Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Οι παροχές, οι εκλογές και οι αποφάσεις του Μητσοτάκη

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πίεση προς την κυβέρνηση χωρίς να εισπράττει τη φθορά της στον ανάλογο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η υπόθεση του Qatargate, μπορεί να αποτελέσει καταλύτη εξελίξεων για το ΠΑΣΟΚ και τη συμπεριφορά του κεντρώου χώρου.

Απέναντι στον ανένδοτο των... υποκλοπών του Τσίπρα και του Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση οργανώνει το "οπλοστάσιο" της και σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στις παροχές. Εκτός από τη συνέχιση των επιδοτήσεων για την αντιμετώπιση του ενεργειακού βάρους, έρχονται οι αυξήσεις σχεδόν 8%, για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων μετά από 12 χρόνια, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα δουν για πρώτη φορά αύξηση αποδοχών, μέσω της κατάργησης της Έκτακτης Εισφοράς Αλληλεγγύης και της κράτησης 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Έρχονται επιπλέον οι "επιταγές ακρίβειας", κουπόνια σε αδύναμους για τις αγορές στα σούπερ μάρκετ, τακτοποιήσεις σε σχέση με αυθαίρετα και ζητήματα ακίνητης περιουσίας, προσλήψεις στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μέσω προγραμμάτων της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και πολλά άλλα.

Το επιτελείο του Μαξίμου είναι σε ανοικτή γραμμή με τους Σταϊκούρα-Σκυλακάκη, έτσι ώστε έως τις εκλογές να δίνονται ισχυρές... δόσεις παροχών προς το εκλογικό σώμα. Μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται εκπλήξεις και ίσως μπει στον πειρασμό να ανακοινώσει μερικές από αυτές ο Μητσοτάκης αύριο κατά την ομιλία του, την τελευταία ημέρα συζήτησης του προϋπολογισμού του 2023 στη Βουλή.

Ο Τσίπρας πιστεύει ότι η Βουλή ίσως να μην... ανοίξει μετά τις εορτές, καθώς μπορεί να προκηρύξει εκλογές ο Μητσοτάκης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να κρατήσει... ζεστό το κόμμα του, έτσι ώστε να μην εκφραστούν γκρίνιες, όπως έγινε με το επίδομα των 600 ευρώ προς τους ένστολους. Ο Τσίπρας κρατάει το θέμα των υποκλοπών στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος, καθώς δεν έχει κάποιο επικοινωνιακό αφήγημα, ενώ οι... εύκολες λύσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, απλά προκαλούν γέλιο στο κεντρώο κοινό.

Ο προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο, σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, δείχνουν ότι το έτος θα κλείσει με σημαντική υπέρβαση του στόχου. Το έλλειμμα ήδη καταγράφεται κατά 1,1 δισ. ευρώ χαμηλότερο από τις αρχικές προβλέψεις, ενώ στην κυβέρνηση επιστρατεύουν όλων των ειδών τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και κυρίως αυτές που δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος, έτσι ώστε να ικανοποιήσουν όλα τα κοινά. Το κλείσιμο του έτους στο τέλος Φεβρουαρίου θα "γεννήσει" πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο, τον οποίο η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτο, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια έτσι ώστε, όσο γίνεται περισσότεροι εκλογείς, να είναι ευχαριστημένοι.

Οι επόμενες 60 ημέρες είναι πολύ σημαντικές, όσο και πονηρές. Το α΄ τρίμηνο του έτους θα δούμε ύφεση και στην Ελλάδα, οπότε ίσως ο Μάιος να είναι πολύ... μακρινός μήνας για την κυβέρνηση, έτσι ώστε να πάει σε εκλογές. Θα ρισκάρει εκλογές το χειμώνα ο Μητσοτάκης έχοντας ανοικτό το μέτωπο με τον Ερντογάν και βλέποντας να έχει πιο περιορισμένη δημοσκοπική φθορά ή θα πάει σε εκλογές τον Μάιο, όπου ίσως η τουρκική απειλή να έχει ατονήσει, αλλά ταυτόχρονα η φθορά μπορεί να είναι μεγαλύτερη; Οι διακοπές των εορτών και η επίσκεψη σε κάποιο... βουνό, ίσως δώσει απαντήσεις για τις εκλογικές εξελίξεις και διαδικασίες...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Φόρτωση άρθρων...