Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι ύμνοι της ΕΚΤ για την Ελλάδα και η... χύτρα της Μέσης Ανατολής

Οι αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της Ευρωζώνης, σε συνδυασμό με τα μηνύματα από τη Μέση Ανατολή, σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις του Ισραήλ, βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Σήμερα, η ΕΚΤ επί Ελληνικού εδάφους θα ανακοινώσει ότι αφήνει αμετάβλητα τα ευρω-επιτόκια για πρώτη φορά μετά από 15 μήνες, με το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, θα ανακοινωθεί η ενεργοποίηση της πρώτης φάσης για την κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ από την 1η Νοεμβρίου, η οποία θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές στη ζωή μας τα επόμενα χρόνια.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες θα περιγράψουν ως δύσκολη την κατάσταση στην οικονομία της Ευρωζώνης, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και αναμφίβολα όλοι είναι περίεργοι για να δουν πώς αντιλαμβάνονται την επόμενη ημέρα, ανάλογα με τα σενάρια που θα λάβουν χώρα στη Λωρίδα της Γάζας. Δηλαδή, πώς θα αντιδράσουν, αν οι τιμές της ενέργειας λόγω μιας γενικευμένης ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, οδηγήσουν τον πληθωρισμό υψηλότερα; Θα προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις επιτοκίων, την ίδια στιγμή που οι κυβερνήσεις θα πασχίζουν να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην καταρρεύσουν; Θα ευθυγραμμιστούν με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί τήρησης των όρων του Συμφώνου Σταθερότητας, όταν θα γίνεται της... Γάζας; Το μόνο σίγουρο είναι ότι σήμερα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για το πώς αντιλαμβάνονται την κατάσταση τα μέλη της ΕΚΤ. Είναι δε εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο, αυτά που θα ακούσουμε σήμερα να μην έχουν καμία σχέση με αυτά που θα συμβούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες...

Εύσημα από Λαγκάρντ για το ελληνικό success story

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και όλοι οι τραπεζίτες που συμμετέχουν στη διήμερη συνεδρίαση του συμβουλίου απέδωσαν τα εύσημα στην Ελλάδα για την εντυπωσιακή πορεία που έχει καταγράψει η Ελληνική οικονομία.

Στο χθεσινοβραδινό δείπνο παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η επικεφαλής της ΕΚΤ έδωσε συγχαρητήρια στον ίδιο και στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα αποφασιστικότητας, ενώ ο πρωθυπουργός από την πλευρά του, ανέφερε ότι η οικονομία μας είναι αυτή τη στιγμή μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ευρώπη και η μόνη αβεβαιότητα που υπάρχει, σχετίζεται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητο success story, το οποίο θα γίνει πολύ πιο δυνατό τα επόμενα χρόνια μέσω της ανάπτυξης και σίγουρα όχι με δανεικά.

Αναμφίβολα, η πολύ καλή εικόνα που έχει η χώρα μας στο εξωτερικό και ειδικότερα στους κόλπους της ΕΚΤ δεν οφείλεται μόνο στην εξαιρετική δουλειά και στα αποτελέσματα της τελευταίας τετραετίας από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και στον κομβικό ρόλο που έχει διαδραματίσει ο Διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ανατρέχοντας ακόμη και στον εφιάλτη του 2015. Ο ίδιος, ήταν άριστος οικοδεσπότης των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ, ενώ ήταν εντυπωσιακή η ομιλία του καλωσορίζοντας την Κριστίν Λαγκάρντ στο επίσημο δείπνο, με ιστορικές αναφορές στην Αθήνα και την Αρχαία Ελλάδα. Γιατί, όλα παίζουν τον ρόλο τους! Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μέλη της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των χωρών της Ευρωζώνης, φεύγουν ενθουσιασμένοι από την Αθήνα.

Από την άλλη πλευρά, η επενδυτική βαθμίδα, το μεγάλο deal της Alpha Bank με τον Ιταλικό κολοσσό Unicredit, αλλά και η οριστικοποίηση της εξαγοράς της ENEL Romania από τη ΔΕΗ, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε άλλη... πίστα. Οι θετικές εκθέσεις (με τις απαραίτητες κάθε φορά συστάσεις για επιμέρους θέματα) έχουν εξελιχθεί σε μια... κουραστική διαδικασία και πλέον είδηση θα μπορούσε να αποτελέσει μόνο μια εντελώς απαισιόδοξη έκθεση από κάποιον διεθνή οργανισμό ή επενδυτικό οίκο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει μεμονωμένα για την Ελλάδα, καθώς οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιδόσεις, έχουν κάνει ολόκληρο τον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο να... παραμιλά. Οτιδήποτε αλλάξει προς το χειρότερο θα οφείλεται αποκλειστικά στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Εξάλλου, χθες δημοσιοποιήθηκαν τα οριστικά στοιχεία για την πορεία του προϋπολογισμού στο εννεάμηνο, όπου το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν κατά μερικά εκατομμύρια υψηλότερο σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στα 5,987 δισ. ευρώ έναντι στόχου 2,436 δισ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού βρέθηκε στα 397 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για 2,704 δισ. ευρώ. Να το κάνουμε... φραγκοδίφραγκα. Η κυβέρνηση έχει ήδη εκπληρώσει τον φετινό αναθεωρημένο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ ή 2,5 δισ. ευρώ και έχει έναν "αέρα" 3,5 δισ. ευρώ για να καλύψει πλήρως τις εξαγγελίες της και φυσικά να παράσχει πολύ μεγαλύτερη βοήθεια στους πληγέντες από τις θεομηνίες. Η Ελλάδα εμπνέει εμπιστοσύνη στις αγορές και αν δεν είχαμε την... αντάρα στη Μέση Ανατολή, θα είχαμε μεγαλύτερη ορατότητα και σαφώς πιο θετικές προσδοκίες.

"Σφυρίζει" η... χύτρα στη Μέση Ανατολή

Οι Ισραηλινοί προετοιμάζονται για τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας (ο χρόνος πλησιάζει επικίνδυνα...), ενώ συνεχίζουν να βομβαρδίζουν ανηλεώς την περιοχή, ισοπεδώνοντας οικοδομικά τετράγωνα και προκαλώντας θανάτους αμάχων.

Από την άλλη πλευρά, η Αίγυπτος κάνει επίδειξη ισχύος με τη συγκέντρωση στρατευμάτων, με τον Πρόεδρο Αλ Σίσι να ζητεί διπλωματική λύση έστω και την ύστατη ώρα, ενώ, ο Νετανιάχου ζητεί την παραίτηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος τον κατηγόρησε ότι "θερίζει" αμάχους. Και μέσα σε όλα αυτά, έχουμε τον Ερντογάν ο οποίος αποκαλεί τη Χαμάς ως εθνικοαπελευθερωτικό στρατό που θέλει να εκδιώξει τον κατακτητή από τη γη της Παλαιστίνης. Από τον Λίβανο χθες αργά το βράδυ άρχισαν να εκτοξεύονται πύραυλοι, προφανώς από τη Χεσμπολάχ, την οποία υποστηρίζει το Ιράν.

Η καθυστέρηση της χερσαίας επίθεσης από το Ισραήλ σχετίζεται με την έλευση αντιπυραυλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, αλλά την ίδια ώρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζητεί τον... λόγο από το Νετανιάχου, καθώς στη Λωρίδα της Γάζας έχουν... μπουκάρει έποικοι. Οι επόμενες ημέρες θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες για τις κινήσεις των "παικτών", αλλά σε κάθε περίπτωση τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Το Ισραήλ έχει αποφασίσει να ισοπεδώσει τη Γάζα και να... εξολοθρεύσει τη Χαμάς. Τον ίδιο ακριβώς στόχο έχουν όμως όλες οι γειτονικές χώρες.

Τον τελικό λογαριασμό με στρατιωτικούς αλλά και οικονομικούς όρους θα τον μάθουμε με τον καιρό. Οι αγορές εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάσταση νευρικότητας, ενώ οι πιέσεις στο πετρέλαιο σχετίζονται με την προεξόφληση ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία, στη βάση ενός αρνητικού σεναρίου για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Η πόρτα του... φρενοκομείου έχει ανοίξει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι μας ξημερώνει την επόμενη μέρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...