν τον... μαγικό συνδυασμό που θα κάνει τη διαφορά στην πολύπαθη Attica Bank, ενώ η Intrakat κερδίζει σταθερά πόντους και ανεβάζει τις "μετοχές" της στα εγχώρια επιχειρηματικά δρώμενα του κλάδου των Κατασκευών, κλείνοντας νέες δουλειές και με τη ΔΕΗ.

Ειδικότερα, την Τρίτη συναντήθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Διοικητής Γιάννης Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Αλέξανδρο Εξάρχου, που αποτελεί το νέο ανερχόμενο πρόσωπο, στο εγχώριο επιχειρείν. Ο κ. Εξάρχου μετέφερε στον κεντρικό τραπεζίτη, το ζωηρό ενδιαφέρον της Thrinvest για συμμετοχή στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, με κεφάλαια 100 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, όπως διαρρέουν οι επαϊοντες, οι ακραίες διακυμάνσεις που σημειώνει η μετοχή στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν φαίνεται να πτοούν την ισχυρή τριανδρία, η οποία, όπως μαθαίνουμε είναι... ζεστή για να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο και να έχει λόγο στα δρώμενα της Attica Bank.

"Ο Εξάρχου άκουσε αυτά που ήθελε να ακούσει και ήταν ικανοποιημένος", μας είπε "πηγή" που παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις γύρω από την τράπεζα. Οι προσεχείς εβδομάδες θα δείξουν προς τα πού πάει το πράγμα, ενώ το διοικητικό δίδυμο Μακέδου-Βρεττού, ετοιμάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, για να επιτύχει το deal. Και το deal θα πετύχει γιατί υπάρχει ισχυρή βούληση τόσο από το Μαξίμου, όσο και από την Τράπεζα Ελλάδος. Για την ακρίβεια, το θέμα το έχει πάρει πάνω του ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με το δίδυμο Μακέδου-Βρεττού. Πάντως, εδώ που τα λέμε, αν δεν... στρώσει η μετοχή στο ταμπλό, μετά και τα ιλιγγιώδη κέρδη που έφτασαν στο 300%, λόγω χαμηλής διασποράς, το κλίμα δεν θα είναι και το καλύτερο δυνατό, μέχρι να αρχίσει και να ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου.

Από την άλλη πλευρά, χθες είχαμε την ανακοίνωση ενός πολύ εντυπωσιακού deal της Intrakat με τη ΔΕΗ, καθώς η πρώτη θα κατασκευάσει νέο υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι για λογαριασμό της δεύτερης. Πρόκειται για μια "μπίζνα" με σημαντικές προεκτάσεις, που δίνει πόντους στην κατασκευαστική εταιρεία, αλλά ταυτόχρονα δείχνει και την... καλή θέληση της κυβέρνησης να υποστηριχθεί το σχήμα Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, καθώς αποτελεί "κλειδί" για τις εξελίξεις στην Attica Bank. Η ολοκλήρωση του έργου που αναλαμβάνει η Intrakat αναμένεται να ολοκληρωθεί στους επόμενους 9 μήνες, επιτρέποντας σε περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά στους Δήμους Αμαρουσίου, Βάρης–Βούλας-Βουλιαγμένης και Γλυφάδας να απολαμβάνουν υπερ-υψηλές ταχύτητες Internet μέσα από ένα υπερσύγχρονο και αξιόπιστο δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο θα φτάνει στην πόρτα των χρηστών. Ο συνολικός προϋπολογισμός των τριών έργων ανέρχεται σε 13,6 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Δεν μιλάμε δηλαδή για κάποιο... φοβερά και τρομερά μεγάλο έργο, ωστόσο, είναι η αρχή για πολύ... προχωρημένες συνεργασίες, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τα εξετάσουμε φυσικά και υπό το... μιντιακό πρίσμα. Μην ξεχνάμε ότι το εφοπλιστικό δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη, ιδιοκτήτες του Αστέρα Τρίπολης, συνδέονται με τις ανακατατάξεις στα Media, καθώς έχουν αποκτήσει το Action 24, το οποίο παίζει προς την πλευρά της κυβέρνησης με αρκετή δόση από ΠΑΣΟΚ, αλλά και τηλεοπτικό χρόνο στο κανάλι περιφερειακής εμβέλειας Attica TV, το οποίο "παίζει" προς ΣΥΡΙΖΑ μεριά και μας θυμίζει παλιές... ένδοξες εποχές παρέμβασης υπέρ του κόμματος που έγινε κυβέρνηση την περίοδο 2015-2019, μέσω της τότε συχνότητας του SBC.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι οι Μπάκος και Καϋμενάκης, πέρα από εφοπλιστές, πετρελαιάδες, κατασκευαστές, παραγωγοί βιολογικών προϊόντων και μιντιάρχες, θέλουν να αποκτήσουν ρόλο και στο τραπεζικό σύστημα, με τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Η επιχειρηματική τους πορεία, συν τη συμμετοχή Εξάρχου, δεν μπορούν να αφήσουν... αδιάφορη την κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι υπάρχει ένα ακόμη ισχυρό επιχειρηματικό σχήμα που μπορεί να προσθέσει πόντους στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας, με δεδομένο ότι έχει έδρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα...

Η HELLENiQ ENERGY "παίζει" πολύ δυνατά στην Αίγυπτο

Σπουδαία συμφωνία για την προμήθεια αιγυπτιακού αργού πετρελαίου από τα διυλιστήρια της ΕΛΠΕ, υπέγραψαν στο Κάιρο ο Διευθύνων Σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY κ. Ανδρέας Σιάμισιης και ο Πρόεδρος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Αιγύπτου EGPC (Egyptian General Petroleum Corporation) κ. Alaa El Batal, παρουσία του αρμόδιου Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της γειτονικής χώρας, κ. Tarek El Molla.

Το deal φέρνει τη σφραγίδα του διευθύνοντος συμβούλου της HELLENiQ ENERGY, Ανδρέα Σιάμισιη και εντάσσεται στη στρατηγική της χώρας μας για συνεχή ενίσχυση των σχέσεων με την Αίγυπτο. Όπως ανέφερε το κορυφαίο στέλεχος του Ελληνικού ομίλου "παρά το γεγονός ότι η αναπτυξιακή έμφαση δίνεται στις πιο καθαρές μορφές ενέργειας, η μεγαλύτερη δραστηριότητά μας εξακολουθεί να είναι τα πετρελαιοειδή, ενώ αποτελεί προτεραιότητα η διασφάλιση εναλλακτικών πηγών προμήθειας αργού για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της Ελλάδας, ιδιαίτερα σε μια τόσο ευμετάβλητη αγορά". Η υπογραφή της διμερούς συνεργασίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του ενεργειακού Φόρουμ "EGYPS”, που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Κάιρο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου κ. Abdel Fattah El Sisi, με τη συμμετοχή πολλών ενεργειακών εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στην αποστολή της HELLENiQ ENERGY συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη, τα οποία είχαν σειρά επαφών και συζητήσεων για θέματα πετρελαιοειδών και υπηρεσιών engineering, ενώ έμφαση δόθηκε και στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπου η εταιρεία υλοποιεί ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε το στρατηγικό πλάνο μετασχηματισμού του Ομίλου, μιλώντας στην ενότητα "Decarbonising the industry” στην οποία συμμετείχαν επικεφαλής επιχειρήσεων από όλο τον κόσμο.

Σημειώνεται ότι η HELLENiQ ENERGY διατηρεί σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια στο Egypt Petroleum Show – EGYPS, το οποίο φέτος πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Φεβρουαρίου στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο της Αιγύπτου. Είναι η σημαντικότερη έκθεση και συνέδριο πετρελαίου και φυσικού αερίου της Βόρειας Αφρικής και της Μεσογείου, προσέλκυσε περισσότερους από 32.000 συμμετέχοντες, ενώ επαγγελματίες του κλάδου και στελέχη των επιχειρήσεων εξέτασαν τις στρατηγικές προτεραιότητες στην ευρύτερη περιοχή. Όλα τα παραπάνω είναι αρκετά για να αποδείξουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας τη συμμαχία της με την Αίγυπτο και αξιοποιώντας όλα τα δυνατά "χαρτιά", όπως συμβαίνει με την περίπτωση της HELLENiQ ENERGY.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Φόρτωση άρθρων...