Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Οι προσδοκίες για τη «χρυσή» εποχή της οικονομίας

Όπως γράφαμε και χθες το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να κατακτά ολοένα και υψηλότερα επίπεδα οκτώ και πλέον ετών, ενσωματώνοντας τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για το success story της Ελλάδας  και στέλνοντας το μήνυμα ότι στις προσεχείς εκλογές... απαγορεύεται να επαναλάβουμε λάθη, σαν αυτά του 2015.

Παράλληλα, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της περιόδου 2023-2027 προβλέπει μέσο ρυθμό ανάπτυξης 4,8% σε τρέχουσες τιμές, ενσωματώνοντας και τον πληθωρισμό. Ούτε λίγο ούτε πολύ με τη... φόρα που έχουμε πάρει, το 2027, θα έχουμε επιστρέψει στο ιστορικά υψηλότερο ΑΕΠ που καταγράψαμε το 2008. Ήταν τότε που φτάσαμε τα 242 δισ. ευρώ για να... προσγειωθούμε στη συνέχεια στα 174 δισ. ευρώ, λόγω των περιοριστικών μέτρων που προέβλεπε η δανειακή σύμβαση. Η χώρα έως το 2027, λόγω των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και των ιδιωτικών επενδύσεων θα έχει μπροστά της μια χρυσή πενταετία, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για να αφήσουμε πίσω τον κακό μας εαυτό. Βεβαίως, υπάρχει μια μικρή... λεπτομέρεια. Το σενάριο δεν προβλέπει επ΄ ουδενί λόγω επιστροφή σε περιπέτειες με μορφώματα τύπου ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και συνέχιση της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Ελλάδα το 2027 θα έχει ολοκληρώσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, και έως το 2030 θα έχει ολοκληρώσει σχεδόν το σύνολο των προγραμμάτων που θα έχουν χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, με ισχυρά στηρίγματα από τις ιδιωτικές επενδύσεις.  Όλα αυτά υπό κανονικές συνθήκες και εφόσον δεν μας βρουν άλλες.... συμφορές, τόσο σε διεθνές όσο και εσωτερικό επίπεδο. Το ιδανικό για τις αγορές θα ήταν δύο ακόμη θητείες Νέας Δημοκρατίας και Κυριάκου Μητσοτάκη, για να μιλάμε πραγματικά για μία άλλη Ελλάδα και για ένα success story παγκοσμίων διαστάσεων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νομοθετικό Χάος

Ι. Προϋπόθεση νομοθέτησης είναι η συνειδητοποίηση της δογματικής του δικαίου. ● Δόγμα είναι το αυταπόδεικτο, άρα και μη αμφισβητούμενο. Είναι για τους Χριστιανούς, ...

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Φόρτωση άρθρων...